Hazır beton sektörü kentsel dönüşümle yüzde 5 büyüyecek!
İnşaat sektörünün temel kollarından birini oluşturan hazır beton sektörü, bugün itibarıyla yaklaşık 10 milyar TL ciroya sahip.
2013 yüında 102 milyon metreküp hazır beton beton üretimi yapıldı. 2014 yılında ise bu miktar 107 milyon metreküpe ulaştı. Beton üretimi 2014'te tahminlerimiz doğrultusunda, yüzde 5 büyüme gösterdi. Türkiye'nin, büyüme performansıyla, beton üretiminde Avrupa birinciliğini 2009'dan bu yana korumaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Dünyada ise Çin ve ABD'nin ardından üçüncü en büyük hazır beton üreticisiyiz.
Bu yıl kentsel dönüşüm ve kamu altyapı yatırımları ile yaklaşık yüzde 5 büyüme bekliyoruz. İnşaat sektörünün canlanmasına paralel hazır beton sektörünün de canlanacağını öngörebiliriz. Kentsel dönüşüm, 2015'in önemli konularından biri olacak. Yenilenmesi planlanan bölgelerde kalitesiz beton ile üretilen yapılar da yer alıyor. Bu çerçevede 7 milyon konutun yenileneceği göz önünde bulundurulduğunda, özellikle yeni yapılarda KGS belgeli beton kullanımı, Türkiye yapı stokunun uzun ömürlü, ekonomik ve depreme dayanıklı olmasına katkı sağlayacak. Kentsel dönüşüm proj esi için yaklaşık 600 milyar lira maliyet çıkıyor.
Bu harcama, 10 senelik zaman diliminde yapüacak. Ar-Ge projemizle atık betonu geri kazanıyoruz 2013 yılında, İstanbul'da çevresel sürdürülebilirliğin artırılmasını ve doğal kaynakların korunmasını sağlamak amacıyla, 'Kentsel Dönüşüm Projeleri Kapsamında Oluşan İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanım Potansiyelinin Araştırılması Ar-Ge Projesi'ni hayata geçirdik.
Kentsel dönüşüm ve altyapı Üe %5'lik büyüme öngörüyoruz İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen proj emiz, binaların yıkılması sonucu ortaya çıkacak inşaat yıkıntı atıklarının hazır beton üretiminde hammadde olarak yeniden kullanımını teşvik ediyor. Ar-Ge projemiz ile dönüşümden elde edilen tüm çıktılar çevreye zarar veren atıklar olmak yerine, başka projelerde kullanılacak yapı malzemesine dönüştürülüyor. Böylece, milyonlarca ton ağırlığındaki atık geri kazanıyor. Uluslararası alanda da çalışmaları bulunan birliğimiz, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) politikalarının oluşmasında önemli bir yeri bulunan Başkanlık Komitesi'ne dahil edildi. 1967yılında kurulan ERMCO, hazır beton alanındaki en büyük uluslararası kuruluş. Üye ülkeler arasındaki üretim, standart, kalite, teknolojik yenilikler gibi konulara ilişkin işbirliğini teşvik edip, pekiştirerek, hazır beton sektörünün gelişmesini sağlayan ERMCO, aynı zamanda söz konusu ülkeler arasında, diğer alanlarda da yakınlaşma ve işbirliği olanaklarının oluşmasına zemin hazırlıyor. Türkiye'yi ve birliğimizi temsil etmek amacıyla ERMCO'da Başkanlık Komitesi'nde görev alarak, politikaların oluşturulmasında daha etkili olacağız.
Avrupa Hazır Beton Birliği 2015 Kongresi'ni Türkiye'de yapacağız Yürüttüğümüz yoğun çalışmalar neticesinde son olarak, Avrupa Hazır Beton Birliği 2015 Kongresi'ni Türkiye'ye kazandırdık. Üç yılda bir gerçekleştirilen ERMCO Kongresi'ni 4-5 Haziran 2015 tarihlerinde İstanbul Askeri Müze'de düzenleyeceğiz. Akademisyen ve araştırmacüarın yoğun ilgi gösterdiği 17'nci ERMCO Kongresi'ne 100'ün üzerinde bildiri özeti geldi. Gelen bildiri özetlerinin Bilim Kurulu tarafından değerlendirilmesi sonucunda, 51 bildiri özeti tam metin olarak incelenmek üzere kabul edildi. Bu bildiriler kongrede sunulacak.
Kongreye Avrupa hazır beton sektörünün önemli temsilcilerinin katılmasını bekliyoruz. Bu açıdan Türkiye ve özellikle sektörümüz açısından büyük öneme sahip bir kongre olacağını vurgulamak gerekir. 1995 yüında ERMCO'nun ll'inci kongresini de İstanbul'da gerçekleştirmiştik.
Her yıl tanıtım standıyla katüdığımız Yapı Fuarı'yla da sektöre yönelik çalışmalar yapıyoruz. Yapı Fuarı, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün önemli buluşmalarından biri. Fuarı, şirketler arasındaki bügi alışverişi, son teknolojüerin paylaşımı ve sektör sorunlarının gündeme gelmesi açısından da önemsiyoruz. Fuardaki standımızda ev hanımından inşaat mühendisine kadar her kesime hitap eden, betonla ügüi uyarıcı ve bilgüendirici yayınlarımızı, dergüerimizi dağıtıyoruz. Bunun yanı sıra teknik personelimiz vasıtasıyla katüımcıların betonla ve yapüarla ilgili sorularını yanıtlıyoruz.
Birliğimiz, Ar-Ge çalışmalarına da önem veriyor ve bu konuda özellikle laboratuvarmda yoğun çalışmalar yürütüyor. Akredite laboratuvarlarımız üe hazır beton, agrega, çimento, mineral katkılar üzerinde kimyasal, fiziksel ve mekanik testler yapıyoruz. Ayrıca bu laboratuarlarımızda kalibrasyon hizmeti de veriliyor. Laboratuvarımızın kapıları, başta THBB üyeleri olmak üzere, tüm hazır beton ve inşaat sektörüne açık. Sektörümüzü yenüik, güvenlik ve çevre konularında büinçlendirmek üzere kongreler, fuarlar ve yarışmalar düzenliyoruz.
Sektörün sorunlarına baktığımızda ise temel sorunun kalitesiz ve merpenaltı üretim olduğunu görüyoruz. Merpenaltı üretimi engellemek için beton üreticilerinin sürekli denetlenerek ürettikleri betonun kalitesini belirli bir standart altına almak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Üyelerimizi Kalite Güvence Sistemi denetimlerine tabi tutup, standartlara uygun hazır beton üretilmesini sağlıyoruz. Ancak; üreticüerin bir kısmı üyemiz değü. Bundan dolayı KGS tarafından denetlenmiyor ve kontrolsüz hazır beton üretiyor. Ülkemizde beton üretiminde tek etkin denetim KGS tarafından yapılıyor. Bu denetimlerde, beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra bir yılda altı kez habersiz ürün denetimleri de yapüıyor. Hazır betonda kaliteli üretim için KGS'nin uyguladığı denetim sistemi esas alınarak, tüm tesisler ciddi bir şekilde denetlenmeli.
Dünya