Hatay'da üretilen klasik mobilyalara Orta Doğu'dan büyük talep!
Dayanıklılığı ve gösterişi nedeniyle bir zamanlar çok fazla tercih edilen klasik mobilyaların, Türkiye'deki talebinin giderek azaldığı bildirildi
Hatay'da, kayın ve gürgen ağacından, el işçiliğiyle titiz, özenli ve uzun süren çalışmalarla yapılan klasik
mobilyalara, başta Orta Doğu ülkeleri olmak üzere Fransa, Danimarka ve Yunanistan'dan büyük talep bulduğu bildirildi.
Antakya Marangozlar ve Hızarcılar Odası Başkanı Mehmet Ali Yapar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte mobilya üretimi yapan yaklaşık 1000 firma bulunduğunu, bunların sadece 200'ünün siparişe göre klasik tarzda üretim yaptığını söyledi.
Türkiye genelinde sektörde el işi üretim yapan işletmelerin sayısının her geçen gün azaldığını vurgulayan Yapar, gelecekte bu alanda doğabilecek açığın Antakyalı mobilyacılar tarafından kapatılmasını umut ettiklerini kaydetti.
Kentteki mobilyacıları klasik tarzda üretim yapma ve fabrikasyon karşısında direnmeleri konusunda sürekli teşvik ettiklerini vurgulayan Yapar, şöyle devam etti:
"Artık ülkemizde klasik mobilya çok üretilmediği gibi tercih de edilmiyor. Bunun yerine insanlar daha çok fabrikasyon üretime yöneliyor. Bunun sonucunda binbir güçlükle, özenerek, büyük zahmet çekerek el emeğiyle yapılan klasik mobilya üreticileri zarar ediyor.
Ancak son yıllarda iç piyasada umduğunu bulamayan klasik mobilya firmaları, başta Orta Doğu ülkeleri olmak üzere Avrupa ülkelerine yöneldi.
Kentimizde yapılan klasik mobilyaların yüzde 80'i Fransa, Danimarka, İran, Irak, Yunanistan'a ihraç ediliyor. Kalan bölüm ise iç piyasada sayıları az da olsa klasik çizgiden vazgeçemeyenlerin tercihi oluyor."
-PASTADAN PAYIMIZI ALACAĞIZ-
Kentteki imalatçıların klasik mobilyada ısrarcı davranmalarının önümüzdeki süreçte meyvelerini alacaklarını umduklarını belirten Yapar, Türkiye'de klasik mobilya deyince ilk akla gelen yerin "Hatay" olacağını ve bu alandaki pastadan paylarını alacaklarını kaydetti.
En büyük sıkıntının klasik mobilya yapacak çırak yetişmemesi olduğunun altını çizen Yapar, bunun çözümü için girişimde bulunulması gerektiğini, yoksa mesleğin yok olmaya yüz tutacağını belirtti.
Mobilya üreticisi Recep Öztürk de 38 yıldan bu yana klasik çizgide üretim yaptıklarını, ancak mesleklerinin fabrikasyon üretim karşısında bitme noktasına geldiğini söyledi.
Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar her köşede klasik mobilya yapan bir işletmenin bulunduğunu, ancak bunların giderek azaldığını vurgulayan Öztürk, Türkiye'de bulamadıkları pazarı yurt dışında yakaladıklarını kaydetti.
Yılda 1000 takım yaptıklarını ve bunları 2 ile 10 bin TL değişen fiyatla ihraç ettiklerini belirten Öztürk, Orta Doğu ve Avrupalı kullanıcılar sayesinde ayakta kaldıklarını sözlerine ekledi.
AA