Eğitim

Hatay'daki taş evler restore ediliyor!

Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı köyünde, atıl durumdaki yöreye özgü taş binalar restore edilerek turizmin hizmetine sunuluyor

Ermeni asıllı Türk vatandaşlarının yaşadığı Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı köyünde, atıl durumdaki yöreye özgü taş binaların restore edilerek turizmin hizmetine sunulduğu, bunlara yenilerinin de eklenerek potansiyeli artırmanın hedeflendiği bildirildi.

Köy Muhtarı Berç Kartum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 32 hane ve 132 kişinin bulunduğu köylerine her yıl yurt içi ve dışından çok sayıda turistin geldiğini söyledi.

Organik tarımla geçimlerini sağladıkları köyde alternatif gelir kaynağı oluşturmak amacıyla atıl binaları değerlendirmeye karar verdiklerini ifade eden Kartum, şöyle devam etti:

"Ermeni asıllı Türk vatandaşların yaşadığı köyümüzü merak edip gelen çok sayıda kişi var. Turistlerin köyümüzde daha fazla kalmasını sağlamak amacıyla köy halkıyla birlikte atıl durumdaki yöreye özgü taş binalarımızı değerlendirmeye karar verdik. Bu kapsamda 4 yıl önce iki taş binayı restore ettirdik. İki yatak
odası, salon ve mutfağın yer aldığı binayı, her şeyi en ince ayrıntısına varana kadar düşünüp döşedik. Taş evimize, çamaşır makinesi, buzdolabı, fırın gibi bir pansiyonda olabilecek ihtiyaç duyulan bütün eşyayı aldık." Restore ettirdikleri ve döşedikleri taş binanın "5 yıldızlı pansiyon" özelliğine sahip olduğunu belirten Kartum, turistlerin kendilerini evlerindeymiş gibi hissetmeleri için sıcak bir ortam oluşturduklarını söyledi.

Kartum, birkaç saatliğine köylerine gelen turistlerin evleri gördükten sonra tatilini uzattığını ve bir gece de olsa kalmaya karar verdiğini dile getirdi.

Köyde iki binanın bu şekilde turizme hizmet verdiğini, önümüzdeki günlerde 10 binanın daha restorasyonunu sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Kartum, "Güzel manzaralı, temiz bir havaya sahip, organik ürünlerin yetiştirildiği ve farklı geleneklerin sürdürüldüğü köyümüze herkesi bekliyoruz" diye konuştu.

-GÖÇÜ ENGELLEMEYİ HEDEFLİYORUZ -
Köyde ağırlıklı olarak 45-65 yaş grubundaki insanların yaşamlarını sürdürdüğünü ifade eden Kartum, gençlerin farklı iş alanlarının bulunmaması ve tarımla uğraşmak istememeleri nedeniyle büyük şehirlere gittiğini söyledi.

Turizme yönelik projeleri sayesinde köyün gelirlerini arttırmanın yanı sıra göçün önüne geçmeyi de hedeflediklerini ifade eden Kartum, Ermeni asıllı Türk vatandaşların yaşadığı köyün sokaklarını bu çalışmalarla canlandırarak sessiz ve terk edilmiş görünümünden kurtarmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
AA