Hearst Tower'dan Babil Kulesi'ne kadar dünya gökdelenleri tasarım yarışında!
Kahire'den Toronto'ya, Varşova'dan New York'a dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan gökdelen projeleri farklılaşmak için tasarım yarışına girdi
Kahire'den Toronto'ya, Varşova'dan New York'a dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan gökdelen projeleri farklılaşmak için tasarım yarışına girdi. Burgu kule ve yuvarlak hatların yanı sıra Sümerler'in tanrıya ulaşmak için inşa ettiği Babil Kulesi'ni hiç bitmeyecek izlenimiyle tasarlayanlar da var
Hearst Tower - ABD
New Yorklu Hearst Tower belgesele konu oldu
New York'ta gökyüzüne yükselen yeni modern binalar akıl almaz mimarileri ve özellikleriyle kendilerinden sıkça bahsettirirken ABD'nin 11 Eylül öncesi yapılan gökdelenlerinden Hearst Tower, son dönemde çekilen bir belgeselle modern yapılar karşısında popülaritesini artırıyor. Hearst Tower'ın sadece mimari değil fonksiyonel olarak da değerlendirildiği belgeselde yeni binalara karşı yeşil ve teknoloji alanındaki rekabeti ve nasıl onların önüne geçtiği de ele alınıyor. Foster & Partner tarafından yapılan bina yüksek tasarım standartları ve güçlü kimliğiyle televizyon yapımlarının da dikkatini çekiyor. LEED Gold sertifikasına sahip yapı mimaride farklılaşmaya örnek oluşturuyor.
Yuvarlak mimariye inat keskin köşeler
North Carolina Üniversitesi - ABD
Son dönemde daha yuvarlak kıvrımları tercih eden mimarların aksine ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde hayata geçirilen bu kamu binası dik ve sert köşeleriyle dikkati çekiyor. Binanın farklı açılarında üçgen çıkıntıların bulunduğu mimari üniversite kampüsü olarak da kullanılacak. Projenin en önemli özelliği ise dört farklı katmanda farklı kullanım alanlarına sahip olmasında. Binada öğrenci çalışma ofislerinden konaklama alanlarına kadar farklı kullanım alanları bulunacak. Dışarıdan sıradan bir yapı gibi duran kampüs binası içeride sağladığı fonksiyonel tasarımıyla ilgi odağı durumunda.
Toronto'nun burgu kulesi
MAD Mimarlık - TORONTO
Kalabalıklaşan kentlerle birlikte artan gökdelen modası ilginç mimariyi de beraberinde getirdi. Gökyüzüne yükselen binalar arasında farklılaşmak amacıyla Toronta'da yapılan proje de akla kazınacak yapılar arasında yerini alacak. Bu yaz tamamlanacak olan proje Ma Yansong tarafından kurulan MAD mimarlık tarafından hayata geçiriliyor. Çin'den Moğolistan'a kadar dünyanın farklı yerlerinde ilginç projeler geliştiren MAD Mimarlık Toronto için ise 30'uncu kattan itibaren burgu şeklinde kıvrılan bir bina geliştirmiş. Şu anda son aşamaya gelinen proje rezidans ve ofis olarak kullanılacak.
Kahire'de 'Baba ve Oğul' gökdeleni
Father & Son - KAHİRE
Mısır'da Baba ve Oğul adını taşıyan bu proje biri 470 metre yüksekliğindeki bir gökdelen ile hemen bitişiğinde 250 metre yükseklikteki ek binadan oluşuyor. Biri yüksek diğeri daha alçak olması nedeniyle 'Baba ve Oğul' adını alan gökdelen projesi Kahire şehrinin en yüksek binası olacak. Aynı zamanda Mısır'da da en uzun gökdelen rekorunu kıracak plan proje modern mimariyle İslam mimarisinin karışımından oluşuyor. Yeşil bina kriterleri dikkate alınarak yapılan projede helikopter pisti de yer alacak. Bu özelliğiyle Kahire'nin en lüks binaları arasında da üst sıralarda gelecek 'Father and Son' Kahire şehrinin diğer şehirlerden aldığı göç nedeniyle giderek kalabalıklaşması ve şehrin nitelikli konut ve ofis ihtiyacı dikkate alınarak hayata geçirildi.
Bu kule hiç bitmeyecek!
Babil Kulesi - VARŞOVA
Sümerler'in tanrıya ulaşmak için inşa ettikleri Babil Kulesi Polonya'da bir mimara esin kaynağı oldu. Mimarların projelerinde farklı şekilde yorumladıkları ve mitolojik yapı Tower of Babil adıyla Varşova'da hayata geçirilmeye hazırlanıyor. Şu andayapım aşamasında olan bina yüksekliğiyle değil de konseptiyle Babil'i örnek alıyor. Bunu ise aynı Sümerlerin Babil Kulesi'nde olduğu gibi tamamlanmayan inşaat hala devam ediyor ve hep yükselmeye devam edecek izlenimiyle veriyor. Projenin mimarı gökdelenin bu özelliğiyle kapitalist şehirlerde hayata geçirilen gökdelenlerden ayrılacağını belirtiyor.
DileK Taş/ Sabah