Genel

Hazır beton sektöründe çevre ve iş güvenliği için büyük adım!

Türkiye Hazır Beton Birliği KGS İktisadi İşletmesi, hazır beton sektörüne özgü Çevre ile İş Sağlığı ve Güvenliği belgelendirmelerine başladı.

Türkiye Hazır Beton Birliği KGS İktisadi İşletmesi (KGS), 1995 yılından bu yana hazır beton ve ilgili ürünlerde kalite denetimi ve belgelendirme hizmeti veriyor. Türkiye Hazır Beton Birliği Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek “KGS Çevre Belgelendirmesi” ile “KGS İş Sağlığı ve Güvenliği Belgelendirmesi”ne başladı.


Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık konuya ilişkin açıklama yaptı. Işık şu şekilde konuştu; "Türkiye Hazır Beton Birliği olarak 1988 yılından bu yana ülkemizde kaliteli betonun üretilmesi ve kullanılması için çalışıyoruz. Kaliteli beton üretiminin yanı sıra hazır beton sektörünün gelişimi için eğitim, sürdürülebilirlik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği konularında çalışmalarımızı sürdürüyor ve bu konulara her zaman büyük önem veriyoruz. Çevre ve iş güvenliğine verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak, 1998 yılından bu yana ‘Yeşil Nokta Çevre Yarışması’nı; 2010 yılından bu yana da ‘Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması’nı düzenliyoruz. Son olarak hazır beton sektörüne özgü çevre ile iş sağlığı ve güvenliği belgelendirmeleri için çalışma başlattık. KGS’ye başvurup denetimleri başarıyla geçen  hazır beton firmaları “KGS Çevre Belgesi” ile “KGS İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi” alacak. Bu iki yeni belgelendirme hazır beton tesislerinin çevre ve iş güvenliği yönünden gelişmesine büyük katkı sağlayacak."


KGS Direktörü Selçuk Uçar da çevre ve iş güvenliği konusundaki yeni belgelendirmeler hakkında bilgi verdi. Uçar, "KGS Çevre Belgelendirmesi’ ile ‘KGS İş Sağlığı ve Güvenliği Belgelendirmesi’ için başvuru yapan hazır beton tesisleri, bağımsız ve etkin bir denetimden geçerek çevre ve iş güvenliği konularında üstünlüklerini ve kalitelerini tescil ettirmiş olacak. Belgelendirme süreçlerinde hazır beton tesislerinin çevre ve iş güvenliği konularında mevzuatın son haline tam uyumlu olup olmadığının denetlenmesi ön şart olarak yer almaktadır. Böylece tesisler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak çevre denetimlerine ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılacak iş teftişlerine de tam hazırlık sağlayarak eksikliklerini giderme yolunda hizmet almış olacak. Denetimler, mevzuata uyumun yanı sıra hazır beton sektörüne özgü iyi uygulamaları teşvik edecek unsurları da içeriyor. Böylece tesisler, denetimler sonrası iyileştirme yapılabileceği konularda bilgi sahibi olacak." şeklinde ifadelerde bulundu.