Genel

Hazine arazisindeki gecekonduculara af geliyor!

Torba Kanun tasansına Hazine arazisini işgal edenlerin borcu da dahil ediliyor. Gecekondu sahiplerinin arsalan izinsiz kullanımından doğan kamu borçlarının gecikme faizi silineceği bildirildi

Torba Yasa Tasarısı'nın görüşmeleri dün itibariyle Meclis'te başladı. 150 maddenin üzerindeki tasarı, vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasından öğrenci affına kadar birçok düzenlemeyi içeriyor.

AKP Manisa Milletvekili Recai Berber'in başkanlığında oluşturulan alt komisyon 24 aralıkta çalışmasını tamamladı. Alt komisyonda birleştirilen teklif ve verilen önergelerle 150 maddenin üzerine çıkan tasarı dün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Tasarının seçim öncesi yasalaşmasının beklendiği bildirildi.

Torba Kanun'da prim ve vergi affından başka çok sayıda değişiklik de yer aldı. 2008'de yürürlüğe giren kanundaki hatalar telafi edilmeye başlandığı görülüyor.

Bunlardan biri de asgari ücretin 16 yaşından değil, 18 yaşından küçükler ve büyükler diye değiştirilmesi. Bu, 16 ve 17 yaşındaki yaklaşık 250 bin çalışanın daha çok prim ödeyeceği için maaşları düşecek demek.

Asgari ücret tanımı değişti
Bundan sonra yapılacak düzenlemeyle asgari ücret "16 yaşından küçükler ve büyükler" diye değil, "18 yaşından küçükler ve büyükler" diye değiştirilecek. Tasarıdaki maddeyle getirilen değişiklikle halen 16 yaşından büyükler 760.5 lira brüt ve 544 lira net ücret, 16 yaşından küçükler ise 648 lira brüt ve 464 lira net ücret alırken, bundan sonra 18 yaşından büyüklere 544 net, küçüklere 464 lira verilecek. Yani, asgari ücret 16 değil 18 yaş altına göre belirlenecek. 16 ve 17 yaşında olanlar artık ayda 80 lira daha az ücret alacak.
 
Torba Kanun tasansına Hazine arazisini işgal edenlerin borcu da dahil ediliyor. Gecekondu sahiplerinin arsalan izinsiz kullanımından doğan kamu borçlarının gecikme faizi silineceği bildirildi. Borcun aslı ise enflasyon oranı üzerinden yeniden hesaplanarak taksitlendirilecek.
Kamu alacağının gecikme faizleri silinirken borç aslının üzerine TÜFE veya ÜFE oranı üzerinden taksitlendirme yapılacak. Tasarıda yapılan değişiklik ile Hazine binalannda kiracı olanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Maliye kaynakları, Hazine arazisini işgal edenlerden olan kamu alacağına da kolaylık sağlayacaklannı aktardı. Sadece İstanbul Büyükşehir
 
Belediyesi'nin bu kapsamda 3 bin 500'ün üzerinde kiracısı olduğu belirtiliyor. Kamu alacaklarının gecikme faizleri silinerek taksitle ödenme imkânı belediyenin yanı sıra özelleştirme ve üniversitelerin kiracılanna da uzanacak.

Hazine arazisini işgal edenlerin borçlannm da yapılandırma kapsamına alınmasının ardından Türkiye'de devlete ait her 10 taşınmazdan ı'i işgal altında bulunuyor. Bu taşınmazlar üzerindeki işgalci sayısı da 688 bin 995'e ulaşıyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü verilerine göre Hazine'ye ait tescilli taşınmaz sayısı 2 milyon 847 bin 854. Büyüklükleri bakımından da Hazine taşınmazlannın yüzde 71.4'ü üzerinde ormanlar yer alıyor.

250 bin kişinin maaşı düşecek
Torba Kanun ile ayrıca asgari ücrette yaş kademesi değiştirilince çırak statüsünde çalışan yaklaşık 250 bin işçinin de maaşı düşecek. Çırak olarak çalışanlar halen brüt asgari ücretin yüzde 30'unu, yani 229 lira alarak çalışıyorlar. Yeni kanunla çırakların maaşı 178 liraya düşürülüyor. Yani maaşları zaten düşük olan çırakların geliri 51 lira daha azalmış olacak.
"Tarım Bağ-Kur'lu olanlar, SSK'lı işe girerlerse Tarım Bağ-Kur sona erer, SSK çalışması bitince otomatik Tarım Bağ-Kur başlatılır" denilerek reformun hataları düzeltiliyor.

29'uncu maddeyle, ayda 30 günden az olarak işverenlerince SGK'ya bildirilen işçiler 30 günden eksik kalan sürelerini isterlerse isteğe bağlı kapsamında her ay veya sonradan borçlanma suretiyle ödeyebilecekler. Borçlanma süreleri de SSK'lı gibi değerlendirilecek; şu anda ödedikleri zaman Bağ-Kur'a sayılıyordu. Yerinde bir düzenleme olarak bu madde ile reformun hataları da düzeltiliyor. Ayrıca, ayda 30 günden az olarak işverenlerince SGK'ya bildirilen işçiler, 30 günden eksik kalan sürelerini isterlerse isteğe bağlı kapsamında her ay ödemeleri halinde SSK'lı gibi değerlendirilecek; zira şu anda ödedikleri zaman Bağ-Kur'a sayılıyordu. Buna ilaveten, ayda 30 günden az SGK'ya bildirilenler, isterlerse İŞKUR'a işsizlik sigortası primini de her ay ödeyebilecekler.
24'üncü madde ile yapılan değişiklikle; SGK, çırak ve stajyerlere GSS kapsamında sağlık yardımı vermiyordu. Bu konuda çok sayıda eleştiri alıyordu, yapılan düzenlemeyle çırak ve stajyer olarak prim ödeyenlere de artık sağlık yardımı verilecek.
İŞKUR eğitimine katılarak adlarına İŞKUR tarafından prim ödenenlere de SGK, GSS kapsamında sağlık yardımı vermiyordu. Bu konuda çok sayıda eleştiri alıyordu, yapılan düzenlemeyle bu kesime de artık sağlık yardımı verilecek.
TARAF

Basında yer alan diğer haberler:

 

Torba Tasarı'sı komisyonda!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı alacakların yeniden yapılandırılması ilişkin tasarı kabul edildiği zaman, alışveriş merkezlerinde stantlar kurarak vatandaşların bilgilendirilmesi önerisinde bulundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuoyunda "Torba Tasarı" olarak bilinen, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın görüşmeleri devam ediyor.  7’si geçici toplam 136 maddeden oluşan tasarının, 4 maddesi daha kabuledildi.

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, İstanbul’da yaşanan son sel felaketinde vatandaşların borçlarının ertelenmediğini ve faiz indirimi yapılmadığını iddia ederek, "İnsanlardan şakır şakır aldınız. Bundan daha zor durum var mıydı Objektif kriteriniz yok. Maliye Bakanlığı bu konuda insanlara yardım etmemiştir. Ama ben burada Sosyal Güvenlik Kurumuna teşekkür ediyorum, onlar almamıştır" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mustafa Açıkalın’ın, "Teşekkür ederim Sayın Aslanoğlu" sözleri üzerine CHP’li Aslanoğlu, "Anca teşekkür edersin Sayın Başkan. Dönüp özür dilesin bu insanlardan..." dedi. Maliye Bakanı Şimşek’in, "Aslında bize teşekkür etmeniz lazım. Çünkü açık finansmanını biz yapıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu bizim kesemizden..." sözleri gülüşmelere neden oldu. Aslanoğlu da "Ben anlamam, siz ne yaptınız Sayın Bakan" diye konuştu.

Mehmet Şimşek, kurumlar vergisi mükellefleri sayısı hakkında bilgi verdi. Şimşek, 2008’de 640 bin 679, 2009’da 640 bin 786 ve 2010’da (kasım ayı itibarıyla) 650 bin 883 kurumlar vergisi mükellefi olduğunu söyledi.

-"VATANDAŞ KENDİ KARAR VERSİN"-

Tasarı kabul edildiği zaman vatandaşları bilgilendireceklerini belirten Şimşek, "Vatandaşlar hafta sonları alışveriş merkezlerine çok gidiyor, mükellef de esnaf da gidiyor. Oralara birer stant kuralım, vatandaşımızı bilgilendirelim. Vergi ya da yapılandırma ile ilgili herhangi bir sorusu varsa onu orada cevaplayalım, biz vatandaşın ayağına gidelim. Ama sadece bilgi boyutunda. Katılır mı katılmaz mı buna kendi karar verecek, tamamen kendi takdirlerine bırakacağız" diye konuştu.

Tasarının 6. maddesinde, verilen bir önergeyle değişiklik yapıldı. Buna göre, sadece basit usulde vergilendirilenler için vergilendirmeye esas alınacak asgari matrah, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenmiş tutarların ilgili yıllar itibariyle 1/10’undan, geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından oluşanlar için 1/5’inden, geliri bunlar dışında kalan diğer gelir vergisi mükellefleri için ise işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenmiş tutardan az olamayacak.
A.A

Elektrik-su-trafik borçları taksitle

Vergi ve prim borçlarının yapılandırmasıyla ilgili Torba Tasarı'nın komisyonda görüşülmesi devam ediyor. Madde madde kabul edilen tasarı tamamlanınca Genel Kurul'da oylanacak. Önceki gün tasarının kabul edilen 1'inci maddesine göre; 31 Temmuz 2010 tarihine kadar olan ödenmemiş vergiler, trafik cezaları, idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, belediyelerin su bedeli alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su alacakları kapsam içerisinde olacak. Verilen önergeyle, belediyelerin 31 Temmuz 2010 tarihi itibariyle tahakkuk eden vergi borçları da yapılandırma kapsamına alındı.

İşten atılan memura müjde

Torba Yasa Tasarısı'ndan memuriyetten atılan memulara da müjde çıktı. Memuriyetten atılan memurlara emeklilik hakkı tanınanacak. 1999-2005 arasında memuriyetten atılanlara emeklilik hakkı verilecek. Bu tarihler arasında memuriyetten atılanlar borçlanarak emekli olma şansına kavuşacak. Yasanın bu maddesi daha çok askerlik görevi ile ilişiği kesilenleri ilgilendiriyor.

Mahkemeliklere indirim

Torba Tasarı'nın, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacaklara ilişkin 3'üncü maddesi de komisyonda kabul edildi. 31 Temmuz'dan önce ihtilaflı hale gelen vergi dosyalarında, mahkemenin ilk aşamasını kazananların borçlarının yüzde 80'inin, kararı çıkmayanların borçlarının anaparasının ise yüzde 50'sinin silinmesine imkan tanınıyor. Vergi ihtilafı olan şirketlerden Doğan Yayın Holding, Turkcell ve TÜPRAŞ kanundan yararlanıp yararlanmayacağına dair bir açıklama yapmadı.
Vatan