Ekonomi

Hem borsa yatırımcısı hem de EYT’liler dikkat! Bakan Nebati peş peşe açıkladı!

Yeni düzenlemenin yasalaşmasını bekleyen EYT’lilere bir haber de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi. Bakan Nebati, EYT düzenlemesinin TBMM’ye geleceği tarihi bekleyenlere bir adım ileri giderek, maaşlarını ne zaman alacağını söylerken, borsa yatırımcısı için de çok önemli mesajlar verBakan Nebati EYT ile ilgili kendilerinin hazırlıklarını tamamladığını belirterek yasanın önümüzdeki ay ete kemiğe bürünmüş olacağını tahmin ettiğini söyledi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’a konuştu.

Bakan Nebati EYT ile ilgili kendilerinin hazırlıklarını tamamladığını belirterek yasanın önümüzdeki ay ete kemiğe bürünmüş olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’n bu konudaki duruşunun belli olduğunu hatırlatan Nebati, “EYT ile ilgili tedbirimizi aldık, hazırlıklıyız. EYT süre tamamen kendi mecrasında yürüyor. Kanun çıktıktan sonra Çalışma Bakanlığı tarafından tamamlanması gerekiyor. Sanırım yasa önümüzdeki ay ete kemiğe bürünmüş olur.” diye konuştu.

“BORSADAN KORKMASINLAR!"

“Borsa’daki küçük yatırımcıya bir tavsiyeniz var mı? sorusuna da yanıt veren Nebati "Borsadan korkmasınlar Ama mutlaka finansal okuryazar olsunlar ve kısa gün kârını öncelemesin,  borsayı kumarhane gibi görmesinler. Türkiye Borsası için büyük bir fırsat doğdu ve çok sayıda insan borsaya giriyor. Yapılan halka arzlarla yeni firmalar borsaya giriyor. Borsa, kumar veya kısa gün kârı değil doğru ve verimli bir finansal araçtır. Gündelik, kısa vadeli bakmasınlar.

“BORSA YATIRIMCISI PANİK YAPMASIN!”

Borsanın aşağı doğru giderken de yukarı doğru giderken de her zaman bir düzeltme yapacağını vurgulayan Nebati, “Asla paniğe gerek yok” ifadelerini kullandı.

Nabati açıklamasında dövizde yeni bir dalgalanma çıkıp çıkmayacağı konusunda ise, “Türk Lirası’nın en son TÜFE üzerindeki değeri yüzde 47’ye düşmüştü. Bu en değersiz noktaydı. Şu an yüzde 54’lerde. TL, geçen yıla göre daha değerlendi ancak önceki yıllara göre hâlâ değersiz. Enflasyondaki olumlu gidişatla kendi mecrasında düzeliyor. Bu birinci nokta. İkinci nokta ise, geçen yıl savaş, enerji maliyetlerine pik yaptırdı ve Türkiye, bir enerji ithalatçısı. Eğer ennerji fiyatları normalleşmeye başlarsa cari açığımız olmaz. Her şeyin kötü gittiği dönemde cari açık 45 milyar dolar ile kapanacaktı. Açığın bu kadar yüksek olması sürekli olamaz. Sürekli olması için dünyadaki enerji fiyatının devamlı yüksek olması lazım ve görünen o ki normalleşme var. Ayrıca emtia fiyatları da normalleşiyor ve dövize olan ihtiyaç, otomatikman azalacak."