Köşe yazıları

Hazine, mülkiyeti kişiye ait arsayı satabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Hazine mülkiyeti kişiye ait arsayı satabilir mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber....

5000 metrekare tarla almıştım. Üzerinde haciz yoktu. Ben de belediyenin bildirdiği değer üzerinden aldım. Aldığım kişinin hâzineye vergi borcu varmış, gelip benim tapulu arazime tedbir koydular ve hazine mahkeme kararı ile tarlamı sattırdı. Tarla elimden gitti. Sebebi bana satanın vergi borcu olması ve benim tarlayı ucuza almam. Böyle bir mantık olur mu? 


Okuyucumun anlattıklarında sanki birtakım yanlışlıklar var gibi geliyor değil mi? Hayır yanlış yok, bu oluyor. 


Nasıl oluyor anlatayım. Böyle rayicin altında yapılan satışlarda, şayet satıcının bu olayda olduğu gibi bir borcu varsa alacaklı tapu iptali değil de tasarrufun iptalini talep eder. Borç satıcınındır ama yeni malik bundan zarar görür. 


Böyle bir davada, satıcının yaptığı satış işleminin muvaza yani hileli satış olup olmadığına bakılır. Hileli satış için karine, gayrimenkulün gerçek değeri ile satış değeri arasındaki uçurumdur. Şayet satış gerçek yani rayiç değerden yapıldı ise muvazanın olduğu kabul edilmez. Ancak gerçek değer ile satış değeri arasında önemli fark varsa muvaza nedeniyle tasarrufun iptaline karar verilir, mal satılır, alacaklı parasını alır. 


Burada doğru görünmeyen bir husus var. Gayrimenkul satılırken belediyeden bu gayrimenkulün asgari beyan değerini gösteren bir belge alınır ve bu belgeye göre alım satım yapılır. Ancak sonradan bunun rayiç değer olmadığı iddiası ile birtakım ihtilaflar çıkar. Bunlardan biri yukarıda yanıtladığım dava olabileceği gibi biri de vergi ziyanı olduğu gerekçesi ile idari para cezasıdır. Yani belediyenin resmi yazısı sonradan ortaya ihtilaf çıkarabilmektedir. 


Şimdi bu işte bir terslik yok mu?


Tamer HEPER/Posta