Kent Haberleri

“Hayata Dönüş Kredisi” nedir? “Hayata Dönüş Kredisi”nin detayları belli oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ve "Hayata Dönüş Kredisi" adı verilen esnaf ve sanatkara yönelik desteğin ayrıntıları belli oldu. Kredi paketinin kimlere yönelik olacağı, faizinin nasıl hesaplanacağı açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığından elde edilen bilgilere göre, söz konusu destekten, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen 7

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan, esnaf ve sanatkara yönelik verilecek "Hayata Dönüş Kredisi"nin ayrıntıları belli oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığından elde edilen bilgilere göre, söz konusu destekten, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen 7.8 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük depremde ağır hasara uğrayan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye şehirleri ve tüm ilçeleri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar yararlanacak.

Destek paketi, depremden etkilenen 11 kent ve ilçelerde faaliyet gösteren esnafa işletme sermayesi ihtiyaçlarına yönelik finansman desteği sağlamak için oluşturuldu.

Buna göre, esnaf ve sanatkarlara azami 250 bin TL’ye kadar bir yıl ödemesiz, 60 ay vadeli işletme kredisi verilecek.

Kredi faiz oranı yüzde 7,5 olarak belirlenirken, kredinin yüzde 50’si Hazine ve Maliye Bakanlığı destekli olacak.

İşte detaylar...

Ödeme sıklığı, bir yıl ödemesiz dönemi takiben 1, 3, 6 ay taksitli olacak. Mevcut kooperatif ortakları için Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri (ESKK) kefaleti, direkt kullandırımlar için banka lehine teminat alımı yapılacak.

KREDİ PAKETİ YIL SONUNA KADAR KULLANILABİLECEK

Kredi paketinin kullandırım şartları da tespit edildi. Buna göre, meydana gelen depremde ağır hasara uğrayan ve 6 Şubat tarihinden önce vergi kaydı bulunan esnaf ve sanatkarlara kullandırım yapılacak.

Ödemesiz dönemde müşteri için tahakkuk edecek faiz, ödeme takvimi doğrultusunda sonraki sene taksitlerine bölünerek vade boyunca tahsil edilecek.

Kredi limiti mevcut işletme kredisi şahıs üst limitine dahil olmayacak ek olarak tanımlanacak. Ayrıca, Deprem İşyeri Alım veya Destek Kredisi kullanmış olan esnaf bu krediden yararlanamayacak.

Esnaflık faaliyeti koşulu yalnızca kaydi olarak kontrol edilecek ve deprem nedeniyle geçici olarak faaliyetine ara verenler de krediden faydalanabilecek.

Esnaf ve sanatkarlar odası ve siciline kayıtlı şahıs şirketlerine kullandırım yapılacak.

Kredi paketi 31 Aralık 2023 tarihinde sona erecek.

SGK hizmet dökümünüzde 'S,Ş,K' harfleri ne anlama geliyor? Eğer bu harfler varsa aman dikkat!

Devlet Su İşlerinden son dakika personel alımı! İş arayanların başına talih kuşu kondu!

Çocuklu ailelere müjde! Aile Bakanlığının yeni destek ödemesi resmen belli oldu! Başvuran hemen parasını alacak!