Ekonomi

Hazırlıklar tamam! Her aileye en az 8500 lira

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna az bir süre kala AK Partili Numan Kurtulmuş, vatandaşlık maaşı ve ev hanımlarına emeklilik hakkına yönelik dikkat çeken açıklamalar geldi. Kurtulmuş, her aileye en az 8.500 TL bağlanacağını ifade etti. Erdoğan konuyla ilgili, "Ev hanımlarının emekliliğinde sigorta priminin bir kısmının ödeyerek destek vereceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı’nda, ev hanımlarına yönelik olmak üzere tüm vatandaşlara verilecek destekleri duyurmuştu. 

Erdoğan konuyla ilgili, "Ev hanımlarının emekliliğinde sigorta priminin bir kısmının ödeyerek destek vereceğiz." diye konuşmuştu. Aynı zamanda yeni dönemde 'vatandaşlık maaşının' da verilmeye başlanacağı açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna az bir süre kala AK Partili Numan Kurtulmuş'tan dikkat çeken açıklamalar yaptı. 

HER EVE BİR ASGARİ ÜCRET
Seçimden sonra vatandaşın refah seviyesinin yükselmesine yönelik birçok adım atmaya hazırlandıklarını söyleyen Kurtulmuş, her eve en az bir asgari ücret düzeyinde maaş bağlanacağını belirtti. Kurtulmuş, "Önümüzdeki dönemde aile bazlı vatandaşlık maaşı teklifimiz var. Yani her ailenin en az asgari ücret seviyesinde bir geliri olmasını temin etmek, o kadar geliri yoksa üstünü tamamlamak üzere tekliflerimizi yapıyoruz." dedi.

EV KADINLARINA YIPRANMA PAYI GELECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev kadınlarına yönelik duyurduğu emeklilik hakkını hatırlatan Kurtulmuş, "Ev kadınları için emeklilik hakkını getirecek teklifimizi de bu seçimde milletimizle paylaştık. Hatta şunu söyleyeyim. Milletvekillerinin mesela yıpranma payı var. Ev kadınlarına da milletvekilleri gibi yıpranma payını koyarak emeklilik hakkını inşallah getireceğiz." ifadelerini kullandı.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK DESTEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ev hanımlarına sağlanacak emeklilik desteğine yönelik yaptığı açıklamada şartların şu şekilde olacağını söylemişti: "Ev hanımlarının emekliliğinde sigorta priminin bir kısmının ödeyerek destek vereceğiz. Ev hanımlarının evdeki emekleri karşılığında emeklilik gibi bir güvenceye sahip olmalarını en temel hakları olarak görüyoruz. Bu çerçevede, ev hanımlarının isteğe bağlı ödeyecekleri primlerin üçte birini devlet olarak biz karşılayacağız. Emeklilik yaşını özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esneteceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Fakat konuyla ilgili çalışmalar henüz tamamlanmadığı için başvuru şartları daha açıklanmadı.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?
Asgari ücret 2023 Ocak ayında brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak belirlendi. Temmuz ayında ise yeniden zam yapılması planlanıyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin yeni zammın en az 500 dolar (9.905 TL) civarında olacağını söyledi.