Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Borusan'a vergi incelemesi!

Borsa İstanbul şirketlerinden Borusan Yatırım ve Pazarlama A.Ş.'ye 2018, 2019, 2020, 2021 dönemlerine ilişkin vergi kanunları yönünden sınırlı inceleme yapılacağı bildirildi.

Borusan Yatırım ve Pazarlama tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen açıklamada Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından son dört yılı kapsayacak sınırlı vergi incelemesi tebliğinin kendilerine ulaştığı bildirildi.

Borusan Yatırım ve Pazarlama tarafından yapılan açıklamlada, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından son dört yıla ilişkin vergi incelemesi yapılacağı kaydedildi. Bloomberg HT'nin haberine göre, şirketten KAP'a yapılan açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 134. maddesi uyarınca 2018, 2019, 2020, 2021 dönemlerine ilişkin vergi kanunları yönünden sınırlı inceleme yapılacağına dair tebligatın kendilerine ulaştığı dile getirildi.

Grubun temelleri 1944 yılında atıldı

Temelleri 1944 yılında atılan Borusan Grubu şirketlerinden Borusan Yatırım 1977 yılında kuruldu. Borusan Yatırım grubun sanayiden, otomotiv distribütörlüğüne, enerjiden lojistiğe kadar faaliyet gösterdiği pek çok grup şirketine ortak oldu. 1996 yılında halka arz edilen Borusan Yatırım pek çok yeni yatırımın yapılmasına da öncü rol oynadı. 1944 yılında temelleri atılan Borusan Grubu’nun ilk şirketi İstikbal Ticaret demir-çelik ticareti ve tarım ürünleri ihracatıyla faaliyetlerine başladı. 1958 yılında ilk sanayi yatırımını gerçekleştiren Grup,Borusan Boru Sanayi A.Ş'yi kurdu.1972 yılında Borusan Holding kurularak grup şirketleri Holding çatısı altında toplandı. 1977 yılında Borusan Yatırım kuruldu ve şirket, çelik, distribütörlük ve entegre lojistik sektörlerinde faaliyet göstermekte olan belli başlı Borusan şirketlerine iştirak etti. 1984 yılında Borusan Oto, BMW AG’nin Türkiye distribütörlüğünü üstlenirken 1996 yılında Borusan Yatırım hisseleri halka açıldı. 1998 yılında ise Borusan Oto, Land Rover’ın Türkiye temsilciliğini aldı. Bu arada grup bir çok yabancı firma ile çeşitli ortaklıklar ve distribütörlükler gerçekleştirdi. 2007 yılında enerji sektörüne giren Borusan, liman işletmeciliği ve lojistik konusunda da önemli bir pazar payına sahip.

Lüks otomobil markalarının distribütörü

Borusan Grubu pek çok farklı sektörde faaliyet gösteriyor ancak grubun kamuoyu tarafından en fazla bilinir olduğu konu lüks otomobil markalarının distribütörü konumunda olması. Borusan Holding'in şirketleri arasında yer alan Borusan Otomotiv İthalat, 30 yılı aşkın süredir Türkiye’de BMW ve MINI markalarının distribütörlüğünü yapıyor. Bir diğer grup şirketi Borusan Otomotiv Pazarlama ise Jaguar Land Rover markalarının distribütörü olarak hizmet veriyor.
Borusan Otomotiv Grubu 22 adet yetkili satıcı ve 50 adet yetkili servis noktasına sahip. Borusan Oto ise 11 adet şubesi ile Grubun en büyük pazar payına sahip yetkili satıcısı ve yetkili servisi konumunda. Şirket ayrıca  KKTC'de Jaguar Land Rover markasının distribütörlüğünü yürütüyor.

 

İnşaat devi 2 milyar lira borçla battı! Dünyada en büyük 250 müteahhitlik şirketi arasındaydı

SPK'dan yatırımcılara uyarı! Yasa dışı para toplama girişimleri cezalandırılacak

Almanya batan enerji devini kamulaştırdı! İlk 9 ayda 40 milyar euro zarar açıklamıştı!