Sektörel

Her yıl 650 bin yeni konuta ihtiyaç var!

Ömer Faruk Çelik, Türkiye'deki nüfus artışından dolayı her yıl 650 bin yeni konut üretilmesi ve 6 milyon depreme dayanıksız binanın da yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini ifade etti.

Nişantaşı Üniversitesi ile Konutder arasında imzalanan işbirliği töreninde konuşan Ömer Faruk Çelik, Türkiye'deki nüfus artışından dolayı her yıl 650 bin yeni konut üretilmesi ve 6 milyon depreme dayanıksız binanın da yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini ifade etti. 

Nişantaşı Üniversitesi ile Konutder'in (Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği) teori ve pratiği bir araya getirerek inşaat sektörüne yeni bir vizyon kazandırmaya hedeflediği işbirliğinin imza töreni gerçekleşti. Nişantaşı Üniversitesi Sadabad Kampüsü'nde düzenlenen tören. Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin ve Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik'in yanı sıra yönetim kurulu üyeleri, akademisyenler ve öğrencilerin de katılımıyla gerçekleşti. Türkiye'deki nüfus artışından dolayı her yıl 650 bin yeni konut üretilmesi ve 6 milyon depreme dayanıksız binanın da yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini ifade eden Ömer Faruk Çelik, "Konut sektörünün oyuncuları olarak sektörün dinamiklerini, bugünkü acil ihtiyaçlarını ve uzun vadede yapılması gerekenleri planlayacağız. Ülkemizde her yıl 650 bin yeni konut üretilmesi ve 6 milyon depreme dayanıksız binanın da yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Önümüzdeki 10 yıllık nüfus planlamasına baktığımızda bu durum artarak devam edecek. Gelişmiş ülkeleri model alarak biz pratik, akademi ise teorik gereklilikleri yerine getirerek inşaat sektörüne yeni bir vizyon kazandıracağız" dedi. 

İşbirliği kapsamında işçi güvenliği için de tedbirler alınacağının altını çizen Ömer Faruk Çelik, hem işçinin hem de işverenin emniyet tedbirleri olmadan işin yapılmayacağını bilmesi gerektiğini söyledi. Şantiyedeki iş ortamını iyileştirilmesi ve işçinin de düzenin bir parçası olması gerektiğini belirten Çelik, "Bu konuda hem hükümetin hem de şirketlerin çalışmaları var fakat bence bir meseleyi mevzuat yaparak, kanun yazarak ya da yönetmelik çıkartarak önleyemeyiz. Bunun taraflar arasında anlaşılır şekilde çözülmesi gerekir. 

Bir işçi hayatını kaybettiğinde en çok işçinin ailesi ve işveren üzülüyor. Hepimiz bu durumu daha kurumsal bir temele yaymak ve hem işçinin hem de işverenin sorumluluklarını ortaya koymak istiyoruz" diye konuştu. 

Üniversitenin, ihtiyaçların akademik kısmını karşılayacağını ve ülkenin konut ihtiyacına yönelik çözümler önereceğini belirten Ömer Faruk Çelik, yaptıkları işbirliğinin şu başlıklarda toplandığına işaret etti: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre; deprem tasarımının yetersiz olduğu binalar. 

^ malzeme dayanımı yetersiz olan ve müj hendislik hizmeti almayan kaçak yapılar dahil yapı stoğunun yaklaşık yüzde 40'ının yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerektiği tahmin ediliyor. Mevcut bu 6-7 milyon adet konutu yenilemek ve iyileştirmek, şehirlerin daha yaşanılabilir altyapılarını planlamak ve bu anlamda şehirleri dönüştürmek için; kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı sorusunun yanıtını KONUTDER adına Emre Çamlıbel. Üniversite adına bir akademisyen arkadaş çalışacak ve sorunun yanıtını bulmaya çalışacak. Bu kentsel dönüşümün yanı sıra yıllık 650 bin konut ihtiyacını çözerken, yine 10 yıllık, 20 yıllık ihtiyacını önümüze koyup. İspanya gibi yabancı yatırımcıyı ülkemize çekip. 20-30 milyar Euro'luk döviz girdisi nasıl sağlanır, her yıl bunun imar kanunu ve planları ne olmalı sorusunun yanıtını Altan Elmas arayacak. Konut sektörünün daha kurumsal olması, daha fazla müşteri memnuniyetinin sağlanması. güven esaslı çalışan sektörün daha güvenilir hale gelmesi ve müşteri ilişkilerinde adilane çözümler üretmek üzere Tüketici Kanunu'na da Ziya Yılmaz öneriler hazırlayacak. 


Tünaydın