29 / 12 / 2024

Her emlakçıya güvenilmemesi gerekiyor

Her emlakçıya güvenilmemesi gerekiyor

David Walker, her emlakçıya güvenilmemesi gerektiğini vurguladı



İngiltere'deki ticaret odaları, uzman emlak büroları ve Türkiye'nin Londra Başkonsolosluğu, İngiliz vatandaşlarını, Türkiye'de emlak almadan önce profesyonel bilgi ve rehberlik alınması ve bir avukata danışılması gerektiği konusunda uyarıyorlar.

İngilizlere Türkiye'den emlak bulan ve satan, "Spot Blue Overseas Property" adlı, başkent Londra'nın önde gelen emlak bürolarından birinin yöneticisi ve aynı zamanda Türk İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası (TBCCI) Yönetim Kurulu üyesi David Walker, İngilizleri yeterli araştırmayı yapmadan, her emlakçıya veya müteahhide güvenmekle eleştirirken, Türk hükümetini de yasal olmayan emlakçı ve müteahhitlerle ilgili gerekli önlemleri almaya çağırdı.

A.A muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan David Walker, Türkiye'nin İngilizler için ucuz bir yer olduğunu, iklimin çok güzel olduğunu dolayısıyla güney ve ege sahillerinin çok rağbet gördüğünü söyledi.

Türkiye'de mülk edinmek isteyen bir İngilizin genelde ilk olarak internete girerek, araştırma yaptığını kaydeden Walker, sorunun buradan başladığını, çünkü "internette ulaşılan her bilgiye genelde inanıldığını ve iyiyle kötünün ayırt edilmesinin zor olduğunu" ifade etti.

Dolayısıyla öncelikle hangi emlakçılar aracılığıyla Türkiye'de mülk edinileceği konusunda zorluklarla karşı karşıya kalındığını belirten Walker, Türkiye'de mülk almak için kendilerine gelen müşterilere ise ilk tavsiyelerinin
özellikle İngiltere'de bulunan Türk bir avukata danışmaları gerektiği olduğunu söyledi.

Walker, avukatla görüşmenin ardındansa, müşterinin beğendiği mülkleri görebilmesi için Türkiye'ye gittiğini ve emlak bürosunun oradaki ofisleri yardımıyla, istenilen yerde müşteriye birçok emlak gösterildiğini kaydetti.

-"İNGİLİZLER BİLMEDİKLERİ EMLAK BÜROLARINA GİDİYOR"-
Her emlakçıya güvenilmemesi gerektiğini vurgulayan David Walker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İngiliz vatandaşları yanlış ve bilmedikleri emlak bürolarına gidiyor. Mesela, İngiltere'de bulunan bazı Türk emlak büroları var. İnternet sayfalarındaki mülklerin fiyatlarını aylarca hatta yıllarca değiştirmiyorlar. Bu nedenle bizim fiyatlarımızın diğer emlakçılardan pahalı olduğuna dair şikayetler bile aldık. Araştırdığımızda da diğer emlakçıların fiyatlarını yenilemedikleri ya da fiyatları konusunda yalan söyledikleri ortaya çıktı."

Alıcıların müteahhitlerle ilgili de problemler yaşayabildiğini söyleyen Walker, "Birçok alıcı, kendilerine Türkiye'de tatil ayarlıyor, uçağa atlayıp gidip evi görüyor, müteahhitle konuşuyor, müteahhit ısrarcı davranıyor, alıcı parasını veriyor ve daha sonra bu müteahhitler ortadan kayboluyor. Ya da bir emlakçıya para veriyor ve daha sonra emlakçıyı bulamıyor" diye konuştu.

Walker, İngilizlerin yasal güvence olmadan veya güvenirliğini anlamadan paralarını emlakçı veya müteahhitlere vermelerini eleştirdi.

-"BENZER PROBLEMLER İSPANYA'DA DA OLMUŞTU"-
Konuya ilişkin Türkiye'deki sorunlara da değinen Walker, Türkiye'de herkesin emlakçı olabildiğini kaydetti. Bu nedenle yasal olmayan emlakçıların ortaya çıktığını ifade eden Walker, Türk hükümetinin yasal yollarla çalışmayan müteahhit ve emlakçılarla ilgili önlemlerini arttırması gerektiğini kaydetti.

David Walker, bu sıkıntıların sadece Türkiye'de yaşanmadığını, İspanya'da da bundan 5-10 yıl önce benzer problemlerle karşı karşıya kalındığını sözlerine ekledi.

-SÖKMEN: "REHBERLİK ALINMASI GEREKTİĞİ HATIRLATILIYOR"-
Türk İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası (TBCCI) Genel Müdürü Yavuz Sökmen de TBCCI'ya yabancıların Türkiye'de mülk edinmeleri ile ilgili bazı sorular ve şikayetler geldiğini belirterek, her sektörde ve her ülkede bazı sorunlar yaşanabileceğine dikkati çekti.

Sökmen, TBBCI'nın gelen soru ve şikayetleri, konunun içeriğine göre avukatlara, emlakçılara veya Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinin temsilcilerine ilettiğini belirtti.

Kendilerine iletilen kimi konularda, "yasal ihtilaf konuları olduğu için ticaret odası olarak devreye girmediklerini" de kaydeden Sökmen, Türkiye'den mülk almak isteyen kişilere, mülk edinme işlemlerine başlamadan önce mutlaka konunun uzmanı hukuk ve emlakçı bürolarından profesyonel bilgi ve rehberlik almaları gerektiğinin hatırlatıldığını bildirdi.

TBCCI Genel Müdürü Sökmen, bilgi ve rehberlik alınacak bu profesyonel kuruluşların meslek dernekleri, ticaret odaları, İngiltere Ticaret ve Yatırım Kurumu (UKTI) veya Büyükelçilik referanslı olmalarının yararının da belirtildiğini kaydetti.

-BAŞKONSOLOSLUĞUN SAYFASINDAN-
Bu arada, Türkiye'nin Londra Başkonsolosluğu'nun resmi internet sayfasında da Türkiye'den emlak almayı planlayanlara benzer tavsiyelerde bulunuluyor.

Sayfada, Türkiye'de mülk edinmeyle ilgili mevcut yasal düzenleme ve şartlardan bahsedilerek, "Türkiye'de emlak edinmek isteyen yabancılara, doğru mülkiyet tescilli ofislerden bilgi almadan yasal bağlayıcılığı olan satış
sözleşmelerini imzalamaktan ya da ödeme yapmaktan ve güvenirliğini ispat edemeyecek kişi ya da kuruluşlarla iş yapmaktan kaçınmaları tavsiye edilir" deniliyor.

-"YABANCILAR BODRUM'DA KAYIT DIŞI EMLAKÇILIK YAPIYOR"
Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği (BEMDER) Başkanı Ömer Yetgin, Bodrum'un tarihi ve doğal güzellikleri ile Bodrum ve yurt dışındaki yabancı uyrukluların ilgisini çektiğini söyledi. Son yıllarda dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Bodrum'daki emlak sektöründe düşüş yaşandığına işaret eden Yetgin, şunları kaydetti:

"Önceki yıllarda talep daha fazlaydı. Bodrum'dan 10-20 villayı birden almak isteyen yabancı uyruklu gruplar vardı. Yurt dışından telefonla arayıp taleplerini iletirlerdi. Son dönemde ise yabancı uyrukluların Bodrum'da toplu konut alımı konusunda bir talepleri yok. Bize gelen bilgiler yabancıların artık yavaş yavaş başka ülkeleri tercih etmeye başladıkları yönünde" diye konuştu.

Yurt dışından gelen yabancı uyrukluların Bodrum'da kayıt dışı emlakçılık yaptığını iddia eden Yetgin, şöyle konuştu:

"Yurt dışından gelen yabancı uyruklular Bodrum'da gayri menkul sektöründe çalışıyor. Aslında tatil için geliyorlar, gece eğlence mekanlarında eğlenip gündüzleri ise emlakçılık yapıyorlar. Bu işi Bodrum Ticaret Odası'na (BODTO) kayıtlı inşaat şirketleri üzerinden gerçekleştiriyorlar. Bu konuyla ilgili yetkililere bilgi verdik, gerekli denetimler yapıldı. Hatta kayıt dışı emlakçılık yapan 2-3 yabancıya kurs verdik ve derneğimize üye yaptık. Son dönemde gayrimenkul sektöründe durgunluk yaşandığı için bu kişiler kendi ülkelerine
dönmeye başladı."

Bodrum'da kayıt dışı emlakçılıkla ciddi anlamda mücadele verdiklerini belirten Yetgin, şunları kaydetti:

"Bodrum'da gayri menkul almak isteyen yabancı uyruklular önce iyi araştırma yapsınlar. Her emlakçıyım diyen kişiye kapora vermesinler. Bodrum'da yabancıların gayri menkul alımları konusunda bazı sıkıntılar yaşanmış olabilir ancak her yerde buna benzer bazı olaylar yaşanıyor. Bodrum gayri menkul alımı konusunda güvenilir bir ilçe. Yeter ki gayri menkul alınırken, emlakçının resmi kurumlara kayıtlı olup olmadığına bakılsın ve iyi araştırılsın."

Bodrum'da 8 yıldır yaşayan İngiliz vatandaşı Stephen Adam ise gayrimenkul satın alımı konusunda bir sıkıntı yaşamadığını dile getirdi. Bodrum'un doğası, denizi ve güneşiyle güzel bir kent olduğunu ifade eden Adam, "Yokuşbaşı Mahallesi'nde 3 daire aldım. İki tanesini kiraya verdim bir tanesini ise satışa çıkardım. Bu konutları satın alırken her hangi bir sorun yaşamadım. Bodrum'u çok seviyorum" dedi.
AA


Geri Dön