Haydar Ali Yıldız'dan Beyoğlu Kültür Yolu açıklaması!
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Beyoğlu Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız söz konusu çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Beyoğlu Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığıyla hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Beyoğlu Belediyesi'nde yer alan habere göre; İstanbul’un giriş kapısı olarak da adlandırılan Galataport’tan başlayacak olan ‘Beyoğlu Kültür Yolu’ Galata Kulsesi, Galata Mevlevihanesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Narmanlıhan, Muammer Karaca Tiyatrosu, Garibaldi Salonu, Mısır Apartmanı, Atlas Sineması Müzesi, Grand Pera Emek Sahnesi gibi Beyoğlu’nun tarihi mekanlarından geçerek Taksim Camii ve Atatürk Kültür Merkezi’nde sona erecek. Galata’dan Taksim Meydanı’na uzanan bu güzergahın kalbi ve çekim merkezi ise İstiklal Caddesi olacak. Bir yıl içerisinde tamamlanması planlanan proje ile birlikte Beyoğlu birçok yerel ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapacak.
İSTİKLAL CADDESİ BÜTÜN KÜLTÜRLERİN KENDİLERİNİ VAR ETTİKLERİ YERDİR
Çalışmalar hakkında açıklama yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu’nun tarihten bu yana kültürün, sanatın ve turizmin merkezi olduğuna işaret ederek, “Beyoğlu Belediyesi olarak Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’ne her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Beyoğlu tarih boyunca bütün medeniyetlerin ve kültürlerin kendilerini var ettikleri bir yerdir. Burada farklı kültürlerin, yaşam tarzlarının, farklı medeniyetlerin, inançların kendilerini kah sanat eserleriyle kah mimari eserleriyle var ettiklerini görebiliyoruz. Kültürün ve sanatın Endülüs’te, Semerkant’ta, Buhara’da nasıl zirve yaptığını gördük ve şahit olduk. O büyük kültürün ve medeniyetin, farklı kültürleri, medeniyetleri de harmanlayarak Beyoğlu’nda var olduğunu, bundan sonra da var olacağını ifade etmek istiyorum” dedi.
GALATA MEYDANI BİR KÜLTÜR MEYDANI OLACAK
Beyoğlu’na yeni bir ivme kazandıracak olan projenin önemli bir durağı ve başlangıç noktası olan Galataport’ta sona yaklaşıldığını belirten Başkan Yıldız, “Proje tamamlandığında İstanbul’un, Türkiye’nin ve tabii ki Beyoğlu’muzun gözbebeği olacak. Projenin ikinci durağı olan tarihi Galata Kulesi de tamamlanan restorasyon çalışmasıyla birlikte müze olarak hizmete açıldı. Çevre düzenlemelerinin de tamamlanmasıyla birlikte artık Galata Meydanı bir kültür meydanı olacak. Yine Narmanlı Han İş Merkezi de restore edilerek güzel bir aktivite alanı oluşturuldu. Milli şairimiz, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un son dönemini geçirdiği ve vefat ettiği Mısır Apartmanı’ndaki daire Mehmet Akif Ersoy Müze Evi haline getirildi” ifadelerini kullandı.
TÜRK SİNEMASININ KALBİ BEYOĞLU’NDA ATACAK
Başkan Yıldız, yapılan çalışmalarla kültür sanatın kalbinin Beyoğlu’nda atacağını da ifade ederek “Tarihi Emek Sineması’nın ardından Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi de restore edilerek kültür sanat faaliyetlerine başladı. İçerisinde 150 kişilik sinema salonu, 95 kişilik tiyatro ve 3 sergi salonu ile üst katta da çok amaçlı daha çok söyleşiler için kullanılan salonu ile hizmet veriyor. Bir diğer durağımız ise Atlas 1948 İstanbul Sinema Müzesi. Bu tarihi yapıyı da Türkiye’nin ilk sinema müzesi olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla geçtiğimiz günlerde hizmete açtık. Tarihi geçmişi ve modern alt yapısıyla Atlas Sineması, Türk sinemasının galaları başta olmak üzere birçok kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapacak” şeklinde konuştu.
TÜM BU ESERLER BEYOĞLU’NA, İSTANBUL’A VE ÜLKEMİZE DEĞER KATACAK
Başkan Yıldız, Beyoğlu Kültür Yolu’nun önemli mekanlarından olan Atatürk Kültür Merkezi ve Taksim Camii ile ilgili ise, “Yeni AKM’nin kaba inşaatının yüzde 86’sı tamamlandı. Toplam 95 bin metrekare inşaat alanı bulunan AKM’de, 4 bodrum, zemin ve 9 kat içerisinde 2 bin 40 kişi kapasiteli opera salonu, 805 kişilik bir tiyatro salonu, buralara ait sahne, kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri ve sergi salonları yer alacak. Yine önemli duraklardan birisi olan Taksim Caminin genel işçiliğinin yüzde 99’u tamamlandı. Ramazan Ayı’nda yani nisanda büyük bir heyecanla Taksim Camii’ni ibadete açacağız, hazırlıklar bu istikamette devam ediyor. Burada aynı anda 2 bin 500 kişi namaz kılabilecek. Ayrıca, cami Türk İslam sanat eserlerinin sergilendiği sergi ve kültür merkezi de olacak. Tüm bu eserler tamamlandığında Beyoğlu’na, İstanbul’a ve ülkemize değer katacak” şeklinde konuştu.
Beyoğlu Kültür Yolu projesi İstanbul'un cazibesini artıracak!