Altın & Gümüş

Hedef belirlendi! Yılda 100 ton altın

İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Esen, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında 12 yılda yaklaşık 120 ton altın toplandığını, hedeflerinin bunu yıllık 100 tona çıkarmak olduğunu ifade etti.İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Ayşen Esen, bu kapsamda yıllık 100 ton yastıkaltındaki altını ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti

Türkiye’de bir yandan yer altındaki değerli madenler gün yüzüne çıkarılırken diğer yandan yastıkaltındaki altınlar ekonomiye kazandırılmakta. İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Ayşen Esen, bu kapsamda yıllık 100 ton yastıkaltındaki altını ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti. İAR olarak bu alanda 12 yıldır çalışmalar yürüttüklerini hatırlatan Esen, Hazine ve Maliye Bakanlığı iş birliğiyle Kuyumcu Altın Değerleme Sistemini (KAD-SİS) hayata geçirdiklerini söyledi.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; ayrıca bir adım ileri giderek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Fiziki Altın Tasarruf Sistemi (FATSİ) ile iş birliğine gittiklerini dile getiren Esen “KADSİS projesi kendisini kanıtladı. 2 yılda tek bir müşteriden şikâyet gelmedi. Bizim amacımız reklam yapmak değil tanıtım yapmak, çünkü biz ürün satmamaktayız. Biz halka bir hizmet sunmaktayız. Halkın sistemi doğru anlamasını sağlamak için çalışmaktayız. Yastıkaltındaki altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla yapılan altın bankacılığı çalışmaları kapsamında 12 yılda yaklaşık 120 ton altın toplanıyor. Bu çalışmalar devam ettikçe ve net bir şekilde bilgi aktarıldıkça bu yıl 10 ton toplanır, sonra 30 ton, sonra 100 ton. Hedefimiz yıllık 100 tona yükselebilmek” dedi.

 

KAD-SİS projesinde 5’i kamu toplam 9 bankanın bulunduğunu, bu sayıyı 15’e kadar ulaştırmak istediklerini belirten Esen, tüketiciye geniş bir yelpazede hizmet vermek için şu anda 72 ilde 250 olan altın değerleme noktası (ADN) sayısını da 81 ilde 1.000’e çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Esen, geçen yıl bir yılda toplanan altın miktarının 2,5 katına bu yılın ilk 5 ayında ulaşıldığı bilgisini vererek “Bu, nasıl bir ivme kazandığımızın çok ciddi bir belirtisi. Tanıtımların tamamlanmasıyla bu rakam hızlanarak devam edecek” diye konuştu. Esen, Türkiye’nin altın konusunda dünyada ilk 5’te, kuyum sektöründe ise ilk 3’te yer aldığına dikkat çekerek “Türkiye’de madenlerden 40-50 ton civarında altın çıkmakta. Geçmişte 20-30 ton. Sadece İAR olarak yıllık üretim kapasitem 1.000 tonun üstünde. Dolayısıyla 40 ton hiç kimseye yetmiyor. Bu anlamda bizim muhakkak altın ham maddesine ihtiyacımız oluyor. Bu da ne demektir, ithalat yapılıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin cari açığındaki önemli unsurlardan biri de altın ithalatı. karşımıza çıkıyor Yastıkaltından ne kadar çok altın çıkarsa, o kadar az ithalat, çok ihracat, ekonominin canlanması demek oluyor. Bu yüzden biz bu konuyu çok önemsemekteyiz. Bu anlamda yapılacak şeyler sonsuz devam ediyor” dedi.