Havaray projesi nedir?
Havarayın avantajı nüfus yoğunluğu yüksek, sokak ve caddelerin dar olduğu bölgelerde metro ve hafif raylı sistemlerin yapılamamasına karşılık alternatif bir çözüm aracı olmasıdır. Havaray projesi nedir?... cevabı haberimizde...
Havaray projesi nedir?
Havaray projesi Türkiye'de ilk olarak ODTÜ kampüsü içine yapılmış olan toplu taşıma ulaşım türü olarak karşımıza çıkıyor. Bu günlerde İstanbul için planlanan havaray projesinin İstanbul'un 6 ayrı noktasında hayata geçirilmesi konuşuluyor. Daha önce hazırlanan bazı havaray projeleri ise farklı ulaşım türlerine çevrilmiştir. Bakırköy İDO-İncirli havaray projesi metroya, Merter-Mecidiyeköy havaray projesi metrobüse, Kozyatağı-Ataşehir havaray projesi LRT'ye, Ümraniye-Ataşehir havaray projesi LRT'ye çevrilmiştir. Sefaköy-İSTOÇ havaray projesi ise iptal edilmiştir.
İstanbul için planlanan havaray projelerinin 6 nokta için düşünüldüğünü yukarıda belirtmiştik. Bu projeler şöyle sıralanıyor:
1- Şişhane-Kasımpaşa-Okmeydanı-Çağlayan-Mecidiyeköy,
2- Maltepe TCDD-E5-Başıbüyük,
3- Kartal E5-Kartal TCDD,
4- S.Gökçen Havalanı-F1 Park,
5- Sefaköy-Kuyumcukent-İSBİ-Atatürk Havaalanı ve
6- Ataköy-Şirinevler-Mahmutbey.
Havarayın avantajı nüfus yoğunluğu yüksek, sokak ve caddelerin dar olduğu bölgelerde metro ve hafif raylı sistemlerin yapılamamasına karşılık alternatif bir çözüm aracı olmasıdır. Havaray projesi nedir? sorusuna İstanbul'a ilk kez yapılacak olan 4. Levent havaray projesinin özelliklerinden başlayarak cevap vermek doğru olacaktır.
Havaray projesi nedir?
4.Levent havaray hattının 4. Levent'teki metro istasyonunun yanında yer alan İETT durağından başlayarak Çeliktepe Mahallesi'nin İsmet İnönü Caddesi üzerinden yol alması planlanıyor. Bu güzergah üzerindeki havaray durakları binalara çok yakın olabileceğinden tasarımı için detaylı analiz yapılıyor. Caddeye yerleştirilecek taşıyıcı direklerin üzerine konumlanacak hattın, binaların orta katlarının seviyesinde yapılması düşünülüyor. 1,5 kilometre uzunluğundaki hattın saatte 9 bin yolcu taşıması bekleniyor. Havaray projesi hayata geçirildiğinde Çeliktepe'den havaraya binen yolcular 4. Levent metro istasyonuna kadar giderek buradan metro ile Taksim'e geçebileceklerdir.
Bölgedeki diğer proje ise Levent Metro İstasyonu'ndan başlayıp Talatpaşa Caddesi'nden Gültepe Mahallesi'ne ilerleyecek olan havaray projesidir. Kağıthane Cendere Yolu'na kadar ilerlemesi beklenen hattın şu an için etütleri yapılıyor. Bölgedeki 3. proje ise M2 Sanayi Mahallesi İstasyonu'ndan başlayıp iç kısımlara doğru ilerleyecek olan havaray hattıdır.
4. Levent havaray hattı!
İstanbul'da minibüs kalkıyor,'havaray' geliyor!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com