05 / 01 / 2025

Hazine taşınmazları Körfez'e taşınıyor

Hazine taşınmazları Körfez'e taşınıyor

Faizsiz bono olarak bilinen `kira sertifikası' yasa taslağı hazır.



Körfez fonlarını çekmeyi öngören tasarıya göre bu sertifikayı alanlar, faiz yerine kamunun elindeki taşınmazlardan kira geliri alacak.

YILLARDIR gündemde olan ve faizsiz bono olarak bilinen Hazine Müsteşarlığı'nın yeni borçlanma enstrümanı `kira sertifikası' nihayet hayata geçiriliyor. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan `Kira Sertifikası Yasa Tasarısı' ile kamu varlıkları için kira sertifikası çıkarılmasının önü açılıyor. star, ekonomik paket kapsamında hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Körfez ülkelerindeki fonların Türkiye'ye çekilmesini öngören bu tasarıya ulaştı. Tasarı toplam 12 maddeden oluşuyor. Tasarıda, faiz öngörmeyen kira sertifikası sisteminin nasıl çalışacağına ilişkin düzenlemelere yer veriliyor.

VADESİ EN AZ BİR YIL OLACAK

HAZİNE'NİN Körfez sermayesini çekmek için çıkaracağı kira sertifikaları, kamu varlıklarının kiralanmasından elde edilecek gelirler için, kira sertifikası adı verilen devlet iç borçlanma senetlerinin çıkarılmasını kapsıyor. Tasarıda, kira sertifikası için Hazine'nin bir veya birden fazla şirket kurması öngörüldü. Tasarıya göre, Bakanlar Kurulu, kamu kurumlarına ait olan taşınmaz varlıklarının, bu şirkete devredilmesine karar verecek. Örneğin, köprü, otoyol veya kamu hizmet binaları Hazine'nin kuracağı şirkete devredilecek. Hazine'nin şirketi de bu kamu kurumlarını yine kamu kurumlarına kiraya verecek. Kiralama işleminden elde edilecek gelirler için de `kira sertifikası' adı verilen kağıtlar piyasaya sürülecek. Kira sertifikasının vadesi ise en az bir yıl olacak. İlerleyen yıllarda, üç ayda bir veya altı ayda bir kira ödemesi şeklinde de kağıtlar çıkarılması planlanıyor. Bu kağıtlar karşılığında, yatırımcılar gelir elde edecek. Bu kira geliri mevcut faizlerin üzerinde olacak.

Sistem nasıl işleyecek?

Kira sertifikası adı verilen yasa tasarısının yürürlüğe girmesinin ardından Hazine Müsteşarlığı, kira sertifikası senedi için yeni bir şirket kuracak.

Bakanlar Kurulu, halen kamu kurumlarının idaresinde olan köprü, hizmet binası gibi varlıkları bu şirkete devredecek.

Hazine'nin kuracağı şirket ise aynı varlıkları kamu kurumlarına kiraya verecek veya halkın kullanımına sunacak. Bu varlıklardan elde edilen gelirler ise Hazine'nin şirketinin özel hesabında izlenecek. Hesap tamamen şeffaf olacak ve uluslararası kuruluşların denetimine de açık olacak.

Hazine'nin şirketine devredilen varlıkların kira veya işletme gelirleri içinde, Hazine Müsteşarlığı `kira sertifikası' çıkaracak.

Kira sertifikası, tahvil ve bonolar gibi finans kuruluşları aracılığı ile satılacak.

Kira sertifikasını alan yerli ve yabancı yatırımcı, faiz yerine kira gelirinden pay alacak.

Yatırımcının bir yılda kira sertifikasından elde edeceği gelir de bir yılda faizden kazanılan gelirin üzerinde olacak.

Böylece, yatırımcılar hem faiz geliri elde etmiş olmayacak hem de faizin üzerinde bir gelir elde edecekler.

TSK ve MİT kapsam dışı

TASARIDA Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) varlıkları, kira sertifikası dışında tutuldu. Yine aynı tasarıda, Cumhurbaşkanlığı, BMM ve yüksek yargı organlarına ait varlıklar da, kira sertifikasının dışında olması öngörüldü. Bu düzenlemeye göre, söz konusu kurumların varlıkları, kira sertifikası için Hazine Müsteşarlığı'nın kuracağı şirkete devredilemeyecek.

Amaç 20 milyar dolar fon

TASARININ gerekçesinde, kira bedeli karşılığında ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının son yıllarda gelişmiş ülkelerde yaygınlık kazandığına dikkat çekilerek, `Kira sertifikaları hem ülkeler hem de şirketler tarafından uluslararası piyasalardan kaynak temin etmek amacıyla kullanılmakta geniş ve likidite fazlası yüksek bir yatırımcı tabanına hitap etmektedir' denildi. Tasarının yürürlüğe girmesinin ardından ilk etapta, 1 milyar dolarlık kira sertifikasının ihraç edilmesi planlandığı öğrenildi. Kira sertifikası ile 20 milyar dolarlık bir fonun Türkiye'ye çekilmesi öngörülüyor.

Star

Geri Dön