Hatay'da sütunlu Roma yolu kalıntısı bulundu!
Hatay'da sütunlu Roma yolu kalıntısı bulundu. Erzin ilçesinde İssos harabeleri yöresinde yürütülen kazı çalışmalarında 15 metre genişliğinde sütunlu Roma yolu bulundu, yolun bitişiğinde mozaik taban ortaya çıkarıldı...
Erzin ilçesinde İssos harabeleri yöresinde yürütülen kazı çalışmalarında 15 metre genişliğinde sütunlu Roma yolu bulundu, yolun bitişiğinde mozaik taban ortaya çıkarıldı.
Yörede, 2006'da kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine başlatılan arkeolojik kazılarda Geç Roma dönemine ait hamam kompleksiyle doktorlar tarafından kullanılan muayene odalarının da yer aldığı harabelerde, tarihi Roma yolunun yanı sıra odeon ve tiyatro, gün ışığına çıkarıldı.
Arkeoloji Müzesi arkeoloğu ve kazı başkanı Ömer Çelik, AA muhabirine, Erzin ilçesinde İssos Harabeleri olarak bilinen bölgede 2006'daki kazıda ortaya çıkan ilk mimari kompleksin Geç Roma dönemine ait hamam olduğunu söyledi.
- Odeon ve tiyatro bulundu
Sonraki dönemde yürütülen çalışmalarda buranın büyük bir antik kent olduğu yönünde buluntulara rastladıklarını ifade eden Çelik, şöyle devam etti:
"Yaptığımız incelemede, bu bölgede şehrin İssos olarak adlandırılmasına rağmen ilk isminin Oniandos olduğu daha sonra Selevkoslar tarafından IV. Antiochoes'in buranın ismini Epipfaneia olarak değiştirdiği anlaşıldı. Kazılar, Epipfaneia antik kentine ait fakat Roma döneminin üzerinde bir çalışma yapmaktayız. Geç Roma dönemi hamamının kuzeyinde geçen yıl başlattığımız çalışmalarda ortaya ilk ilginç veriler çıkmaya başladı. Bunlardan ilki Hatay'da ilk defa ortaya çıkan 'Odeon' olmuştur. İkincisi ise 1930'larda Hatay'ın Harbiye beldesinde yapılan kazılarda ortaya çıkan tiyatro. İlk sezonda tiyatronun 11 basamağını gün yüzüne çıkardık."
Çelik, geçen yılki çalışmalarda 1990'da ortaya atılan ve şehrin surları olarak bilinen mimari yapıların, tiyatroya ait seyircilerin oturduğu bölüm olduğunu savundu.
- 15 metre genişliğinde Roma yolu
Bu sezon yapılan kazılarda, Epipfaneia antik kentinde sutünlü Roma yolunun bir bölümünün ortaya çıkarıldığını vurgulayan Çelik, şunları belirtti:
"Yolun hemen batısında yola bitişik mozaik döşeli bir alan olduğunu tespit ettik. Yolun tek dönemde yapılmadığını, iki bölümden oluştuğunu düşünmekteyiz. Çalışmalarda yolun ve mozaiğin üzerine farklı dönemlerde Geç Roma dönemine ait yerleşim birimlerinin oturduğunu ve bunun da MS 3. yüzyılda Sasani baskınlarından sonra olduğunu düşünmekteyiz. Deniz seviyesinden yaklaşık 46 metre yükseklikte bulunan kazı alanının 42,5 metresinde Roma dönemine ait Roma yolu ortaya çıkarılmış ve yapılan incelemede bu şehrin, MS 1-3. yüzyıl arasında hızlı imarlaşma faaliyetine girdiği tespit edilmiştir. Roma yolu, odeon ve tiyatro, MS 1. ve 3. yüzyıl arasında yapıldığı düşünülmekte. Daha sonra değişikliğe uğradığını, üzerinde ilk etapta Sasanilerin, ardından Abbasilerin tekrar Bizanslıların, Haçlılar ve en son Osmanlıların etkisinin olduğunu, mimarinin kat kat tabakalaşmasından tespit etmekteyiz."
Bu sezon kazıların yaklaşık 1,5 ay sürdüğünü belirten Çelik, Roma yolunun değişikliklerle 15 metre genişliğinde olduğunu, bazalt döşeli kısmının 8 metreyi bulduğunu söyledi.
Çelik, kazı çalışmalarında çok sayıda sikke, çömlek ve heykel parçalarının yanı sıra odeonun bulunduğu bölümde de küçük Haçlı mezarlığına rastlandığını kaydetti.
Yol üzerindeki mozaikte yer alan yazıları okuma çalışmalarının devam ettiğini belirten Çelik, yazıların net çözümünden sonra dairenin içine yerleştirilmiş figürlerin ne anlama geldiğinin anlaşılabileceğini sözlerine ekledi.
AA