Ekonomi

Her 100 liralık verginin 75 lirası vatandaşın cebinden çıkıyor!

Gelir, kar ve mülkiyetten alınan vergilerde tahsilat azalırken, yurttaşların yaşamsal tüketim nedeniyle ödediği “dolaylı” vergiler hızlı şekilde artıyor.Tüketimden alınan dolaylı vergiler, gelir vergisi mükellefleri, şirketler ve varlık sahiplerinin ödediği rakamın 3 katına yükseldi

Devletin topladığı her 100 liralık verginin artık 75 lirasını vatandaşlar ödüyor. Tüketimden alınan dolaylı vergiler, gelir vergisi mükellefleri, şirketler ve varlık sahiplerinin ödediği rakamın 3 katına yükseldi.

Dunya.com’dan Naki Bakır’ın haberine göre bu rakamlar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı nisan ayı bütçe gerçekleşmelerine de yansıdı. 2023’ün Ocak-nisan döneminde 863,7 milyar lira olarak gerçekleşen vergi tahsilatının 649,5 milyarını KDV, ÖTV gibi tüketim nedeniyle ödenen dolaylı vergiler oluşturdu. Kalan 207,8 milyarı ise doğrudan nitelikteki gelir, kurumlar ve mülkiyet vergilerinden geldi. Buna göre dolaylı vergilerdeki tahsilat, mükelleflerin ödediği verginin tam 3,1 katına ulaştı.

 

Şirket karları üzerinden alınan kurumlar vergisinde ilk dört ayda 125,3 milyar lira tahakkuk edilirken, 25 milyar liralık bir tahsilat oldu. Tahsilatta geçen yıla göre yüzde 76,8’lik bir azalış yaşandı.

Gelir Vergisi tahsilatı aynı dönemde 164,8 milyar lira olurken, bu rakamın yüzde 90,1 oranındaki 148,5 milyarını çalışanların ücretleri üzerinden alınan miktar oluşturdu. Şirket ortağı, esnaf ve ticaretle uğraşan mükelleflerden aynı sürede alınan Gelir Vergisi ise 16,3 milyar lira oldu. Veraset İntikal, Motorlu Taşıtlar ve diğer mülkiyet üzerinden alınan vergilerdeki tahsilat da 17,9 milyar lira olarak gerçekleşti.

 

 

TAŞIT ALIMINDAN 90 MİLYAR LİRA ÖTV GELDİ

Ocak-nisan döneminde, Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) tahsilat geçen yıla göre yüzde 97,1 artış göstererek 188,9 milyar liraya çıktı. Bunun da 90,1 milyarı sıfır taşıt satın alanlardan tahsil edildi.

Sigara ve tütün ürünlerinin satışından üç ayda 40,5 milyar, akaryakıt ve doğal gaz tüketiminden 25,2 milyar, alkollü içki satışından 14,9 milyar, kolalı gazoz tüketiminden 1,9 milyar, dayanıklı tüketim malları ve diğer ürünlerin satışından toplamda 16,2 milyar lira ÖTV geliri sağlandı.

Ocak-nisan döneminde Katma Değer Vergisi’ndeki tahsilat 99,1 milyar lira olurken, ithal ürünlerden KDV tahsilatı 225 milyar liranın üzerinde oldu. Banka ve Sigortacılık Vergisi’nde (BSMV) 31,1 milyar, Damga Vergisi’nde 23,9 milyar, Şans Oyunları Vergisi’nde 5,7 milyar, Özel İletişim Vergisi’nde 4,2 milyar, Dijital Hizmet Vergisi’nde 1,8 milyar, Konaklama Vergisi’nde de 400 milyon liralık tahsilat gerçekleşti.