Kent Haberleri

Hatay'daki 6.4'lük deprem çevre faylar için ne anlam taşıyor? Hangi bölgeler riskli? Hemen bakın!

Hatay'ın Defne ve Samandağ ilçesinde yaşanan iki deprem, birçok ilde de  hissedildi. Peki söz konusu bu deprem başka sarsıntıların habercisi mi? İşte merak edilen detaylar...Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, önce Defne ilçesinde 6

Kahramanmaraş depremlerinin etkisinin en ağır şekilde hissedildiği kentler arasında yer alan Hatay, dün akşam iki büyük depremle bir defa daha sarsıldı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, önce Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğünde ve derinliği 16,74 kilometre şeklinde belirlenen bir deprem meydana geldi. Daha sonra Samandağ’da 5.8 büyüklüğünde ve derinliği 7 kilometre şeklinde belirlenen ikinci bir sarsıntı yaşandı. Yaşanan bu depremlerde 6 kişi yaşamını yitirirken, 18'i ağır olmak üzere 294 yaralı yurttaşın da tedavileri de sürüyor.

Hatay’da meydana gelen son deprem, yer bilimciler için ne ifade deniyor? Yaşanan bu sarsıntılar, bölgede ve fay sistemleri üzerinde yeni depremleri tetikleyecek mi? İşte merak edilen soruların yanıtları...

‘ARTÇI DEĞİL BAĞIMSIZ BİR DEPREM’

Hürriyet'ten İsmail Arı söz konusu konu ile ilgili olarak Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal'ın görüşlerini yazdı. 

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal açıklamasında son depremin Doğu Anadolu Fay Zonu’nun devamı şeklinde bilinen ‘Antakya Fayı’ üzerinde meydana geldiğini belirterek, bu sebeple sarsıntının artçı değil bağımsız bir deprem olduğunu dile getirdi. Ayrıca Süleyman Pampal "Bu fay İskenderun Körfezi’ne ve Kıbrıs’a doğru uzanıyor” dedi.

Aktarılan detaylara göre, depremlerden birincisi Hatay'ın Defne ilçesinde ikincisi ise Samandağ'day yaşandı

'HATAY FAYI'NDA BAŞKA BİR DEPREM MEYDANA GELİR Mİ?

Bu noktada akıllara hemen "Antakya Fayı yeniden bir deprem üretir mi?" sorusu geliyor. Bu soruya Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Fayın kırılmayan kısmı var” cevabını verdi. 

Açıklamasında fayın yeniden deprem üretme ihtimali olduğunu çünkü orada Ölü Deniz Fayı bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleyman Pampal, biraz doğusunda üç fay olarak birbirine paralel olarak devam ettiğini söyledi. Suriye’ye doğru ilerlediğini ve burada deprem olursa doğal olarak Hatay’ı da etkilemesinin muhtemel olduğunu söyleyen Prof. Dr. Süleyman Pampal "En önemlisi daha büyük deprem yaratma potansiyeli var." dedi.

ÜÇ ÜLKEYİ ETKİLEYECEK

Yaptığı açıklamada Hatay'ın aslında Kahramanmaraş Depremi'nde yıkıldığını belirten Prof. Dr. Süleyman Pampal, o fayın Hatay’a yaklaştığını göz ardı etmemek gerektiğini de söyledi. Açıklamasında daha da kırılması beklenen parçaları bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleyman Pampal, "O parçalar da öyle ufak tefek değil; 400-500 kilometre uzunluğunda… " dedi.

Fay, Hatay’dan çıktığı zaman Suriye topraklarından Ölü Deniz'e daha sonra da Lübnan ve İsrail üzerinden Akabe Körfezi’ne kadar indiğini belirten Prof. Dr. Süleyman Pampal, bu sebeple Hatay’ı ve Ortadoğu’daki bu üç ülkeyi bekleyen deprem olduğunu söylemenin mümkün olacağını kaydetti.

Açıklamasında "Hatta tarihsel dönemde 8 büyüklüğüne varan depremler bulunuyor." diyen Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Bu fay artık harekete geçti." dedi.

'KIBRIS YAYI’NA DİKKAT!

‘Büyük bir Deprem Kıbrıs ve Akdeniz kıyılarında tsunami yaratabilir’

Akdeniz’de Kıbrıs Yayı’ndan bahsediliyor. Eğer son deprem güneye doğru bir hareketlilik sağlarsa bu yayda deprem oluşabilir mi? Böylesi bir durumda nasıl bir risk oluşur? sorusunu da cevaplayan  Prof. Dr. Süleyman Pampal, bunun da mümkün olabileceğine değinerek, “Kıbrıs Yayı, Afrika Levhası ile Anadolu Levhası’nın sınırı; Dalma-Batma Zonu… O bölgede deprem olursa ki tarihsel depremlerde Kıbrıs’ta 8’den büyük sarsıntılar bulunuyor, özellikle tsunamiye yol açabilir." diye konuştu. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal özetle Akdeniz kıyılarını etkileyebilecek bir deprem olacağını ve maalesef o levha sınırında genelde daha büyük depremler olduğunu söyledi.

ADANA RİSK ALTINDA MI?

Hatay’da meydana gelen deprem sonrası Adana’nın da büyük bir sarsıntı yaşama ihtimali de yeniden gündeme geldi.

Bu konu ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Süleyman Pampal, yalnızca Adana’yı değil ama Çukurova’yı etkileyecek faylar olduğunu söyledi. Konuyla ilgili örnek de veren Prof. Dr. Süleyman Pampal,  Karataş, Yumurtalık, Savrun, Göksu ve Kozan gibi fayların oldukça önemli olduğunu söyleyerek, bunların yaşadığımız depremlerin büyüklüğünde sarsıntılar yaratmayabileceğini ama yine de hiç yıkıcı olmazlar demenin doğru olmadığını kaydetti.

YEDİSU FAYI'NA DİKKAT! ANORMAL SEVİYEDE STRES YÜKLENDİ

İki büyük Kahramanmaraş Depremi sonrasında Bingöl'ün çevresindeki fayların da harekete geçtiğini dile getiren Prof. Dr. Pampal, Bingöl’ün kuzeyinde kırılmamış segmentler olduğunu ve bu bölgenin faylarının son Kahramanmaraş depremiyle anormal derecede stres yüklendiğini söyledi.

Açıklamasında bunların kırılma ihtimalinin söz konusu olabileceğini belirten Prof. Dr. Süleyman Pampal, ayrıca Kuzey Anadolu Fay Zonu ile Doğu Anadolu Fay Zonu’nun kesiştiği Karlıova’nın batısında Yedisu Fayı olduğunu ve bu fayın da kırılma ihtimalinin öne çekilmiş olabileceğini söyledi.

Deprem bölgesinde devam edecek inşaatlar için çok kritik uyarı geldi!

Türkiye'deki depremler ABD'de gündem oldu: California yumuşak katları tartışıyor!

Murat Kurum: Yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısı 118 bin!