Ekonomi

Hazır giyimde sabit fiyat geliyor! Zincir marketlerin başlattığı fiyat sabitleme tekstilde de başlıyor... 

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü enflasyon, kur baskısı ve maliyetlerin neden olduğu olumsuzluklarla mücadele ediyor. Zincir marketlerin başlattığı fiyat sabitleme tekstilde de başlıyor! Hazır giyimde sabit fiyat geliyor...  Ekonomik krizin pençesindeki Türkiye'de işverenler yükselen maliyetlerden şikayetçi olurken, siparişlerdeki yavaşlama da ekonomideki yavaşlamaya neden oldu

Enflasyon, kur baskısı ve maliyetlerin neden olduğu olumsuzluklarla mücadele eden hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de fiyat sabitleme kervanına dahil oluyor. 

Ekonomik krizin pençesindeki Türkiye'de işverenler yükselen maliyetlerden şikayetçi olurken, siparişlerdeki yavaşlama da ekonomideki yavaşlamaya neden oldu. Özellikle tekstil sektöründe EYT düzenlemesi, asgari ücrete gelen zam ve enerji maliyetlerindeki problemler, daralma konusunu gündeme getirirken; geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den ihratçı için 'özel kur' talep etmişti. 

Sorunlarına çare aramaya devam eden hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün enflasyon, kur baskısı, işçilik ve enerji gibi maliyetlerin neden olduğu olumsuz durumla mücadele amacıyla fiyat sabitleme kervanına katılacağı duyuruldu. 

İşte ayrıntılar...

Dünya Gazetesi'nden Nurdoğan Arslan Ergün’ün haberine göre, enflasyona bağlı şekilde düşen alım gücü ve yükselen maliyetler, temel ihtiyaçları zaruri olmaktan çıkarıp lüks haline getirirken, fiyat etiketlerinin yüzde 100-120 oranında yükseldiği hazır giyim sektöründe talep daralması yaşanıyor. 

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, konu ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu. 

FİYAT SABİTLENECEK, STOKLAR ERİYECEK 

TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, son dakika açıklamasında, "Son zamanlarda zincir marketlerde yaşanan etiket sabitlemeyi önümüzdeki süreçte bizim sektörümüzde de göreceğiz. Özellikle de perakende tarafında" ifadelerini kullandı ve 2023 yılında adet bazında yurtdışı pazarda yüzde 20, iç piyasada da yüzde 30’larda daralma olacağı öngörüsünü açıklayan Kaya, talep olmazsa üretimin yapılmayacağını, etiket sabitleme ile stokların eritileceğini vurguladı. 

BU SENE YÜZDE 20 DARALMA YAŞANABİLİR 

2023'te ihracatta adet bazında yüzde 20 bir daralma öngören TGSD Başkanı Ramazan Kaya, birim fiyatlarla bağlantılı şekilde yüzde 5 gibi bir kayıpla 20 milyar dolar civarında bir ihracat değerini dile getirdi. 

"Bunu bir kayıp olarak görmeyip fırsata dönüştürürsek durgunluktan yenilenerek çıkabiliriz" açıklamasında bulunan Kaya, eğitim, dijitalleşme, yeşil fabrika ve iş modeli gibi alanlarda dönüşümle sıçrama yaşanabileceğinin altını çizdi. 21 milyar doların 25-30 milyar dolara yükseltilebileceğini dile getiren Kaya, "Bunun için tekstil altyapımız var. Hazır giyim ve konfeksiyon alanına yatırım yapıp 2030’a daha dinamik girebiliriz" dedi ve özellikle dijital dönüşümün önemini işaret ederek, dijital showroom, pazarlama, tasarım, metaverse gibi alanların sektörde yeni modelleme oluşturacağını aktardı. 

Tekstil ve hazır giyim sektöründe toplam kayıtlı çalışan sayısı 1.3 milyon olarak belirlendi. Bunun 700 bini hazır giyim, 600 bini tekstil alanında çalışırken; perakende ve diğer hizmetler de dahil edildiğinde çalışan sayısı 2 milyon kişiye ulaşıyor. 

TGSD Başkanı Ramazan Kaya, maliyetler sebebiyle sektörde işten çıkarmalar olabileceğini vurguladı ve "Hem işçilik maliyetlerinin çok artması, hem de önümüzdeki dönem daralma beklentisi istihdamda kayıplara yol açacak. Kasım ayına kadar 18 bin, kasımdan yılbaşına kadar 12 bin, toplamda 30 bin kişi işten çıkarıldı" açıklamasında bulundu. 2023'te de daralmayla yüzde 5-6 istihdam kaybı yaşanacağını aktaran Kaya, perakendeyle birlikte 100-130 bin kişinin işten çıkarılacağını öngördü. 

ÖZEL KUR TALEP EDİLDİ 

Hazır giyim sektörünün bugün karsızlıkla çalıştığına ve bunun sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Kaya, konuyla ilgili açıklamasında "Bunun önüne geçebilmenin bir yolu işletme sermayesi ve işletmelere can suyu vermek. Kısa vadeli değil uzun vadeli finansman ihtiyacımız var" dedi ve eğer döviz yüzde 15 daha yukarılarda olsaydı bir nebze rahatlamış olacaklarını, ihracatçı olarak özel kur talepleri bulunduğunu belirtti. 

Kilogramı 1500 ile 2 bin 200 TL arasında değişen 4 adet 50 gram erik 89 TL, 5 adet kiraz 125 TL'ye satılıyor!

Büyük şehirlerden kira göçü başladı! İstanbul ve Ankara’dan kaçanlar en çok hangi şehirlere gidiyor?

Az önce duyuruldu! Bakan Bilgin’den işçilere kadro müjdesi! Elinizi çabuk tutun!