06 / 05 / 2024

Hem yaz sezonu ve hem de durağan fiyatlar kiralık konut piyasasını hareketlendirdi!

Hem yaz sezonu ve hem de durağan fiyatlar kiralık konut piyasasını hareketlendirdi!

Giderek yaklaşan yaz sezonu ve durağan fiyatlar kiralık piyasasını da hareketlendirirken, kiralık aramalarında yüzde 45 artış yaşandığını kaydeden uzmanlar, fiyatların dengeye oturduğunu, sene boyunca fahiş köpük artışı beklemediklerini dile getirdi.



Merakla beklenen yerel yönetim seçimlerinin tamamlanması, Ramazan Bayramı’nın geçmesi ve adım adım yaklaşan yaz sezonuyla beraber kira fiyatlarının nispeten stabil kalmasını fırsat sayanlar emlak piyasasını da hareketlendirdi. Mülk sahibiyle ihtilaflı olanlar, evi kentsel dönüşüme girip güneşli havalarda konut taşımak isteyenler soluğu emlakçılarda aldı.

Geçen sene Ekim ayında başlamış olan ve yüzde 25-30’a kadar gerileyen konut kiralarının köpük fiyattan uzaklaşmasıyla da kiralık konut aramaları yüzde 45 oranında artış gösterdi. Geçtiğimiz senelerde 3-4 kata kadar artış gösteren kiralık piyasasının şu anda bir dengeye oturduğunu kaydeden gayrimenkul uzmanları, son dönemlerde yaşanan hareketlilikle ortalama yüzde 5 artış gözlemlendiğine kaydetti. Konu ile ilgili olarak açıklamalar yapan uzmanlar, sene boyunca fahiş köpük-balon fiyat artışları beklemediklerini, enflasyon nispetinde artış öngördüklerini kaydetti.

Hem yaz sezonu ve hem de durağan fiyatlar kiralık konut piyasasını hareketlendirdi!

YÜZDE 45 ATTI

Dünya'dan Hamide Hangül imzalı habere göre ayda 60 milyon sayfa görüntülenmesiyle 15 milyon kişi tarafından ziyaret edilen emlak platformu Emlakjet’in mart 2024 raporu da piyasadaki hareketlenmeye işaret etti. Söz konusu platformun, 350 bine yakın satılık ve kiralık gayrimenkul ilanından meydana gelen veri tabanındaki hareketler doğrultusunda, Mart'ta konut arayanların yüzde 45’lik kısmı kiralık, yüzde 55’lik kısmı satılık konut aradı. Ayrıca ülke genelinde, bir önceki aya göre kiralık fiyatlarında yüzde 4’lük, satılık fiyatlarında da yüzde 2 oranında bir artış gözlemlendi.

YENİ BİR DAİRE 60-80 BİN LİRA

Keller Williams Ekol Yönetici Ortağı Ahmet Kurşunlu, son zamanlarda sık sık gündeme gelen kiralık emlak piyasasının iyi gittiğine değindi ve şöyle konuştu: “Kiralıklar çok uzun süre artık. Bir hafta önce ilana çıkmış olan bir konut, bir haftada kiralandı. Talep var. Aslında bizim elimizde de geldiği gibi durmuyor, hemen tutuluyor, 30 bin TL'yi görebilecek olan bir konut 35 bin TL'den kiralandı. Yerine göre farklılık gösteriyor. İhtiyacı olanlar satın almak yerine kiralamayı tercih ediyor.

Hem yaz sezonu ve hem de durağan fiyatlar kiralık konut piyasasını hareketlendirdi!

Son bir ayda hız kazandı. En çok Beykoz, Çekmeköy, Üsküdar, Ümraniye bölgelerinde bir talep var. Mesela Bağdat Caddesi’nde, Göztepe’de, Kadıköy’de iyi bir yeni konut için 60-80 bin Türk Lirası gözden çıkartılıyor. Bir altı dairede 30-50 bin Türk Lirası, eski yapılar da 15-25 bin Türk Lirası bandında kiralanıyor.” Kiraların bir dengeye oturduğuna kaydeden Kurşunlu, “Artık eskisi gibi öyle yüksek köpükler olmaz, rayiç değerini buldu. Sene sonuna kadar enflasyonla doğru orantılı olarak bu şekilde devam eder” dedi.

OTURUM İSTEYENLER ALIM YAPIYOR


Keller Williams Ekol Yönetici Ortağı Ahmet Kurşunlu da yaptığı açıklamada kiralık piyasasının hareketlik göstermesine karşın, satılık konutlarda hızlı bir hareket olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu “Şu an piyasada ‘yatırım değil, oturmak için alım yapıyorum’ diyenler, doğru fiyat üzerinden alım gerçekleştiriyor. Satılık piyasasında 5-10 milyon Türk Lirası aralığında olan evler daha çok talep görüyor. Onun dışında Beykoz, Çekmeköy gibi bölgelerinde yatırım için arsa almak isteyenler oldukça fazla. Bağdat Caddesi’ne yakın bölgelerde konut için ilgi görüyor” diye konuştu. Ahmet Kurşunlu, son dönemlerde yabancıların vatandaşlık sonrası gayrimenkul satışı yönünde bir talep gelmediğini de kaydetti.

SATILIKTA İŞ YREİ KİRALIKTA KONUT

İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Şenay Araç da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda bu yılın Ramazan Bayramı sonrasında kiralık için aramaların başladığını kaydederek, “Hem satılık, hem de kiralık soranlar var. Önceden telefonlar çok daha az çalarken, şimdi günde yaklaşık olarak 25 telefon geliyor. Piyasalar şu anda açıldı. Fakat satılıkta daha çok ticari, iş yeri soranlar var” dedi. Açıklamasında kiralık konut fiyatlarında da stabil bir durum olduğunu kaydeden Şenay Araç, “Önceden haftalık fiyat değişiyordu. Şu an için fiyatlarda bir artış yok. Sene sonuna kadar kira fiyatlarında bu stabil durum sürer.”

ŞUBAT AYINDAN BERİ DURAĞAN

Emlakjet CEO'su Tolga İdikat da açıklamasında kiralıkta bölgesel hareketlenme yaşandığını söylemenin mümkün olduğunu dile getirerek,, “Özellikle büyükşehirlerdeki ilçelerde daha belirgin” diye konuştu. Emlakjet tarafından hazırlanan rapora göre, mega kent İstanbul'da Mart'ta kira artışı gözlemlenmemesini de  geçici bir durum olarak yorumladıklarını kaydeden Tolga İdikat, “Mega kent İstanbul’da 2024 yılının şubat ayından beri kiralık fiyatlarında durağanlık sürüyor. Kira artışlarının ne zaman yeniden başlayacağını öngörmek şu an için zor bir durum. Söz konusu bu durum, yukarıda bahsedilen ekonomik ve bölgesel faktörlere bağlı şekilde değişecektir” dedi.


Geri Dön