Genel

Hatay'daki Antakya Müzesi'nin yüzde 70'i tamamlandı!

Hatay'daki Antakya Müzesi'nin yüzde 70'i tamamlandı. Eserler yeni yerlerine taşınıyor. Mekân ziyarete açılınca, dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzesi unvanına sahip olacak...


52 milyon lira maliyetle 55 bin metrekare alan üzerine kurulan Hatay'daki Antakya Müzesi'nin yüzde 70'i tamamlandı. Eserler yeni yerlerine taşınıyor. Mekân ziyarete açılınca, dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzesi unvanına sahip olacak.



Antakya'da yapımının yüzde 70'i tamamlanan Arkeoloji Müzesi'nde sona yaklaşılıyor. Çalışmalar bitince mekân, dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzesi olacak. 2011 Haziran'da inşaatına başlanan ve 52 milyon TL'ye mal olacak yeni müzede tarihi eserler ve mozaikler tamamlanan bölümlere taşınmaya başladı. 55 bin metrekare üzerine kurulu olan müze 11 bin 700 metrekarelik sergi alanına sahip ve bu alanın 5 bin metrekaresi mozaiklere tahsisli. Müzede, M.Ö. 4 bin 500'den günümüze olan değişim canlandırmalarla yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulacak. 


ÇOCUKLAR UNUTULMADI 

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz SABAH'a müzenin yapım süreciyle ilgili detayları anlattı. Vali Lekesiz, " Hatay'ın tarihini incelediğinizde insanlığın ortak macerası, tarihinin yazıldığı önemli merkezlerden biri. Bu zenginlikler mutfağa, örfe, geleneğe ve el sanatlarına yansımış. Bu yeni müzeyle birlikte tarihin tamamını burada tüm dünyaya sunacağız. Müze, sadece Hatay'ın değil aynı zamanda Türkiye'nin kültürel değerini arttıracak bir müze olacak" diye konuştu. Müzenin toplam kapalı alanının 33 bin metrekare olacağını belirten Lekesiz, "55 dönümlük bir arazi üzerine kuruldu. Kapalı sergileme alanı 11 bin metrekare. Her türlü aktivite alanları bulunacak. Çocuklar için özel düzenlemeler yapıldı. 235 kişilik sempozyum için konferans salonu dizayn ediyor. 21 lahit lahit, 86 heykel, 10 dönem canlandırması olacak. 6 maket, 6 sütun ve sütun başlığı yer alacak..." dedi. 


TAŞINMA İŞLEMİ BAŞLADI 

Müzede 55 vitrin, 291 farklı zaman dilimini yansıtan 943 adet sikkenin sergileneceğine dikkat çeken Vali Lekesiz sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu haliyle dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzesi olacak. 3 bin 500 metrekarelik bir mozaik sergilenecek. Yeni çıkarılan mozaiklerle birlikte bunlar da müzede yerlerini alacak. Artık 'yerimiz yok' diye çıkarılan eserleri tekrar toprağın altına gömmeyeceğiz. Müzenin buraya kazandırılması Başbakan'ın önem verdiği iradesi önemli. Bizlere düşen mahallinde bunun hayata geçmesine katkı sunmak." Arkeoloji Müzesi Müdürü Nilüfer Sezgin ise yeni müzede bugüne kadar hiç görülmemiş eserlerin sergileneceğini söyledi. Taşınma işlemlerinin devam ettiğini aktaran Sezgin, şuan hali hazırda teşhir tanzimini tamamladıkları 971 metrekare mozaiğin bulunduğunu söyledi. 


'Talep çok, biten bölümleri mayıs ayında açabiliriz'

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz yaptığı açıklamada müze ve açılma tarihi için şöyle konuştu: "Ziyaretçiler, binlerce yıl öncesine tarihe yolculuk yapacaklar. Hassasiyet arz eden ince işçiliklerin yapıldığı çalışma dönemine girildi. Kronolojik sırayla sergilenmesi ciddi bir zaman alıyor. Tamamı bu yılın sonunda bitmiş olacak. Hem yurtiçinden hem de yurtdışından yoğun talepler var. Özellikle seyahat acenteleri ve tur şirketleri sürekli 'Burayı bir an önce açın' diye talepte bulunuyorlar. Bakanlıkla görüşüyoruz. Uygun görürlerse tamamlanan bölümlerini önümüzdeki ay, kalanını ise yıl sonunda açarız..." 



Erhan Öztürk/ Sabah Gazetesi