Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan akaryakıtta ÖTV artışına ilişkin flaş açıklama!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıtta ÖTV zammına ilişkin önemli bir açıklama yaptı. İşte ayrıntılar... Açıklamada, ÖTV artışının depremin yol açtığı ek maliyetleri bir miktar azaltmayı ve cari açığı kontrol altına almada destek olmayı hedeflediği belirtildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt ürünlerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışıyla ilgili flaş bir açıklama yaptı. Açıklamada, ÖTV artışının depremin yol açtığı ek maliyetleri bir miktar azaltmayı ve cari açığı kontrol altına almada destek olmayı hedeflediği belirtildi.

 

Bakanlık açıklamasında, akaryakıt ürünlerindeki ÖTV artışının sebeplerine değinildi. İlk olarak, bu artışla depremin yol açtığı ek maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisinin bir miktar azaltılması hedeflendiği ifade edildi. Ayrıca, bu düzenlemenin ithal ürünler olmaları sebebiyle dolaylı olarak cari açığı kontrol altına almaya da yardımcı olacağı belirtildi. İkinci olarak, maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kuru artışlarına rağmen 2016'dan bu yana neredeyse hiç vergi artışı yapılmadığına dikkat çekildi. Maktu olan ÖTV tutarlarının enflasyon karşısında eridiği vurgulandı.

Açıklamada, 2016 yılında akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'nin GSYH içindeki payının yüzde 4,58 iken 2022 yılında yüzde 2,80'e, vergi gelirleri içindeki payının ise 2016 yılında yüzde 26,23 iken 2022 yılında yüzde 17,84'e düştüğü belirtildi.

Söz konusu ürünlerden en çok tüketilen benzin, motorin ve LPG’de, KDV dahil satış fiyatındaki vergilerin oranının yüzde 50’lerin üzerinde iken yeni yapılan artışa rağmen 38,5 seviyesinde kaldığı ifade edildi.

 

AVRUPA'DA EN UCUZ 4'ÜNCÜ ÜLKE!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt ürünlerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışıyla ilgili yaptığı açıklamada, maktu ÖTV tutarlarının benzinde ve motorinde 5 lira, LPG'de 4 lira artırıldığı belirtildi. Açıklamada, bu artışların ürünlerin ÖTV tutarlarındaki artış oranları esas alınarak gerçekleştirildiği ve 2016 yılından bu yana meydana gelen enflasyon artışının altında kaldığı ifade edildi.

Bakanlık, yapılan artışlara rağmen Türkiye'nin benzinde ve motorinde Avrupa'da hâlâ en ucuz 4. ülke olduğunu vurguladı. Örneğin, sınır komşusu Yunanistan'da vergi artışları sonrası benzinin 2,057 dolar, motorinin ise 1,861 dolar olduğu, bu rakamlara karşılık Türkiye'de benzinin 1,303 dolar, motorinin ise 1,239 dolar olduğu bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada ayrıca, diğer ülkelerin dolar cinsinden benzin ve motorin fiyatlarına da değinildi. Buna göre, benzinin dolar cinsinden fiyatının en yüksek olduğu ülkelerin sırasıyla İzlanda (2,297 dolar), Finlandiya (2,231 dolar) ve Hollanda (2,174 dolar) olduğu belirtildi.

Zamlı emekli maaşlarında çok gizli detay çekmeceden çıktı! Hesaplama yöntemi sil baştan değişti!
SON DAKİKA: Deprem mi oldu? En son nerede, ne zaman deprem oldu? 16 Temmuz 2023!
Altında son dakika kıyameti! Gram, yarım, çeyrek ve tam altın kaç TL? 16 Temmuz 2023 altın fiyatları...