Kent Haberleri

Haydarpaşa Port onaylandı, Kadıköy canlandı!

Kadıköy’ün en eski apartman semti Yeldeğirmeni, Haydarpaşa Port projesinin onaylanmasıyla birlikte turizm yatırımcısının ilgi odağı haline geldi. Semtteki eski binaların fiyatı ortalama yüzde 40 arttı...

HAYDARPAŞA Port için son aşamaya gelindi. Projenin, ihale ve uygulama çalışmaları için start verilmesi bekleniyor. Haydarpaşa Garı’nın otel, arka tarafındaki geniş arazinin de raylardan temizlenerek alışveriş ve kültür merkezine dönüştürülmesi planlanıyor. İstanbul’un giriş kapısı olarak düşünülen bölge, hem Türkiye hem de Avrupa’nın en önemli cazibe merkezlerinden biri olacak...


ÇEVRESİ DE DEĞİŞECEK

Haydarpaşa Port projesi sadece Haydarpaşa’yı değil Kadıköy ve çevresini de değiştirecek. Turizm potansiyeli artacak olan bölgede, yakın gelecekte oteller ve yeni alışveriş merkezleri inşa edileceği öngörülüyor. Kadıköy’deki bu değişim sürecinden en hızlı etkilenecek bölge ise Yeldeğirmeni... Turizm yatırımcıları, Haydarpaşa Garı’nın arkasında uzayıp giden rayların hemen yanı başından başlayan ve Kadıköy sırtlarına doğru uzanan Yeldeğirmeni’ne gözünü dikmiş durumda.


YENİ TURİZM ALANI

Birinci ve ikinci derece tarihi eser niteliğindeki binaların çoğunlukta olduğu Yeldeğirmeni, şimdiden yatırım yapmak isteyenlerin hücumuna uğramış. Bölgedeki emlakçılar “Yatırım yapmak için gelen çok ama herkes eski diye ucuza kapatmak istiyor” diyor. İstanbul II No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bağlı olan Yeldeğirmeni’nde sadece orijinalini yapmak kaydıyla eski binaların restorasyonuna izin veriliyor.

Yeldeğirmeni’ne ağırlıklı olarak iki tip yatırımcı geldiği söyleniyor. Butik otel yapmak için eski binaları satın almak isteyenler ve eski binayı alıp restore edip satmayı düşünenler..


YATIRIMLAR BAŞLADI

Yeldeğirmeni’nde yakın gelecekte otel restoran-bar tarzı eğlence merkezlerinin artması kaçınılmaz görünüyor. Çok olmasa da daha şimdiden ufak tefek turizm yatırımları başlamış. Kalkavan ailesi, Hush Lounge ismiyle bölgede apart otel açtı. Aile otele gelen turiste yer bulmakta zorlanınca, kısa süre içinde Hush Lounge’un hem yanındaki hem de karşısındaki binayı da satın almış. 1900’lü yılların başında Haydarpaşa’nın inşaatında çalışan Almanların kalması için inşa edilen İtalyan Apartmanı da satışa çıkarılmış. Altından Haydarpaşa’ya tünel olduğu söylenen apartmandaki daire sahiplerinin satışa sıcak baktığı ve 1 milyon TL’nin üzerinde para istediği söyleniyor.Haydarpaşa Port projesi ve yaşamak için ev arayanlann sayısı çoğalınca gerek kira gerekse satış fiyatları oldukça artmış. Bölgede 250 bin TL’ye de 5 milyon TL’ye de satılık bina var. 75-80 metrekarelik dairelerin fiyatı ise 150-200 bin TL aralığında.Yeni binanın hemen hiç olmadığı Yeldeğirmeni’nde fiyatlar binanın yaşma göre değişiyor. Biraz daha yeni olan binaların fiyatı 15-20 bin TL daha yüksek...


1900'LERİN ESKİ APARTMANLARI


Kuzguncuk yangınından sonra Musevi azınlığın 1885 yılında Yeldeğirmeni’ne yerleşmesiyle yapılaşmaya açılan semtte,1900’lerin başında birçok apartman inşa edilmiş. İtalyan Apartmanı, Ankara Apartmanı, Ali Bey Apartmanı ve farklı isimlerde yaklaşık 200 kadar tescilli tarihi eser niteliğinde eski bina bulunuyor. Yeldeğirmeni Sokağı’nm en sonunda, yolun başka bircaddeyle kesiştiği noktada bulunan Kehribardji Apartmanı’nın kapısında, inşa edildiği 1909 yılının tarihi yazıyor...

Kehribardji Apartmanı'nda yaşayan yazar ve gazeteci Mario Levi, hemen karşıda duvarlarım sarmaşıkların sardığı eski bir binayı bir buçuk yıl önce satın almış. Ancak restorasyon için hala Anıtlar Kurulu’ndan izin alamamış.Semtteki eski binalara ilgi hayli fazla.Semtteki Kemal Atatürk Anadolu Lisesi’nin karşısındaki boş araziyi ise otopark yapmak için Kadıköy Belediyesi satın almış. 


HAYDARPAŞA OTEL OLACAK


Haydarpaşa Garı ve yanındaki limanın otele dönüşeceği 20 yıldır dillendirilen bir hikaye. Raylar kaldırıldıktan sonra Salacak’a kadar olan bölgenin yeniden inşa edileceği konuşuluyor. Geçen eylül ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin "Haydarpaşa Port" projesinin 2009'da başlanan planlama çalışmalarıyla ilgili düzenlemeler için gerekli onayı vermesi, bölgedeki satışları da durdurmuş. Haydarpaşa Port projesine onay verilmesi bölgedeki bina fiyatlarını ortalama yüzde 40 arttırmış. Yeldeğirmeni'ndeki binaların yüzde 50'sinin eski olduğunu vurgulayan emlakçılar, kullanım alanları sınırlı olduğu için bu binaların daha çok butik otel olarak değerlendirilebileceğini düşüyor. Semtte emlakçıdan bakkala, tesisatçıdan berbere hemen herkes Haydarpaşa Port hayata geçince Yeldeğirmeni’nin yıldızlı oteller, restoran ve barlarla dolacağını öngörüyor.


ORTA GELİRLİLERİN SEMTİ

Kilise, cami ve havranın bir arada bulunduğu Yeldeğirmeni’nde ağırlıklı olarak bu üç dinin mensubu olan orta gelirli aileler yaşıyor. Ancak son aylarda kentsel dönüşümden dolayı Fikirtepe’den ayrılıp yerleşenlerin sayısında artış olmuş. Beşiktaş ve Cihangir gibi semtlerde oturan ressam ve heykeltıraşlardan bazıları da son yıllarda buraya yerleşmiş. Avrupa’daki yüksek öğretim kuramlarının birbirleriyle çok yönlü işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik Avrupa Birliği programı Erasmus ile bölgede ikamet eden yabancı öğrencilerin sayısında da gözle görülür bir artış dikkat çekiyor.


Museviler kurdu, Almanlar büyüttü

Yeldeğirmeni, 1885'teki Kuzguncuk yangınının ardından Musevi azınlığın göç ederek oluşturduğu bir semt. Yeldeğirmeni için asıl dönüm noktası ise 1908 yılında Almanlar tarafından inşa edilen Haydarpaşa Garı oluyor. Almanlar için inşa edilen apartmanlar, aynı zamanda Kadıköy'ün ilk çok katlı binaları. Almanların çocukları için yapılan okullar da ardı ardına açılmaya başlıyor. Hemdat Sinagogu ve Ayios Yeoryios Kilisesi de bölgenin kutsal mekanları olarak günümüze kadar geiiyor. İstanbul'un ilk apartman semti olan Yeldeğirmeninin günümüze kadar gelen tarihi dokusunun, kendine özgü mahalie kimliğinin korunması ve yaşatılması amacıyla Çevre ve Küitür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Kadıköy Belediyesinin "Yeldeğirmeni'ni Canlandırma Projesi" yürüttüğünü de belirtelim.


Haydarpaşa Port için engel kalmadı

İstanbul'un en prestijli projesi olarak gösterilen "Haydarpaşa Garı ve Liman Dönüşüm Projesi” için nihai düzenleme kararı geçen eylül ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçti. 2007 yılında yapılan protokolle ilk adımı atılan "Haydarpaşa Port" projesinin 2009'da başlayan planlama çalışmalarına gerekli onay verildi.

Hayata geçirilmesi için önünde engel kalmayan ve plan düzenlemesi tamamlanan projenin İhale ve uygulama çalışmalarına başlanması bekleniyor.


PARA/ Bülent EKİMCİ