27 / 04 / 2024

Haziran ayında kiralar ne kadar artacak?

Haziran ayında kiralar ne kadar artacak?

Kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda mal sahibi kira bedeline yıllık zam yapabiliyor. Meskenlerde yapılacak bu zammın dönemin ÜFE oranlarından yüksek olmaması gerekiyor. Peki, Haziran ayında kiralar ne kadar artacak?



Haziran ayında kiralar ne kadar artacak?

Kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda mal sahibi kira bedeline yıllık zam yapabiliyor. Meskenlerde yapılacak bu zammın dönemin ÜFE oranlarından yüksek olmaması gerekiyor.


Buna karşın mevuzat gereğince bu kural işyeri kiralamalarında kullanılmıyor. İşyerinde kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre zam yapılıyor.


Mesken kiralamalarında kullanılan ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Hesaplamada bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


3 Haziran 2015 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranları şu şekilde:


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Yukarıdaki oranlara göre bu ay kiralarda en fazla % 6,52 oranında zam yapılabilecek. Buna göre mevcut kira bedeli 1000 TL olan bir kimse, yeni kira döneminde 1065,2 TL kira ödeyecek.



Kira bedelinin belirlenmesi kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön