02 / 05 / 2024

Hatice ve Fehime Sultan'da 30 milyon TL'lik otopark sorunu!

Hatice ve Fehime Sultan'da 30 milyon TL'lik otopark sorunu!

Türk Hava Yolları'nın yüzde 50 ortak olduğu THY Do&Co'nun İstanbul İl Özel İdaresi'nden 25 yıllığına kiraladığı Ortaköy'deki Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalılarını otele dönüştürme projesinde otopark sorunu çıktı



 

Büyükşehir Belediyesi, otelin otoparkının yer altında yapılmasını isteyince maliyetin 13,2 milyon Euro (yaklaşık 30 milyon TL) arttığını belirten firma, İl Özel İdaresi'nin bu tutarı karşılamasını veya işletme hakkının 10 yıl uzatılmasını talep etti. İstanbul İl Özel İdaresi, Ortaköy'deki Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalılarını 2008 yılında restore ederek otele dönüştürülmesi için 25 yıllığına THY Do&Co firmasına kiraladı. Yalıların aylık kirası için ise aylık 450 bin TL bedel belirlendi. Yalıların kiralanmasının ardından firma, iki tarihi binayı birbirine entegre edecek bir restorasyon çalışmasını başlattı. Yalıların restorasyonu için 40 milyon dolarlık (68 milyon TL) bir yatırım öngörüldü. Bu sırada İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, bölgedeki trafik yoğunluğuna dikkat çekerek, otopark ihtiyacının binaların bünyesinde karşılanmasını istedi. Belediyenin otopark ile ilgili talebi, firmanın bütün projesini değiştirdi.

YER ALTINA YAPILABİLİR

Belediyenin talep ettiği otoparkın yer altına ve deniz seviyesi altına yapılabileceğini belirten firma, İstanbul İl Özel İdaresi'ne başvurarak, bu konuya bir çözüm bulunmasını istedi. Firma, arazinin deniz kenarında olmasına yer altı otopark inşaatının yapım tekniğinin zor olduğunu, bu inşaatın 13,2 milyon Euro yatırım maliyeti ortaya çıkaracağını söyledi. Otopark inşaatının proje ve inşaat süresini 2-3 yıl uzatabileceğini belirten firma, otopark yatırımının İl Özel İdaresi'nce karşılanmasını veya firmanın işletme süresinin 10 yıl daha uzatılmasını talep etti. Talep, önümüzdeki günlerde İl Genel Meclisi'nce karar bağlanacak. V. Murat'ın kızlarından Fehime ve Hatice Sultan'a ait yalılar, 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmişti. Fehime Sultan Yalısı'nın, düğün hediyesi olduğu belirtiliyor. Hatice Sultan Yalısı ise amcası II. Abdülhamit tarafından düğün hediyesi olarak verildi.

Hasan Ay / SABAH

 



 


Geri Dön