Hatay’daki 10 milyar dolarlık projeye Suudi Arabistan mı ortak olacak?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suudi Arabistan'da imzalanan enerji anlaşması nedeniyle tüm dikkatler Hatay'a çevrildi. Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 10 milyar dolar yatırımla rafineri ve petrokimya tesisi kurulacağı ve buraya Suudi Arabistan’ın da ortak olacağı iddia edildi.T
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu gezisi çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan Krallığı arasında, geçtiğimiz gün doğrudan yatırım, savunma sanayii, enerji, savunma ve iletişim sektörlerinde anlaşmalar imzalandı.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Suudi Arabistan Krallığı Enerji Bakanlığı arasındaki Enerji Alanında Mutabakat Zaptı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’la beraber Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman Al-Suud arasında imzalandı.
ÇED ONAYI SEÇİMDEN ÖNCE ALINDI
sozcu.com'un haberine göre, enerji sektöründe varılan iş birliği tüm dikkatlerin Hatay’a çevrilmesine sebep oldu. Zira, Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Türkiye Varlık Fonu (TVF), yaklaşık 10 milyar dolar yatırımla rafineri ve petrokimya tesisi kurmak için 2022 itibarıyla çalışmalar yürütüyor.
Varlık Fonu tarafından 2020’de kurulan TVF Rafineri ve Petrokimya Sanayi ve Ticaret AŞ 2022’de rafineri inşaatı için Çevresel Etki Değerlendirmesi için müracaatta bulunmuş, bu yılın mart ayında da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “ÇED olumlu” onayı verilmişti.
Peki, projenin adı ne? İşte detaylar...
PROJENİN ADI DOĞU AKDENİZ
Petro-kimya ve rafineri sektöründeki dış ticaret açığının azaltılması için kurulacak 9 milyon ton/yıl kapasiteli proje Dörtyol’un Yeniyurt ve Yeşilköy Mahalleleri Mevki sınırları içerisinde yer alacağı ifade edildi. Öte yandan, ÇED raporuna göre, projenin adının Doğu Akdeniz Petrokimya Tesisi olduğu öğrenildi.
PROJENİN ADI DOĞU AKDENİZ PETROKİMYA TESİSİ
Projenin arazi hazırlık ve inşaat etabında yaklaşık 10 bin kişinin (inşaat işlerinin yoğun olduğu süreçte en fazla 15 bin kişinin), işletme aşamasında ise 2 bin kişinin çalışacağı tahmin ediliyor. Söz konusu projenin inşaat süresinin ön mühendislik dahil 78 ay, işletme süresinin ise 49 sene olması öngörülüyor.
DIŞA BAĞIMLILIK VURGUSU
Raporda, “Petrokimya alanında plastik hammaddelerde de iç talebin yaklaşık yüzde 10'u yurt içi üretimden karşılanmaktadır. Kauçuk sektörü ise hammadde açısından yüzde 100 dışa bağımlıdır. Türkiye’de üretime dayalı büyümenin yaşanması ve dış ticaret dengesinin iyileştirilmesi amacıyla atılması gereken en önemli adımlardan birinin, petrokimyasal yatırımların gerçekleştirilmesinin olduğu değerlendirilmektedir. Bu yatırımların gerçekleşmesi, yurt içi üretiminde arz güvenliğinin oluşturulması, petrokimya alanında katma değer yaratılması ve petrokimya alanında beslenen sektörlerin ithal bağımlılığının azaltılması açısından büyük önem arz etmektedir” ifadeleri yer aldı.
100 bin TL’nin aylık getirisi ne kadar? İşte banka banka faiz getiri hesabı...
Aile Bakanlığı müjdeyi resmen duyurdu! Kimliğinizi alıp bu parayı almaya koşun!
Akaryakıtta dev zammın ardından büyük müjde! Resmen açıklandı! Kuyruklar oluşturacak!