Hazine, en değerli arazilerini satışa çıkarıyor
Vergi dışı gelirlerini artırmayı hedefleyen Maliye, rotayı kamu arazilerine çevirdi
Buna göre Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün performans kriterleri her yıl yüzde 20 oranında artırılacak. 2010, 2011 ve 2012 yılı hedeflerine göre önümüzdeki üç yılda arazi satışı ve taşınmaz kira gelirinden yaklaşık 6,5 milyar lira hasılat elde edilecek. Satışların artırılması amacıyla her ilde en değerli ilk 10 ve ilk 100 taşınmaz tespit edilecek. Bu gayrimenkullerin hukuki durumu, fiili durumu, mekansal konumu belirlenirken, değer tespiti yapılacak. Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde Hazine'ye ait tescilsiz taşınmaz kalmayacak.
Belirlenen taşınmazların ekonomiye kazandırılmasına ilişkin olarak bürokratik işlemlerden kaynaklanabilecek sorunlar hızlı bir şekilde çözüme kavuşacak. Taşınmazlardan potansiyel ve realize edilebilir yüksek değere sahip en az birinde ilgili defterdarlık tarafından özel proje geliştirilecek. Taşınmazların değerini artırmak amacıyla belediyelerle karşılıklı iyi ilişkiler kurulurken, satış çalışmaları belediyelerin imar çalışmalarına göre belirlenecek. Bu süreçten hem belediyeler hem de Maliye kazançlı çıkacak.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün 2010-2012 yıllarına ait tahminlerine göre gelecek yıl 1,8 milyar liralık gelir elde edilecek. 2012'de ise 1 milyar lirası taşınmaz satışı, 1,5 milyar lirası taşınmaz idare gelirlerinden olmak üzere toplam 2,5 milyar liranın Hazine'nin kasasına konulması hedefleniyor. Dünya ekonomilerinde yaşanan durgunluğa rağmen Hazine arazilerinin satışı ve kiralanmasından geçen yıl 1 milyar 126 milyon liralık gelir elde edildi. Ekim 2009 itibarıyla ise rakam 800 milyon lira civarında. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün gelirleri arasında satış ve kiranın yanı sıra irtifak ve ecrimisil de (bir malın sahibinin rızası dışında kullanılması) yer alıyor. En çok gelir elde edilen iller arasında İstanbul, Ankara, Antalya ve Konya başı çekiyor. 21 Aralık 2009 itibarıyla Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmaz sayısı 3 milyon 116 bin 871 adet.
Kamu kuruluşlarının toplam lojman ve sosyal tesis sayısı 200 binin üzerinde. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre kamu kuruluşları içerisinde en fazla lojman ve sosyal tesise sahip kuruluş 46 bin 85 adet ile Emniyet Genel Müdürlüğü. Geçen yıl sonu itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 44 bin 96 adet lojman ve sosyal tesisi bulunuyor. Bu bakanlığı 41 bin 701 lojman ile Milli Savunma Bakanlığı izliyor. Sağlık Bakanlığı'nın lojman sayısı 20 bin 153 adet olurken, Jandarma Genel Komutanlığı'nın lojman sayısı ise 15 bin 209'a yükseldi. Buna karşılık Özürlüler İdaresi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün hiç lojmanı bulunmuyor.
Ercan Baysal/Zaman