Sektörel

Hazır beton ve çimento sektörü EKK ile ivme kazanacak!

İnşaattaki gelişmeler doğrultusunda büyüme grafiği şekillenen hazır beton ve çimento sektörü, kentsel dönüşüm ve mega projelerle son yıllarda iç pazarda başarılı bir ivme yakaladı.

İnşaattaki gelişmeler doğrultusunda büyüme grafiği şekillenen hazır beton ve çimento sektörü, kentsel dönüşüm ve mega projelerle son yıllarda iç pazarda başarılı bir ivme yakaladı. Üçüncü havaalanı, enerji santralleri ve gündeme alınan Çanakkale Köprüsü gibi projelerin, talebi artırması öngörülüyor. Ayrıca 2023 yılına kadar 6.5 milyon konutun inşa edilmesi planlanan kentsel dönüşüm projeleri de bu süreçte sektörün hareketlenmesini sağlayacak. Öte yandan Ekonomi ve Kalkınma Kurulu (EKK), açıkladığı programda öncelikli bölgelerde emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, sembolik bir kira bedeliyle, anahtar teslimi fabrika binası yapılacağını bildirdi.


Bununla birlikte tasarruf eğilimini teşvik ederek, ev sahibi olmayı kolaylaştırmak ve inşaat sektörünü desteklemek için yeni bir finansman mekanizmasının uygulamaya konduğu belirtildi. Söz konusu iki maddeninin de sektör büyümesini tetiklemesi bekleniyor. Hazır beton sektörü, inşaattaki gelişmelere bağlı, son yıllarda başarılı bir grafik çiziyor. 800 girişimin faaliyet gösterdiği sektör, 2014 yılında 9.5 milyar TL olan cirosunu 2015'te 12 milyar liraya çıkardı. 


2015 yılı itibarıyla sektörün üretimi 107 milyon metreküp, yıllık kapasitesi ise 230 milyon metreküpü buldu. Hazır beton sektöründe istihdam edilen kişi sayısı ise 38 bine ulaştı. Kamu ve özel sektördeki yatırımların artacağı tahmininde bulunan sektör temsilcileri, bu doğrultuda hazır beton sektöründe bu yıl yüzde 5 büyüme yaşanacağını dile getiriyor. Türkiye hazır beton sektörü, üretim hacmi ile 2009 yılından beri Avrupa'da lider konumunda bulunuyor. 


Türkiye, global pazarda ise 1 milyar metreküp üreten Çin ve 230 milyon metreküp üreten ABD'nin ardından en büyük üçüncü ülke durumunda. Uzmanlar, üretim miktarının yanı sıra, kalite açısından da Türkiye'nin üst sıralarda yer aldığı belirtiliyor. 


Çimento sektörünün cirosu 2015'te 3.2 milyar doları buldu Çimento sektörü ise 2015 sonu itibarıyla yıllık 100 milyon ton işleme kapasitesine ulaştı. Yıllık klinker üretim kapasitesi 80 milyon tonu buldu. Yetkililer, söz konusu kapasitenin son 10 yılda devreye alınmasından dolayı, sektörün birçok Avrupa ülkesine kıyasla daha ileri teknolojiye sahip olduğunu düe getiriyor. 17 bin kişiyi istihdam eden çimento sektöründe 52 entegre tesis ve 19 öğütme tesisi faaliyet gösteriyor. 


2015'te 3.2 milyar dolar ciro elde eden sektör, üretimini yüzde 0.3 artırarak, 72.8 milyon ton seviyesine ulaştı. Üretilen çimentonun yüzde 10.7'si ihracata yönlendirildi. 


Bu yılın ilk dört ayında, 2015'in aynı döneminde göre sektör üretiminin yüzde 22, iç satışların yüzde 19 ve ihracatın yüzde 12 arttığını kaydeden sektör temsilcileri, yıl sonunda ise yüzde 5 büyüme beklendiğini söylüyor. 


İhracatta gerileme devam ediyor Hazır beton, üç saatlik mesafelere kadar taşınabilir özelliğe sahip. Bu noktada yurtdışına satış yapmak isteyen firmalar, bu ülkelerde santraller kurarak, üretim yapabiliyor. Global kriz nedeniyle küresel ölçekte talebin azalmasıyla 2009 yılında uluslararası piyasalada çimento ihracatının düştüğü gözlendi. Türkiye'nin çimento ihracatı da son altı yıldır geriliyor. Son dönemde global pazarda ihracat rakamları artsa da Türkiye'de sektörün ihracatındaki aşağı yönlü grafik devam ediyor. Bu gerilemedeki en büyük faktör ise komşu ülkelerde yaşanan istikrarsızlık. 2014 yılında 641 milyon dolarlık ihracat yapan çimento sektörü, 2015'te 550 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Global çimento ihracatı ise 2014 yılında 12.5 milyar doları buldu. 


2013 yılma kadar küresel çimento ihracatında ilk sırada yer alan Türkiye, artan iç talep ve İran'ın yeniden ihracata başlamasına pazar payı kaybederek, beşinci sıraya gerildi. 


İnşaat sektöründeki hareketlilikle yatırımları hız kazanan hazır beton ve çimento sektörü, kapasite anlamında global pazarın sayüı ülkeleri arasına girdi. Fakat kontrolsüz yapılan yatırımlar ve çimento ihracatındaki düşüş, kapasite fazlasının oluşmasına neden oluyor. 2005 yılından beri süren yatırım artışı halen sürüyor. Hazır beton sektörü, bugün itibarıyla kapasitesinin yüzde 46.5'ini kullanıyor. Çimento sektöründe ise yaklaşık 30 milyon ton fazla kapasite bulunduğu bilgisini veren sektör temsilcileri, bu kapasitenin kullanımı için yeni ihracat politikaları üretilmesi geretiğine dikkat çekiyor. 


Dünya Sektörel