27 / 12 / 2024

Hem cebi hemde evinizi ısıtacak tavsiyeler!

Hem cebi hemde evinizi ısıtacak tavsiyeler!

Havaların soğumasıyla birlikte ısınmada kullanılan enerjideki artış dikkat çekiyor. Türkiye geçen yıl Aralık ayında ülke genelinde 23 milyar 952 milyon kilovatsaat elektrik tüketti.



Havaların soğumasıyla birlikte ısınmada kullanılan enerjideki artış dikkat çekiyor. Türkiye geçen yıl Aralık ayında ülke genelinde 23 milyar 952 milyon kilovatsaat elektrik tüketti.  Bu tüketim bir önceki yıla göre yüzde 6,4 artışa ulaştı. Uzmanlar havaların soğumasıyla birlikte yaşam alanlarında ısıyı muhafaza etmek için güneşten daha fazla yararlanma yollarını öneriyor.


İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Haluk Tatari, enerji tasarrufunun binaların inşa aşamasında başladığını ancak basit önlemlerle ısı yalıtımının mümkün olduğunu belirtti. Tatari, cam seçiminin ısı yalıtımında etken olduğunu aktararak, "Günlük hayatımızda biraz dikkat ve emek sarf ederek pratik önlemler almamız mümkün. Kapı ve pencerelerin çerçevelerinin kenarlarında bulunan mastik ve benzeri malzemeler zamanla özelliklerini kaybederler. Bunları kontrol edip yenilemek, yani doğramalarımızın duvarlarla birleştiği kenarlarına yeni silikon çekmek faydalı olacaktır. En büyük ısı kayıplarının yaşandığı yerlerden biri evlerin zeminleridir. Özellikle seramik, mermer, granit gibi malzemeler ciddi oranda ısı kaybına yol açar. Bunun için zemin üzerinde kalın halı ve kilimler kullanmak ısı kaybını minimuma indirecektir. Duş alırken banyo kapısını aralık veya açıp bırakmak, sıcak su sayesinde oluşan ılık hava ve buharın ev içinde dolaşımını sağlayacaktır" dedi.


'Sağlık için evi havalandırın'


Sıcak havanın kapı altlarından kaçmasını önlemek için kapıların alt boşluklarına uygun ve dekoratif malzemeler yerleştirilmesini tavsiye eden Tatari, kalın perde kullanmanın da etkili bir yalıtım yöntemi olduğunu söyledi. Tatari, radyatörlerin çok yakınına büyük mobilyalar yerleştirmemek gerektiğini, ısı kaybetmemek için evlerin havalandırılmamasının ise hem insan hem de bina sağlığı açısından hata oluşturacağını kaydetti.


'Güneşi evinize kabul edin'


İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Başak Zeynep Edes de aydınlatmaya işaret ederek, "Bir de işin enteresan bir boyutu da aydınlatmadır. Doğru tasarlanmış bir aydınlatma, ev halkını hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkileyebiliyor. Işığın sıcak renkleri ortamı da ısıtıyor. Güneş ışınlarının mümkün olduğunca yaşam alanlarımıza girmesini sağlamalıyız. Bunun için, güneş gelen saatlerde perdelerimizi açık tutmalı, güneş çekildiğinde ısıyı kaybetmemek için perdelerimizi kapatmalıyız" diye konuştu.


Yeni Asır 


Geri Dön