Ekonomi

Her ay 1.275 lira ödenecek! Son tarih 31 Mart!

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan edinilen bilgiye göre geçen sene stajyer ve kursiyer genç vatandaşların sayısı 1 milyon 440 bini geçti. Staj yapan gençlerin mezuniyet sonrası iş gücüne katılımı teşvik edilerek emeklilik sigortası priminin başlamasına yönelik bir adım atılmış olacak. Staj yapan gençlerin mezuniyet sonrası iş gücüne katılımı teşvik edilirken, sadece sağlık sigortası değil, emeklilik sigortası primlerinin de başlaması için adımlar atılacak

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre geçen yıl genç kursiyer ve kursiyer sayısı 1 milyon 440 bini aştı. Staj yapan gençlerin mezuniyet sonrası iş gücüne katılımı teşvik edilirken, sadece sağlık sigortası değil, emeklilik sigortası primlerinin de başlaması için adımlar atılacak.

Bu yıl staj yapan gençler meslektwki ilk adımlarında 1.275 lira harçlık alırken, yirmi kişini altında çalışanı olan işletmelerde bu tutarın 850 lirasını devlet tarafından karışlanacak. Programa başvuru süresi 31 Mart'a kadar devam edecek.

Peki staja kimler başvuru yapabilir? Staj başvuru şartları nelerdir? İşte detaylar..

STAJA KİMLER BAŞVURABİLİR?

Programa; Önlisans, lisans, lisansüstü eğitimine ülkemizde devam eden gençlerin yanı sıra yurt dışında lisans ve lisansüstü eğitimine devam eden Türk vatandaşları ile mavi kart sahipleri de başvurabilir. Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının öğrencileri de bu yıl başvuru yapabilecek. KOBİ'lerin ihtiyaç duydukları insan kaynağına ulaşmaları daha kolay olacak.

Stajyerler ve işvereler ödemeler ile ilgili ayrıntıları merak ediyor. Stajyerler alacakları ödemenin ne kadar olacağını araştırırken, işverenler ise ne kadar ödeme yapacaklarını merak ediyor. Ayrıntılar haberimizde...

AYLIK 1275 LİRA ÜCRET

Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında ödenecek ödemelerde, 20 ve daha fazla personel çalıştıranlarda asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personel çalıştıran işyerlerinde ise yüzde 15'inden az olmamak üzere ödenemez. Asgari ücret bu yıl 4253 lira olurken, yirmiden fazla personeli olan işletmelerde stajyerlere ödenecek tutar 1275 lira olacak. Personel sayısı yirmiden az olan işletmelerde bu tutar 637 lira olarak ödenecek.

Peki, stajyer başvuruları nasıl yapılıyor? Herkes stajyer olabilir mi? Stajyerlik için gerekli belgeler neler? İşte merak edilenler...

 

BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

A Haber'de yer alan habere göre; programa başvurular e-devlete giriş yapılarak  "Kariyer Kapısı" üzerinden yapılmaktadır. Türkiye'de ilk kez öğrencilerin değerlendirme sürecinde; başvuru sırasında paylaşılan bilgi ve belgeler kullanılarak “akademik-mesleki”, “sanatsal-sosyal” ve “sportif” yeterlilik puanları hesaplanır.

İşverenler yeterlilik puanlarına göre staj tekliflerini ilettiğinden, gençlerin başvuru sırasında paylaşacakları bilgi, belge, beceri ve yetkinliklerin staj olanaklarına erişimlerinde önemli rol oynamaktadır. Not ortalaması, bölüm, yabancı dil puanı gibi birçok bilgi doğrudan e-devlet üzerinden aktarılabilmektedir.

Milyonlarca öğrenciye müjde! Ayda en az 770 TL maaş!

Barınma sorunu çözülüyor! Milyonlarca öğrenciye müjde! 

Dolar ve Euro'da son durum!

Bitfinex'in hacklenmesiyle çalınan 3,6 milyar dolarlık kripto paralar ele geçirildi!

Dolar kuru harekete geçti!

Yastık altında ne kadar altın var? Bakan Nebati o rakamı resmen açıkladı!

En güvenli liman olan altın yükseliyor! Son bir haftanın zirvesinde!

Kripto paralarda Şubat atağı başladı mı? Yatırımcılar dikkat!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?