Hem yazlıkta hem konutta sigortalılık oranı arttı!
Pandemi süresinin artmasıyla beraber ev sahipleri konutlarını sigortalatmaya başladı. Öyle ki yazlıkların sigortalanmasına ilgi arttı.
Koronavirüs salgını her alanda ‘sağlıklı’ olma gerçeğini gün yüzüne çıkardı.. Bu duruma koruma duygusu da eklenince, özellikle sigorta sektöründe ciddi hareketlenme yaşandı. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; kendilerini güvenceye almak isteyenler kendi sağlıkları, evleri, arabaları, eşyaları yani hemen her şey için endişeden kaçınmak istiyor. Allianz Türkiye Oto Dışı Sigortalar Genel Müdür Yardımcısı Öktem Örkün, ülke geneline konut sigortaları özelinde, her 4 evden 3’ünün konut sigortası olmadığını belirterek, her sene gözlenen artış trendinin sürmesinin bekleneceğini dile getirdi. Örkün, “Ayrıca pandemi sürecinde evlerde geçirilen zamanın artmasıyla birlikte konut sigortalarının da ön plana çıktığını gözlemledik. Allianz Türkiye olarak biz de müşterilerimizin kolaylıkla ulaşıp içeriğini anlayabileceği, teknoloji ile desteklenmiş ürünlere, tüm kanallarda hızlı ve ulaşılabilir olarak ihtiyaçlara özel çözümler üretmeye odaklanmış durumdayız. Müşteri sadakatini ve memnuniyetini sağlamak için otomasyonun artırılması, veri odaklılık, robotik, chatbot’lar ve yapay zekâ uygulamaları da ön plana çıkacak” dedi.
Riskleri azaltıyor
Pandemi boyunca insanların çoğunlukla yazlık bölgelerde yaşamayı tercih etmeye başlaması, konut sigortalarının önemini burada ön plana çıkartıyor Örkün, “Evleri yangından su baskınına, hırsızlıktan depreme kadar birçok alanda teminat altına alan konut sigortaları, özellikle ikinci evlerin karşı karşıya kaldığı riskleri bertaraf etmekte önemli bir katkı sağlıyor. Bu nedenle müşterilerimizin hem yazlık olarak kullandıkları ancak pandemi nedeniyle daha uzun süre boyunca yaşamayı tercih ettikleri evlerini, hem de ikamet etmedikleri ikinci evlerini koruyucu tedbir olarak konut sigortası yaptırmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Teminat veriliyor
Genel olarak pandemi döneminde evlerin ‘güvenli kalemiz’ olduğunu söyleyen Magdeburger Sigorta Teknikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlkay Demirel, diğer yandan çalışma alanlarının da evlere kaydığını ayrıca yazlık ev tercihinin de arttığını hatırlattı. Demirel, bu kapsamda konut sigortasına olan ilginin de arttığını belirtti. Konut sigortalarında evdeki eşyaların da teminata dahil olduğunu anımsatan Demirel, “Evimize gösterdiğimiz özen arttıkça, konut sigortasının avantajlarının sigortalılar nezdinde ön plana çıktığını görüyoruz. Konut sigortası ev sahibinin yanı sıra, kiracılara da fayda sağlayan bir ürün olması sebebiyle kiracıların da eşyalarına yaptığı yatırımı güvence altına almak için başvurduğu bir sigorta türü” dedi. Pandemi sürecini daha rahat bir şekilde geçirmek için, imkânı olanların yazlık evlerinde kaldıkları süreyi uzatmayı veya yaz-kış sayfiyede olmayı seçtiklerini kaydeden İlkay Demirel, “Bunun sonucunda da konut sigortalarında yazlık bölgelerde hareketlenme olduğunu ve artış görüldüğünü söylemek mümkün. Yazlık denilince akla gelen ilk şeylerden biri de bisiklettir. Magdeburger Konut Sigortası kapsamında evde bulunan bisikletleri de hırsızlık, yangın, sel gibi poliçede belirtilen risklere karşı güvence altına alıyor” şeklinde konuştu.
Erken müdahale hayat kurtarır
Konut sigortalarının daha masraflı olduğun yanılgısının hakim olduğunu söyleyen Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED) Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada ancak konut sigortalarındaki primlerin diğer türlere göre oldukça uygun olduğu anımsatıldı. Açıklamada, “Evden çalışma ve eğitimler dolayısıyla, konut içinde geçen kullanım saatlerindeki artış, hasar adedinde de artışa neden oldu denilebilir, ancak hasarlar başladığında fark edildiğinden erken dönemde müdahale edilmesi ile hasar artışının önüne geçişlerde artış da yaşanmıştır. Pandemi bulaş riski sebebiyle, ekspertizlerde, karşılıklı HES kodu sorgulaması yapma ihtiyacı oluşmuştur. Öte yandan konutuna yabancı bir onarımcı ya da kişinin pandemi sebebiyle girişinden duyulan kaygı sonucu sıklıkla karşılaşılan onarım yaptırılması yönündeki aynen tazmin talepleri, yerini nakden tazmin talepleri daha sıklıkla aldı denilebilir” denildi.
Eşyaya özel poliçe
Diğer yandan TÜSED, konut sakinlerinin sigorta poliçesi yaptırıp yaptırmama yönündeki bilincinin, genellikle katastrofik olaylar meydana geldikten sonra önem kazandığını söyleyen, “Ülkemizde yaşanan deprem olayları akabinde zorunlu deprem sigortalarında artış gözlenmektedir. Bunun dışında konut sigortaları sıklıkla, kredi kullanılırken bankalar tarafından zorunlu tutulduğu için yaptırılmaktadır. Özellikle kredi çekerken yapılan konut poliçelerine cüzi bir prim artışı ile eşya için de teminat eklenmesini talep edebilecekleri, sigortalıların dikkatine sunulabilir. Kiracılar da sadece eşyaları için özel poliçe yaptırabilecekleri bilincinde değiller, bu vesile ile kiracıların da sadece eşyalarını kapsayan poliçeler yaptırabileceklerini belirtmek gerekir” ifadelerine yer verdi.
2020'de deprem sigortasına talep arttı!