05 / 05 / 2024

Her 3 kişiden 2'si kirasını zor ödüyor! 

Her 3 kişiden 2'si kirasını zor ödüyor! 

NG Araştırma'nın 2024 Mart ayında yaptığı araştırma kapsamında, Türkiye'de geçim şartları her geçen gün maalesef giderek zorlaşıyor. Emekliler, asgari ücretliler ve kiracılar ve yükselen fiyatlar karşısında çaresiz kalıyorlar.



Katılımcıların yüzde 37'si, asgari ücretle bir kişinin dahi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyor. Her 3 kiracıdan 2'sinin ev kirasının beklediklerinden çok daha fazla olduğunu ve ödemekte zorlandığını kaydediyorlar NG Araştırma'nın 20 Şubat-11 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ve bin 737 kişinin katıldığı kamuoyu araştırması doğrultusunda, Türkiye'deki geçim şartlarının zorluğunu gözler önüne serdi. Son dönemdeki zamların hayat standartları üzerindeki etkisi, alım gücü ve ekonomik memnuniyet düzeyleri mercek altına alındı.

EMEKLİLER VE ASGARİ ÜCRETLİLER ZOR DURUMDA

karar.com'da yer alan habere göre; Araştırma kapsamında emeklilerin yüzde 86'sı, 2024 senesinde emekli maaşlarına yapılan yüzde 49,25'lik zammın yetersiz olduğunu belirtti. Asgari ücrete gelen yüzde 49'luk zam da vatandaşların beklentilerini karşılamadı; her 10 kişiden 6'sı zammın beklediklerinden az olduğunu kaydetti.

Her 3 kişiden 2 si kirasını zor ödüyor! 

GEÇİM ZORLUĞU VE KİRA YÜKÜ

Katılımcıların yüzde 37'si, asgari ücretle bir kişinin dahi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyor. Kiralardaki artış, her 3 kiracıdan 2'sinin ev kirasının beklediklerinden çok fazla olduğunu söylemesine yol açıyor. Türkiye genelinde ödenen aylık kira ortalaması 8 bin 737 Türk Lirası olarak belirlendi.

AKARYAKIT ZAMLARININ YAŞAM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Faturalardaki ve benzin fiyatlarındaki artış, katılımcıların büyük çoğunluğunu olumsuz etkiledi. Gıda ürünlerindeki fiyat artışlarından olumsuz yönde etkilenenlerin oranı ise yüzde 92. Akaryakıt zamları ise sürücülerin araç kullanım sıklığını azaltmasına neden oldu.

BİRİKİM YAPABİLME DURUMU

Araştırmaya katılanların yüzde 80'i birikim yapamadığını, sadece yüzde 20'si düzenli olarak birikim yapabildiğini ifade etti. Buna göre aylık gelirlerin temel ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığını söyleyenlerin oranı ise her iki kişiden biri olarak dikkat çekiyor.


Kiracılar isyan bayrağını çekti: Kara kara düşünüyoruz!

Ev sahipleri dikkat! Tahliye taahhütnamesinde bunu yapmayan çok pişman olur!

İstanbul'da kiralar bir maaş kadar oldu! Kimse bir yerden dönmüyor! Ev sahibi kirasından, kiracı lüksünden vazgeçmiyor!

Cemil Tugay'dan konut müjdesi: Kiracıları da ev sahibi yapacağız!


Geri Dön