Dış Piyasalar

Helsinki’de evsizlik sorununa kesin çözüm!

Finlandiya'nın başkenti Helsinki, "Önce Ev" ilkesine dayanan yeni bir uygulama başlattı. Uygulama kapsamında evsizlik sorununu neredeyse tamamen ortadan kaldırdı.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki, "Önce Ev" ilkesine dayanan yeni bir uygulama başlattı. Uygulama kapsamında evsizlik sorunu tamamen çözüldü.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Helsinki'nin görkemli merkez istasyonundan çıktığınızda bir şey hemen dikkatinizi çekiyor. Ne bir evsiz görürsünüz ne de dilenci bölgede bulunmuyor.

Belediye Başkan Yardımcısı Sanna Vesikansa, çocukluğu döneminde parklarda ve ormanda yatan yüzlerce, hatta binlerce evsiz olduğunu söylüyor. "Ama artık yok, Helsinki'de evsizlik diye bir sorun yok" diye konuşuyor.

Son 30 yıldır evsizlik sorunu Finlandiya hükümetlerinin hep gündeminde yer aldı. 1987 yılında ülke genelinde 18 bin olan evsiz sayısı 2017'de 6 bin 600'dü.

Bunların ise çoğu akraba ve arkadaşlarının yanında kalıyor, sokakta yatmak zorunda kalanların sayısı çok az.

PEKİ, FİNLANDİYA BU SORUNU NASIL ÇÖZDÜ?

Finlandiya'da önce ev tahsis ediliyor, sonra ihtiyaçlarına bakılıyor. 2007 yılından beri yana hükümet evsizlik sorununu "Önce Ev" ilkesine dayanarak çözmeye çalıştı.

Buna göre, sokakta yatmak zorunda olanlara bir an önce sürekli kalabilecekleri, kendilerine ait bir ev tahsis ediliyordu.

Sonra, bu insanların diğer sorunları ele alınıp ihtiyaçlarına bakılıyor. Uyuşturucu sorunu olanların tedavisi, kişilere yeni beceriler kazandırılıyor, eğitime veya işe yönlendiriliyor

18 yaşında yetimhaneden ayrılıp evsiz kalan Thomas Salmi, Helsinki sokaklarında 3 yıl geçirdikten sonra, kiliseye bağlı bir kuruluş tarafından işletilen sitelerde bir daireye yerleştirilmiş.

"Her şeyinizi kaybettiğinizde hiçbir şey umurunuzda olmuyor. İntiharı düşünüyorsunuz veya ölecek miyim, güvende miyim diye soruyorsunuz kendinize. Kış ortasında dışarıda yatıyorsanız ölme ihtimaliniz var" diyor.

Şimdi 24 yaşında olan Salmi hayatını yeniden düzene koymuş.

"Önce Ev" girişimi, evsiz kişinin hiçbir önkoşul getirmeden bir eve yerleştirilmesini öngörüyor.

Kişi alkol veya uyuşturucu bağımlısı bile olsa, kendisine yardımcı olmaya çalışan personel ile iletişimi sürdürdüğü sürece bu evde kalabiliyor. Kira ödemeleri gerekmiyor

Sitenin ortak mutfak ve kantininde veya diğer ortak kullanım alanlarında insanlar bir araya gelip sosyalleşebiliyor. Destek sunan görevlilere ulaşmak her an mümkün.

HELSİNKİ MODELİ İNGİLTERE'DE DE BAZI PİLOT BÖLGELERDE UYGULANACAK

Resmi rakamlara göre, sadece İngiltere'de evsizlerin sayısı 2010'da 1768 iken 2017'de 4751'e çıktı. Yardım kuruluşları gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu söylüyor.

Helsinki modeli İngiltere'de de bazı pilot bölgelerde uygulamaya başlanacak.

Ancak Finlandiya'da karşılaşılan bazı sorunlar da var. Evsizleri yerleştirecek ev her an bulunamadığı gibi her 5 kişiden birinin tekrar sokağa döndüğü ifade ediliyor.

Finlandiya, evsizlere 3 bin 500 yeni ev ve 300 yardımcı personel için son 10 yılda bu projeye 300 milyon euro harcadı.