Genel

Her il komisyon kuracak AVM'lere yer gösterecek

Büyük Mağazalar yasa tasarısı, Türkiye'ye eyalet sistemini getiriyor

Buna göre illerde valilik ve belediyelerin yanı sıra esnaf odaları ile meslek örgütlerini temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulacak. Her il kendi şartlarına göre karar verecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün geçtiğimiz hafta beş yıldır bekleyen Büyük Mağazalar Yasa Tasarısı'nda 12. kez değişikliğe gidileceğini açıklamasının ardından yeni düzenlemeler merak konusu oldu. Mevcut tasarıdaki temel değişikliğin büyük mağazaları nerede ve hangi şartlarda açılacağının iller bazında düzenlemek olduğu öğrenildi. Buna göre illerde valilikler ve belediyelerin yanı sıra ticaret odaları, esnaf odaları gibi meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşacak komisyonlar büyük alışveriş merkezi veya büyük mağazaların nerede kurulabileceğine karar everecekler.

HT Ekonomi'ye bilgi veren kaynaklar, yeni büyük mağazaların il merkezlerinde nüfusun yoğun olduğu yerleşim alanlarından uzaklaşması sağlanarak küçük esnafın rahatlatılması amaçlanırken yer tanımının tartışmalı  olduğuna dikkat çektiler.

İstanbul'un her noktası aynı değil

Özellikle İstanbul'da bir merkez tanımının yapılmasının giderek zorlaştığına dikkat çeken bir yetkili, “Konya ile İstanbul'un merkez tanımı aynı olamaz. Nüfusun yoğun olduğu yerleşim alanlarına bile standart getiremezsiniz. İstanbul'da nüfus yoğunluğu Çorlu'ya kadar devam ediyor. Ne yapılacak? Hiç mi izin verilmeyecek?” dedi. Bu nedenle her ilçe açılma şartlarının ayrı ayrı belirlenmesine karar verildi.

Seçkin Ürey/Habertürk