Ekonomi

Hem araç sahipleri hem de şirket hissedarları Tesla’dan neden uzaklaşıyor!

ABD’li elektrikli otomobil markası Tesla sahiplerinin, son dönemlerde artan Elon Musk tepkisinden dolayı araçlarını, hissedarların ise kağıtlarını satmaya başladıkları bildirildi.İddiaya göre, Musk’ın son dönemlerde yaptığı açıklamalar, Tesla sahiplerini kızdırdı

Geçen sene Twitter’i satın alan ünlü milyarder Elon Musk’a kızan Tesla aracını satarken, hissedarlar da şirketten uzaklaşıyor.

İddiaya göre, Musk’ın son dönemlerde yaptığı açıklamalar, Tesla sahiplerini kızdırdı.

Ünlü milyarderin son dönemde yaptığı politik açıklamalar, ABD’de Tesla’nın imajını kötü etkilerken,

otomobil müşterilerinin de markayla ilişkilerini yeniden gözden geçirmelerine neden oluyor.

Bazı Tesla sahipleri Musk’ın politik fikirlerini son dönemde fazlaca ileri taşımasından rahatsızlık duyduklarını belirterek, araçlarını değiştirdiklerini bildirdi.

Konuyla ilgili Insider’a konuşan Tesla sahipleri ‘Musk’ın maskaralıklarından bıktıklarını’ belirterek markayı terk ettiklerini açıkladı. 

Diğer yandan son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar da bu araç sahiplerinin görüşlerini destekler yönde. ABD’li araştırma şirketi Morning Consult, Tesla’nın Demokratlar arasındaki net tercih derecesinin kasımda önceki aya göre yüzde 20 düştüğünü söylerken, Cumhuriyetçiler arasında ise daha fazla tercih edilmeye başladı.

Columbia Business School bir marka uzmanı Matthew Quint, tüketicilerin bir araba şirketinin tartışmalı olmasına vereceği tepkinin diğer sektörlere göre daha yüksek olduğunu söyledi.

Quint’e göre, bir arabanın ‘sahibini dış dünyaya temsil eden bir araç’ olduğunu düşünen tüketicilerin otomobil sahiplerinin kimi zenginleştirdiğine daha çok dikkat ettiğini düşünüyor.

Bu gelişmelerin haricinde, Tesla’nın yatırımcıları da Musk’ın Twitter hamlesi nedeniyle şirket hisselerinden kaçmaya başladı. Ünlü milyarderin Twitter’la daha fazla meşgul olması ve ekonomik zorlukların artmasıyla birlikte şirketteki büyümenin yavaşlayacağı endişesine kapılan hissedarların kaçışı nedeniyle Tesla hissesi 2022’de yüzde 65 düştü.

Konuyla ilgili görüş bildiren ve kendisini eski bir Tesla hayranı olarak tanımlayan Bob Perkowitz, 2017 model aracını 2022 modele çevirmeyi düşündüğünü ancak Musk’ın sağcı görüşleri ve çalkantılı Twitter alımı nedeniyle yeni bir Tesla satın almadığını söyledi.

Musk’un daha dengesiz ve kutuplaştırıcı bir figür haline geldiğini iddia eden Perkowitz, markaya bağlılığını yeniden düşünmeye başladığını vurgulayarak, “Musk, arabayı satın almak için gerçekten iyi bir nedendi. Harika bir markası vardı. Artık o kadar da büyük bir marka değil” diye konuştu.

Habere göre, aynı nedenle aracını satan ABD’li CEO John Byrne de, Musk’ın Twitter’da sağcı görüşleri yayınlaması ve Anthony Fauci’ye saldırmasının bardağı taşıran son damla olduğunu savundu., 2022’nin sonlarında arabasını elektrikli bir Audi ile takas ettiğini söyleyen Byrne, “Bundan böyle onlara hizmet eden bir marka elçisi olmak istemiyorum” ifadelerini kullandı.