Ekonomi

Her çalışanın dikkatine! SGK bordronuzda bu harfler var mı? Varsa yandınız! Emeklilik hakkınız gitmiş olabilir

Emeklilik hayatınızı riske atmayın. SGK dökümünüzde yer alan bazı harfler sizi üzebilir. İşte detaylar…Emekli olmak için bazı kriterlerin ise yerine getirilmesi gerekiyor

Çalışma hayatında yer alan kişilerin en büyük hayali emekli olmak oluyor. Emekli olmak için bazı kriterlerin ise yerine getirilmesi gerekiyor. Fakat bazen başka yollara başvuranlar da olabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu tarz durumların da ise bunu engelleyebilmek için çalışmalarına devam ediyor. SGK dökümünde yer alan bazı harfler ise emeklilik hakkınızı doğrudan doğruya etkileyebiliyor. Bu süreçte ise bordrolarınızı kontrol etmeniz lazım. Yoksa emeklilik hakkınızı kaybedebilirsiniz.

AYRINTILARI CİDDİYE ALIN

İnternetten veya e - Devlet'ten hizmet dökümünüze bakıldığında sigorta prim listenizde bazı harfler görüyorsanız bunları ciddiye alın. Çünkü bu harfler emekliliğinizi veya sigortanızı iptal ettirebilir.

Ayrıca burada gerçek sahip olduğunuz maaşı da SGK'ya bildirilip bildirilmediğini kontrol edebilirsiniz. Bu dökümü incelerken bazı harfler görebilirsiniz.. Bu durumda dikkatli olun.

SGK KODLUYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu, sahte sigortalı bildirimin önüne geçmek için bazı kriterler çerçevesinde iş yerlerini sahte, şüpheli ya da kontrollü olarak tanımlamaktadır.

Bu tanımlar ise S (Sahte iş yeri), Ş (Şüpheli iş yeri) ve K (Kontrollü iş yeri) şeklinde harfler ile kodlanmaktadır. Peki bu harfler ne anlama geliyor?

Hizmet dökümünde görmüş olduğunu 'Ş' harfi, sizi sigortalı bildiren iş yerinin şüpheli iş yeri kapsamı dahilinde olduğu ve iş yeri hakkında denetim - inceleme yapılacağı manasına gelir.

Bir işyerine 'Ş-Şüpheli' kodu kullanılmasının ardından bu iş yeri için denetim süreci başlar. Denetim, bu iş yerinden ise sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti gerekçesi ile yapılır.

Herhangi bir sorunun olmadığı gözlemlenirse, 'Ş' kodu tamamen kaldırılır aynı zamanda bu iş yerinden yapılan hizmet bildirimleri geçerli kabul görür. Denetimin ne kadar sürede sonuçlanacağı hakkında ise  kesin bir şey söylemek doğru değildir.

Fakat denetim sonuçlanmadan da, bahsi geçen bu iş yerinden bildirilen sigortalı kişiler, yani hizmet dökümünde 'Ş' harfi bulunan sigortalı kişiler, emeklilik talebinde bulunabilir, hatta aylıkları da alabilirler.