Kent Haberleri

Haydarpaşa ve Sirkeci garlarını kiralama protokolünde dikkat çeken detay: Başkalarına kiraya verilebilecek!

İstanbul’un simgeleri arasında yer alan Haydarpaşa ve Sirkeci garları, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Bakanlık eğer isterse mevcut yapılar ile yeni yapılacak yapıları alt kira sözleşmeleri ile başkalarına kiralayabilecek. 

İstanbul’un tarihi simgeleri arasında yer alan  Haydarpaşa ve Sirkeci garları, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır imzalı habere göre TCDD ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolün detaylarına göre, garları 29 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı işletecek. 

İPTAL DAVASI AÇILDI

Paylaşılan detaylara göre kira bedeli Haydarpaşa Gar Sahası için KDV hariç 71.1 milyar Türk Lirası, Sirkeci Gar Sahası için de 9.5 milyar Türk Lirası olacak şekilde toplam 80.5 milyar Türk Lirası. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak/yaptırılacak yatırımlar için kira bedelleri üzerinden mahsuplaşma olacak. 
Protokol süresinde uzatma da yapılabilecek. Mevcut yapılarla yeni yapılacak-yaptırılacak yapılar, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından tüzel kişilikler, ortaklıklara alt kira sözleşmesi kapsamında da kullandırılabilecek. 

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Mimarlar Odası, söz konusu kira protokolünün iptali için dava açtı. Gerçekleştirilen düzenlemeler ile Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının demiryolu işlevi gar statüsünden istasyon statüsüne çevriliyor. 

Söz konusu protokole göre Haydarpaşa ve Sirkeci ana gar binalarının boşaltılmasına bağlı şekilde TCDD tarafından yapılacak olan TCDD Bölge Binası’nın faaliyete geçeceği süre içerisinde TCDD’nin ana binalardaki faaliyetleri 550 kişilik geçici hizmet binasında yürütülecek. Ayrıca yine aktarılan bilgilere göre buranın proje ve uygulama çalışmaları da Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Bölge binası bittiğinde TCDD, 550 kişilik geçici hizmet binasını da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bırakacak.  BTS’nin hesabına göre, gar binaları ve sahası toplam 700 dönüm. 29 seneliğine 80.5 milyar Türk Lirası kira bedeli üzerinden yıllık kira tutarı 2.7 milyar Türk Lirası. Aylık 231.2 milyon Türk Lirası. Aylık 1 metrekaresi 330 Türk Lirası.

BTS Genel Sekreteri Murat Oral konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 670 haftadır eylem yaptıklarını söyledi. İstanbul’da Anadolu tarafında Haydarpaşa, Avrupa tarafında da Sirkeci dışında demir yolculuğu yapılabilecek başka bir yer olmadığına değinen Oral Haydarpaşa’nın bütün alanlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kiralandığına da değindi.

 

Kiracılara 'boş kağıt' uyarısı! Bu kağıda atılan imza tahliye taahhütnamesi için geçerlidir!

Malatya depreminin ardından deprem araştırmacısından son dakika uyarısı: Sürgü fayı da kırılmaya aday! 

Konut piyasasını 2025’te neler bekliyor?