Kentsel Dönüşüm

Hatay'ın mimarisi değişiyor!

Hatay’da gerçekleştirilen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde ideal kentsel dönüşüm tartışıldı. Hatay’daki dönüşümü Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş anlattı.

Hatay’da gerçekleştirilen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde ideal kentsel dönüşüm tartışıldı. 

Deprem kuşağı üzerinde yer alan ve yapı stoğunun yüzde 80’i riskli olan Hatay’daki dönüşümü Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş anlattı. Dönüşümün ‘kutu gibi ev yapmak olmadığını’ söyleyen Başkan Savaş “Birçok ilimizde kentsel dönüşüm kutu gibi evler yapmak olarak algılandı. Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşümdür. Kutu kutu evlerde hayat bulunması çok zor. Örneğin Hatay’da geniş bahçeli eski Antakya evlerini restore edip yeniden hayat verenler hep daha fazla kazanıyor. Bunların örnek alınması gerekiyor” dedi.


İKİ CADDEMİZ BİLE PARALEL DEĞİL


Türkiye’deki şehircilik mimarisinde cadde oluşturmaya New York’un örnek olması gerektiğini de ifade eden Başkan Savaş “Kentsel dönüşüm yapılırken, sosyal alanlar, parklar ve geniş yollar yapılmalıdır.  Hatay’ın kimliği ile birlikte bir kentsel dönüşüm gerçekleştirilirse insanlarımızın da beklentisi karşılanmış olur. New York’un tarihi binaları dimdik ayakta duruyor. 70’e yakın cadde birbirine paralel olarak dizayn edilmiş. Biz de ise iki tane cadde bile birbirine paralel değildi. Kentsel dönüşüm yaparken tüm bunlara dikkat edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.


İNSAN ODAKLI DÖNÜŞÜM İSTİYORUZ

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çiftçi, kentsel dönüşümün insana saygı duyulmadan, insanın nefes alacağı yerler yapılmadan gerçekleştirilmek istendiğini söylerken, İskenderun Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise hatalı yer seçilen kentlerin yıprandığını ifade etti. Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tahsin Kabaali ise kentsel dönüşümün inşaat sektörüne yön verdiğini hatırlatarak, “biz sadece inşaat boyutunu değil, kenti kent yapan tüm unsurları içinde barındıran bir düşünce içindeyiz” diye konuştu.



BBROOKLYN BELEDİYE BAŞKANI İLE BARIŞ ÇAĞRISI


Suriye’ye komşu 6 ilçesi bulunan Hatay’ın en büyük sorunları arasında Suriye’deki savaşın yer aldığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş “Şuanda Hatay’da 500 bin Suriyeli var. Bunların iş hayatında yer alması bölgedeki iş olanaklarını azaltıyor. Kira oranları hızla arttı. Savaş öncesinde Suriye’ye yıllık 250 milyon dolar ihracat yapıyorduk, şuanda sıfır. Uzunçarşı’ya günde 750 bin dolar giriyordu. Şuan esnaf 50 bin dolar girse seviniyor” dedi. Başkan Savaş, bölgedeki savaşın son bulması için Hatay’ın kurtuluş tarihi olan 23 Temmuz’da Amerika’nın Brooklyn belediye başkanıyla bir basın toplantısı düzenleyip dünyaya barış çağrısında bulunacaklarını söyledi.


Star / Birol Keleş





Bu haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı:


Birinci dereceden riskli deprem alanında olan Hatay’da kentsel dönüşüm başlıyor. İlk adımın atılacağı Samandağı, İskenderun, Defne ve Kırıkhan’da başlayacak dönüşüm il geneline yayılacak. Dönüşüm için ilk adım Haraparası Mahallesi’nde atılacak.


Dünyanın en tehlikeli fay hatlarından biri olan Antakya-Kıbrıs fay hattı üzerinde yer alan Hatay'da kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı. Hatay'da düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'yle yapılacak çalışmalar için yol haritası belirlendi. Yöneticiler, meslek oda temsilcileri, akademisyenler ve vatandaşların yer aldığı zirvede sorunların uzlaşıyla çözülmesi amaçlandı.

YARISI GECEKONDU

Hatay'ın kentsel dönüşüm çalışmalarını ve Suriye'deki savaş nedeniyle kentin durumunu Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş anlattı. Savaş, “15 ilçemiz arasında özellik Samandağı, İskenderun, Kırkhan ve Defne'de kentsel dönüşüme acil ihtiyaç var. Ancak her kafadan bir ses çıkıyor. Binaların yarısı gecekondu düzeyinde olan ilimizde ortak akıl ile kentsel dönüşüm çok önemli” dedi.


Dönüşüm çalışmalarına gelecek yıl başlayacaklarını söyleyen Savaş, “Kentsel dönüşümde ilk adımı Haraparası Mahallesi'nde atıyoruz. Arazinin yüzde 70'i Büyükşehir'e ait. Sanayi, Ticaret ve konut alanlarının bulunduğu 150 bin metrekarelik bir alan. 15 ila 50 yıllık binaların bulunduğu bölgeyi düzenli, refah ve sağlam yapılarla, sosyal ve kültürel donatı alanlarıyla yaşam alanı olacak. İlk olduğu için bizim de örnek projemiz olacak. İzinler alındı, gelecek yıl başlayacağız. 2 buçuk yılda bitirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca 3. derece sit alanı olduğu için kazılarda çıkan eserleri değerlendirecek, yerleşim yeri bulunması halinde üstü cam kaplı açık Arkeopark kuracağız” diye konuştu.

DEVLETİMİZDEN TEŞVİK İSTİYORUZ

Suriye'deki savaşın il ekonomisini olumsuz etkilediğini belirten Başkan Savaş, “Üzerinde tonlarca yük olan yay gibiyiz, savaş bitti mi sıçrayacağız. Sanayi ve ticareti tekrar canlandırmak, yeni pazarlara ulaşmak için devletimizden teşvik bekliyoruz” dedi. Savaş, Suriyeli 500 bine yakın öğrenci için 2 yeni okul inşa edeceklerini de söyledi.


Yeni Şafak





Bu haber Hürriyet'te şöyle yer aldı:


Son dönemlerde Suriyeli göçmen sorunu ile adından sıkça söz ettiren Hatay’da kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı. Hatay’da düzenlenen zirvede Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Kentsel dönüşüm kutu gibi evler yapmak ve rant sağlamak değildir. Şehirlerin kimliği korun-malıdır” dedi.


TARİHİ 8 bin 500 öncesine dayanan Hatay’da, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Hatay’da düzenlenen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde kentte yapılması planlanan dönüşümün nasıl olması gerektiği tartışıldı. Türkiye’nin birçok yerinde yapılan kentsel dönüşümün, rant için yapıldığına dikkat çekilen zirvede, Hatay’ın kimlik sahibi bir kent olduğu, bunun daha da fazla ön plana çıkarılması gerektiğine dikkat çekildi. Hatay’ın deprem bölgesinde olması sebebiyle mevcut yapı stoğunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen yerel yetkililer, yapı stoğunun neredeyse yüzde 80’inin riskli olduğunu belirtti. 


KUTU GİBİ EVLER

Türkiye’nin birçok yerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Hatay’ın birçok ilçesinde de kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Hatay’ın her noktasına bu çalışmaları taşımayı planlıyoruz. Ancak bunu yaparken muhtardan belediye başkanına kadar bu işin nasıl yapılması gerektiğini anlatmak istedik. Kentsel dönüşümün şehre katkısı ne olacak bunu anlamak ve anlatmak için bu zirveyi düzenledik” diye konuştu. 


Hatay’ın kimliği olan bir şehir olduğuna vurgu yapan Lütfü Savaş, “Birçok il marka şehir olacağını söylüyor. Ancak marka şehir olabilmek için o şehrin kimliği olması gerekiyor. Biz bunu sağlayabiliriz. Bir çok ilimizde kentsel dönüşüm kutu gibi evler yapmak olarak algılandı. Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşümdür. Kutu kutu evlerde hayat bulunması çok zor. Örneğin Hatay’da geniş bahçeli eski Antakya evlerini restore edip yeniden hayat verenler hep daha fazla kazanıyor. Bunların örnek alınması gerekiyor” dedi. 


DAHA FAZLA RANT OLARAK DÜŞÜNMEMELİYİZ

ANTAKYA Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çiftçi, “Artık insanlar nefes alabileceği yerler istiyor. Kentsel dönüşüm olmazsa olmazdır. Ancak daha fazla rant gözüyle kentsel dönüşümü düşünmemeliyiz” dedi. 


ÇARŞININ GÜNLÜK CİROSU 700 BİN DOLAR AZALDI

ABD’den Brooklyn Belediye Başkanı’nın yaz aylarında Hatay’a geleceğini ifade eden Lütfü Savaş, “Suriye konusuna dikkat çekmek için Hatay’a gelecek. 23 Temmuz Hatay’ın kurtuluşu. O tarihlerde gelebilir. Artık Hatay Suriyeli göçmenlerden dolayı çok yoruldu. Ekonomimiz çok geriledi. Hatay Uzunçarşı’ya Suriye olaylarından önce günde 750 bin dolar girerdi. Şimdi 50 bin dolar ancak giriyor. Durumlar iyi değil. Ucuz işçi oldukları için de birçok alanda çalışıyorlar. Bizim insanlarımız çalışamıyor. Artık bu sorunun bitmesini istiyoruz. Bu konuda yapılacak ve atılacak adımlar çok önemli. Uzunçarşı’nın şehir ekonomisi açısından önemi ortada. Buranın tekrar canlanması ve eski günlerine dönmesi için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.


ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE UYULMALI

HATAY’da bir deprem gerçeği olduğuna vurgu yapan İskenderun Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, kentsel dönüşümün deprem gerçeği, binaların mimarisi ve ekonomik açılardan değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Tüm dünyada ekonomik sebepler, hatalı yer seçimi gibi nedenlerle kentlerin yıprandığına dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi: “Kentsel dönüşümü yaparken çağdaş şehircilik ilkelerine uyulmalıdır. Kentlerin problemli bölümlerinin yenilenmesi sadece mekânsal dönüşüm olarak algılanmamalı. Sosyal ve kültürel dönüşüm de sağlanmalı.”


YAŞANABİLİR HATAY İÇİN ÇALIŞIYORUZ

HATAY Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tahsin Kabaali de şunları söyledi: “İnşaat sektörü Türkiye ekonomisine yön veren en önemli sektörlerden biri. Kentsel dönüşümü yaparken inşaatın ekonomi boyutuna insan boyutu da eklenmelidir. Kentsel dönüşüm varsa, kent kavramı insan, hukuk ve planlamalar vardır. Biz sadece inşaat boyutunu değil, kenti kent yapan tüm unsurları içinde barındıran bir düşünce içindeyiz. Yaşanabilir bir Hatay için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.” 



Hürriyet


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Tarihi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan Hatay'da, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Hatay'da düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde kentte yapılması planlanan dönüşümün nasıl olması gerektiği tartışıldı. Hatay'ın deprem bölgesinde olması sebebiyle mevcut yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen yerel yetkililer, yapı stoğunun neredeyse yüzde 80'inin riskli olduğunu belirtti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Hatay'ın her noktasına kentsel dönüşüm çalışmalarını taşımayı planlıyoruz. Ancak bunu yaparken muhtardan belediye başkanına kadar bu işin nasıl yapılması gerektiğini anlatmak istedik. Kentsel dönüşümün şehre katkısı ne olacak bunu anlamak ve anlatmak için bu zirveyi düzenledik" ifadelerini kullandı.


KİMLİĞİ KORUNMALI

Hatay'ın kimliği olan bir şehir olduğuna vurgu yapan Savaş, "Marka şehir olabilmek için o şehrin kimliği olması gerekiyor. Biz bunu sağlayabiliriz" dedi. Kentsel dönüşümle kente bir dinamizm geleceğine dikkat çeken Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çiftçi de, "Kentsel dönüşüm ekonomiye de büyük hareketlilik getiriyor" diye konuştu.


New York caddeleri gibi

Savaş, "Kentsel dönüşüm yapılırken, sosyal alanlar, parklar ve geniş yollar yapılmalıdır" dedi. Geçtiğimiz günlerde ABD'de düzenlenen Türk yürüyüşüne belediye olarak katıldıklarını anlatan Savaş "Tarihi binaları dimdik ayakta duruyor. Caddeleri düzen içinde. Kentsel dönüşümde bunlara dikkat edilmeli" dedi.


ABD ile dünyaya barış çağrısı yapacak 

Suriye'ye komşu 6 ilçesi bulunan Hatay’ın en büyük sorunları arasında Suriye’deki savaşın yer aldığını ifade eden Lütfü Savaş, “Şu anda Hatay’da 500 bin Suriyeli var. Kira oranları hızla arttı. Savaş öncesinde Suriye’ye yıllık 250 milyon dolar ihracat yapıyorduk, şu anda sıfır" dedi. Başkan Savaş, bölgedeki savaşın son bulması için Hatay’ın kurtuluş tarihi olan 23 Temmuz’da Amerika’nın Brooklyn Belediyesi'nin başkanıyla bir basın toplantısı düzenleyip dünyaya barış çağrısında bulunacaklarını söyledi. 


Akşam 


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Hatay’da düzenlenen kentsel dönüşüm zirvesinde şehirdeki konutların yüzde 80’inin riskli olduğu açıklandı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Kentsel dönüşüm diye kutu evler yapıldı, bu kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm” dedi


Tarihi 8 bin 500 öncesine dayanan Hatay’da, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Hatay’da düzenlenen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde kentte yapılması planlanan dönüşümün nasıl olması gerektiği tartışıldı. Türkiye’nin bir çok yerinde yapılan kentsel dönüşümün, rant için yapıldığına dikkat çekilen zirvede, Hatay’ın kimlik sahibi bir kent olduğu, bunun daha da fazla ön plana çıkarılması gerektiğine dikkat çekildi. Hatay’ın deprem bölgesinde olması sebebiyle mevcut yapı stoğunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen yerel yetkililer, yapı stoğunun neredeyse yüzde 80’inin riskli olduğunu belirtti.


Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Kentsel dönüşümü Hatay’ın her noktasına taşımayı planlıyoruz” dedi.


‘Geniş yol gerekiyor’

Şehrin kimliğine uygun dönüşüm yapılırsa tüm kentin kazanacağına dikkat çeken Başkan Savaş, “Kentsel dönüşüm yapılırken, sosyal alanlar, parklar ve geniş yollar yapılmalı. Bu sayede hem kimlik korunacak, hem de ön plana çıkılacak” diye konuştu.


Kentsel dönüşüm ile kente dinamizm geleceğine dikkat çeken Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çiftçi, “Türkiye’de kentsel dönüşüm, kötü yapı stoğunu yıkıp, üstüne iki kat fazla çıkılarak yeni bina yapılması olarak algılanıyor. Depreme dayanaklı bina olsun yeter deniyor. Artık insanlar nefes alabileceği yerler istiyor” dedi.


Şehircilik ilkeleri

İskenderun Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “Kentsel dönüşümü yaparken çağdaş şehircilik ilkelerine uyulmalı. Sosyal ve kültürel dönüşüm de sağlanmalı. Tarihi binaların yanındaki yeni yapılar başka yerlere taşınarak, tarihi yerler daha fazla ön plana çıkacaktır” diye konuştu.


Yaşanabilir bir kent

Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tahsin Kabaali de şunları söyledi:

 “İnşaat sektörü Türkiye ekonomisine yön veren sektörlerden biri. Kentsel dönüşümü yaparken inşaatın ekonomi boyutuna insan boyutu da eklenmelidir. Dönüşüm varsa, kent kavramı insan, kamu yönetim süreçleri, hukuk ve planlamalar vardır. Biz sadece inşaat boyutunu değil, kenti kent yapan tüm unsurları içinde barındıran bir düşünce içindeyiz. Yaşanabilir bir Hatay için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.”


‘Kutu gibi ev yaptılar’


Hatay’ın kimliği olan bir şehir olduğuna vurgu yapan Lütfü Savaş, “Marka şehir olabilmek için o şehrin kimliği olması gerekiyor. Kentsel dönüşüm kutu gibi evler yapmak olarak algılandı. Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşümdür. Hatay’da geniş bahçeli eski Antakya evlerini restore edenler hep daha fazla kazanıyor. Bunların örnek alınması gerekiyor” dedi.


Hatay’ın Suriyeli göçmenlerden çok yorulduğunu kaydeden Savaş, “Ekonomi çok geriledi. Uzun Çarşı’ya Suriye savaşından önce günde 750 bin dolar girerdi, şimdi ancak 50 bin dolar giriyor. Suriyeliler ucuza çalıştığı için bizim insanlarımız iş bulamıyor. Artık bu sorun bitsin” diye konuştu. 


Milliyet




Haber Antakya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Hatay'da Belediye Başkanları, dün gerçekleşen toplantıda projelerini, gelecekle ilgili hedeflerini sıraladı. Söylenenler gerçekleşirse, Hatay ilimizde, 10-12 yıla kadar depreme dayanıksız bina sayısı “en minimize” hale getirilecek gibi görünüyor.


Hatay BŞB'nin sahipliğindeki organizasyonda akademisyenler ile inşaat sektörü uzmanlarının mesajları da, “Hatay'ın birinci derece deprem bölgesin olması nedeniyle, Kentsel Dönüşüm amacına uygun gerçekleşirse, Hatay ili modern bir kent kimliğine bürünür” şeklinde oldu.


BŞB Başkanı Lütfü Savaş, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ile İskenderun Belediye Başkanı'nı temsilen Yardımcısı Ahmet Çetinkaya, dünkü zirvede, ilçelerinde bu alanda yürüttükleri çalışmaları ayrıntılarıyla anlattı.


Dünkü zirvedeki en önemli mesajı ise ATSO Başkanı Hikmet Çinçin verdi. Çinçin, Antakya çevre yolu kenarındaki yapılaşmalara dikkat çekerek, “Eğer Günyazı'nın imar açılması gibi bir yaklaşım sergilenecekse, bu Çalıştay'a hiç gerek yok” dedi. Çinçin, mevcut durumu eleştirerek, “Orada Adliye gibi, otoparkı olmayan gökdelen gibi binalar yükseliyor. Çok yanlış. Bunda, benim de belediye başkanlarımızın da, belediye meclislerimizin de hatası var” sözleri zirveye damgasını vurdu.


Dünkü zirvede 3 ana başlık halinde üç ayrı oturum gerçekleşti. İlk oturumda, Antakya'nın 40 yıl önce imar planını yapan isim olan inşaat Mühendisi Tavit Köletavitoğlu başkanlığındaki oturumda, siyasiler, mesajlarını verdi, projelerini anlattı.


2.oturum, özel sektör yöneticisi Ersun Bayraktaroğlu başkanlığında; akademisyenler, iş konseyi yöneticileri ve proje uzmanları görüşlerini sıraladı.


Dünkü zirvenin son oturumuna ise Yrd. Doç. Mehmet Ali Yüzer başkanlık etti, Hatay'daki inşaat, mimarlık odası başkanları, hukukçu ve teknik yönetici konumunda olmak üzere, 4 uzman görüşlerini aktardı.


Zirvede, kentsel dönüşümün partiler üstü, siyaset dışı bir konu ve sorun olduğu da anlatıldı.



Antakya Gazetesi



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TARİHİ 8 bin 500 yıl öncesine dayanan Hatay'da yapılan 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde kentte yapılması planlanan dönüşümün yol haritası tartışıldı. Hatay'ın deprem bölgesinde olması sebebiyle mevcut yapı stoğunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen yerel yetkililer, yapı stoğunun neredeyse yüzde 80'nin riskli olduğunu belirtti. Hatay Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen zirvede Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Bir çok ilçemizde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını. Hatay'ın 'her noktasına taşımayı planlıyoruz. Bunu yaparken muhtardan belediye başkanına kadar bu işin nasıl yapılması gerektiğini anlatmak istedik. Kentsel dönüşümün şehre katkısı ne olacak? Bunu anlamak ve anlatmak için zirveyi düzenledik. Kentsel dönüşüm yapılırken, sosyal alanlar, parklar ve geniş yollar yapılmalıdır. Bu sayede hem kimlik korunacak, hem de ön plana çıkacaktır''" dedi. 


 'İki cadde bile paralel değil' 

ABD'DE düzenlenen Türk yürüyüşüne belediye olarak katıldıklarını anlatan Başkan Lütfü Savaş, "Tarihi binaları dimdik ayakta duruyor. Caddeleri çok büyük bir düzen içinde. 70'e yakın cadde birbirine paralel olarak dizayn edilmiş. Biz de ise iki tane cadde bile birbirine paralel değildi. Kentsel dönüşümde bunlara dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu. 


Vatan


Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;


Tarihi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Hatay’da, kentsel dönüşüm 2017’de Haraparası Mahallesi'nin dönüşümüyle başlayacaklarını söyleyen Hatay Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş,“Çevreci, yaşanabilir bir dönüşümle tarihi dokuya ve kimliğe uygun marka bir şehir yaratacağız” dedi. Önceki gün Hatay Hakmet’te düzenlenen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde konuşan Savaş, Hatay’ın kimliği olan bir şehir olduğunu vurguladı. ‘Kentsel dönüşüm’ kelimelerinin sonyıllarda sıklıkla kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Savaş, “Birçok il marka şehir olacağını söylüyor. “ Ancak marka şehir olabilmek için o şehrin kimliği olması gerekiyor. Biz bunu sağlayabiliriz”dedi.


YAPI STOKUNUN YÜZDE 801 RİSKLİ


Birçok ilde kentsel dönüşümün kutu gibi evler yapmak olarak algılandığını kaydeden Savaş, “Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşümdür.Kutu kutu evlerde hayat bulunması çok zor. Örneğin Hatay’da geniş bahçeli eski Antakya evlerini restore edip yeniden hayat verenler hep daha fazla kazanıyor. Bunların örnek alınması gerekiyor” diye konuştu.Zirveye, Antakya, İslenderun, Defne, Dörtyol ve Arsuz belediye başkanlarımn yanı sıra meslek örgütleri temsilcileri sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler katıldı. Hatay’ın deprem bölgesinde olması sebebiyle mevcut yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen yetkililer, yapı stokunun yüzde 80’inin iskli olduğunu belirtti. Suriye’ye komşu 6 ilçesi bulunan Hatay’m en büyük sorunları arasında Suriye’deki savaştanbkaynaklı ekonomik sorunların olduğunu ifade eden Lütfü Savaş, “Hatay’ın teşvike çok ihtiyacıvar. Şu an en önemli ihtiyacımız bu” dedi.


BROOKLYN BELEDİYESİ 23 TEMMUZ'DA HATAY'A GELİYOR


İlk dönüşümün 2017'de Haraparası Mahallesi'nde başlayacağını söyleyen Başkan Savaş, bölgedeki savaşın son bulması için Hatay'ın kurtuluş tarihi olan 23 Temmuz'da Amerika'nın Brooklyn belediyesinin başkanıyla bir basın toplantısı düzenleyip dünyaya barış çağrısında bulunacaklarını ve kardeş şehir olacaklarını söyledi. Geçtiğimiz günlerde ABD'de düzenlenen Türk yürüyüşüne belediye olarak katıldıklarını anlatan Başkan Savaş, "Tarihi binaları dimdik ayakta duruyor. Caddeleri çok büyük bir düzen içinde. 70'e yakın cadde birbirine paralel olarak dizayn edilmiş. Bizde ise iki tane cadde bile birbirine paralel değildir. Kentsel dönüşüm yaparken tüm bunlara dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu


Habertürk





Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TARİHİ 8 bin 500 öncesine dayanan Hatay'da, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Hatay'da düzenlenen "Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi"nde kentte yapılması planlanan dönüşümün nasıl olması gerektiği tartışıldı. Hatay'ın deprem bölgesinde olması sebebiyle mevcut yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen yerel yetkililer, konutların neredeyse yüzde 80'inin riskli olduğunu belirtti. 'Kentsel dönüşüm' kelimelerinin son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkam Lütfü Savaş, düzenlenen zirve ile 'kentsel dönüşümü' Hatay'da tartışmak istediklerini söyledi. 

Şehircilik ilkelerine uyulmalı 

İSKENDERUN Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkam Levent Hakkı Yılmaz, Hatay'da bir deprem gerçeği olduğunu kaydetti. Yılmaz, "Kentsel dönüşümü yaparken çağdaş şehircilik ilkelerine uyulmalı. Kentlerin problemli bölümlerinin yenilenmesi sadece mekansal dönüşüm olarak algılanmamalı. Sosyal ve kültürel dönüşüm de sağlanmalı. Tarihi binaların yanındaki yeni yapılar yeni yerlere taşınarak, tarihi yerler daha fazla ön plana çıkacaktır" diye konuştu. 

EVLER KUTU GİBİ 

Hatay'ın kimliği olan bir şehir olduğuna vurgu yapan Savaş şunları kaydetti: "Birçok il marka şehir olacağım söylüyor. Ancak marka şehir olabilmek için o şehrin kimliği olması gerekiyor. Biz bunu sağlayabiliriz. Birçok ilimizde kentsel dönüşüm kutu gibi evler yapmak olarak algılandı. Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşümdür. Kutu kutu evlerde hayat bulunması çok zor. Örneğin Hatay'da geniş bahçeli eski Antakya evlerini restore edip yeniden hayat verenler hep daha fazla kazanıyor. Bunların örnek alınması gerekiyor." Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkam Hikmet Çiftçi de kentsel dönüşüm ile şehre bir dinamizm geleceğine dikkat çekti. Çiftçi, "Kentsel dönüşüm çevreye ve insana saygı duymadan yapılamaz. Artık insanlar nefes alabileceği yerler istiyor. Kentsel dönüşümü, daha fazla inşaat alam ve daha fazla rant gözüyle görmemeliyiz" şeklinde konuştu. 

Sözcü