28 / 11 / 2024

Hazır Beton 2008 Kongresi beton üreticilerini buluşturdu

Hazır Beton 2008 Kongresi beton üreticilerini buluşturdu

Kongrede buluşan beton üreticileri, denetimsizlik ve haksız rekabet nedeniyle yaşadıkları sıkıntıyı anlattılar.




Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Paksoy, Türkiye'nin 800'den fazla beton üretim tesisi ve yılda 74 milyon metreküp beton üretimiyle Avrupa üçüncüsü olduğunu belirterek, "Ancak hazır betonda yeterli kalite denetiminin olmaması, hem haksız rekabet, hem de kaliteli bina üretimi açısından en büyük sorun" dedi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ile Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen "Beton 2008Uluslararası Hazır Beton Kongresi"nin açılışında konuşan Paksoy, 20. yılını kutlayan THBB'nin, kurulduğu yıllarda 30 tesisle yılda 1.5 milyon metreküp üretim yaptığını ve Türkiye beton üretiminin yaklaşık yüzde 5'ini temin ettiğini söyledi.

Paksoy, "Bugün 800'den fazla tesis, yılda 74 milyon metreküp beton üretimiyle bu oranı yüzde 95'e çıkararak Avrupa üçüncüsü olmuştur" dedi. Düzenledikleri kongre, fuar, sempozyum, seminer, yarışma ve yayınlarla sektörün gelişmesi için uğraş verdiklerini anlatan Paksoy, "Ancak hazır betonda yeterli kalite denetiminin olmaması, hem haksız rekabet, hem de kaliteli bina üretimi açısından en büyük sorun. Denetimin olmadığı yerde doğru bir işin yapıldığı söylenebilir mi? Türkiye'de doğal afet olmadan bile binalar kendiliğinden yıkılabiliyor. Bunun nedeni kalitesiz beton. Mutlaka AB'nin beton standartları uygulanmalı ve aktif piyasa denetimi yapılmalı" diye konuştu.

"İnşaat sektörü düşüşe geçti"

Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili de, inşaat sektörünün hızlı bir büyümeden sonra özellikle 2007'nin ikinci yarısından itibaren düşüşe geçtiğini, global krize bağlı olan bu düşüşün 2-3 yıl daha sürmesini beklediklerini söyledi. Hızlı artan enerji ve malzeme maliyetlerinin satış maliyetlerini etkilemesinin, 2001 krizinden daha büyük bir tahribata neden olabileceğini ifade eden İğnebekçili, sektörün çok dikkatli davranması uyarısında bulundu.

İğnebekçili, artan enerji maliyetlerinin çimento ve beton maliyetlerinde önemli değişikliğe neden olduğunu, bu artışlar fiyatlara yansıtılmadığı için de sektör kuruluşlarının büyük mali kayıplara uğradığını kaydederek, çevreyle barışık ya da çevreye en az etkisi olan mamul ve üretim teknolojilerinin kullanmanın kendilerinin de sorumluluğu olduğunu, daha az enerji üretimi ve daha az çevreyi kirleten üretim modelleri üzerinde çalışma yaptıkların bildirdi.

"Hala yeterli denetim yok"

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp de, Türkiye topraklarının önemli bir bölümünün deprem kuşağında yer alması nedeniyle beton kalitesinin ülke gündeminde önemli bir yer tuttuğunu, ancak yeterli denetimlerin yapılmadığını ileri sürdü. Depreme dayanıklı yapılar üretmenin yolunun, etkin denetimden geçtiğini ifade eden Harp, düşük kaliteli beton üretimi ve satışı ile faturasız satışların en büyük sorun olarak karşılarında durduğunu kaydetti.Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tuna da 1999'da Marmara'da büyük bir deprem yaşayan Türkiye'nin afete hazırlanma kapsamında aradan 9 yıl geçmesine karşın çok şey yapmadığını iddia etti.

Tuna, başta okul ve hastaneler olmak üzere ulaşım yollarının mutlaka depreme karşı yenilenmesi, sağlıklı ve güvenli yapılar oluşturma hedefinin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

"İnşaat sektöründe aşırı rekabet var"

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu da Türkiye'de inşaat sektöründe aşırı rekabet bulunduğunu, bunun da çok sayıda müteahhit olmasından kaynaklandığını öne sürdü. Koçoğlu, Türkiye'de 200 bin müteahhit bulunduğunu, aşırı rekabetin düşük teklif, bunun da kalitesiz yapı, çarpık kentleşmeyi ve deprem olmadan yıkılan yapıları beraberinde getirdiğini belirtti.

Her elini kolunu sallayanın müteahhit olarak sektöre girdiğini, bunun da kötü mimari ve miras getirdiğini iddia eden Koçoğlu, "Artık Türkiye'de deneyimin alınıp satılmaması gerekiyor. Ben kendi belgemi başkasına satmamalıyım" diye konuştu. Kongrede açılış konuşmalarının ardından İSO Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye Hazır Beton Birliği yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Paksoy,Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili ve diğer katılımcılar, 2. kez düzenlenen Uluslararası Beton,Agrega, İnşaat Teknolojileri Ve Ekipmanları Fuarı'nın açılışını yaptılar. Toplam 105 firmanın katıldığı fuara 10 bin civarında ziyaretçi bekleniyor.

Geri Dön