Ekonomi

Hayat pahalılığı ortadireği ezdi geçti! Türkiye’de ailelerin üçte biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor!

Yüksek enflasyon nedeniyle orta ve dargelirlinin çarşı pazardaki fiyat artışlarına yetişmesi çok zor. TÜİK’in bugün açıkladığı son veriler de özellikle orta gelirlerin yaşam standartlarındaki gerilemeyi açıkça ortaya koydu.Özellikle son iki yıldır yüksek seyrini sürdüren enflasyon karşısında alım gücünün gerilemesi nedeniyle ‘ortadirek’ olarak nitelendirilen gelir grubundakilerin yaşam standardı iyice düşmüş durumda

Her geçen gün artan fiyatlar nedeniyle orta ve dargelirli vatandaşların geçinmesi giderek zorlaşıyor. Özellikle son iki yıldır yüksek seyrini sürdüren enflasyon karşısında alım gücünün gerilemesi nedeniyle ‘ortadirek’ olarak nitelendirilen gelir grubundakilerin yaşam standardı iyice düşmüş durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son veriler de bu değişimi ortaya çıkardı. Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, TÜİK’in ‘İstatistiklerle Aile’ verilerine göre, geçen yıl geniş ailelerin yüzde 28,9’unun yoksulluk sınırının altında yaşadığı ortaya çıktı.

Haberde, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Türkiye’de 2008 yılında 4 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğünün, azalma eğilimi göstererek 2022 yılında 3,17 kişiye düştüğü belirtildi. Hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ı dikkate alınarak belirlenen sınıra göre yoksulluk oranının geçen yıl yüzde 21,6 olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Haberde, hanehalkı tipine göre yoksulluk oranı incelendiğinde ise tek kişilik hanehalklarının yüzde 10,9’unun, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının yüzde 21’inin yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirtildi. Geniş ailelerden oluşan hanehalklarının yüzde 28,9’unun, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarının ise yüzde 15,5’inin yoksulluk sınırının altında yaşadığı kaydedildi.

YÜZDE 56,7 KENDİ KONUTUNDA YAŞIYOR

TÜİK’in araştırmasında ailelerin mülkiyet durumları da incelendi. Konut mülkiyet durumları sorgulandığında bireylerin yüzde 56,7’sinin kendine ait konutta oturduğu, yüzde 27,2’sinin ise kiracı olduğu belirtildi. Lojmanda oturanların oranı ise yüzde 1,1 olarak belirlendi. Kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranının ise yüzde 15,1 olarak gerçekleştiği kaydedildi.

ÜÇ KİŞİDEN BİRİ ISINAMIYOR

TÜİK’in gelir ve yaşam koşullarını ortaya koyan araştırması ile bireylerin barınma sorununun yanı sıra ısınma, çevresel sorunlar ve trafik ile ilgili ilişkileri de incelendi. Buna göre, bireylerin yüzde 33,61’inin geçen yıl konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu yaşadığı ortaya çıktı. Araştırmada, bireylerin yüzde 33,57’sinin ise sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi vb. sebeplerle sorun yaşadığı belirtilirken, yüzde 21,72’sinin ise yaşadığı trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlara dikkat çekildi.