Kentsel Dönüşüm

Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi Balıkesir'de yapıldı!

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Ticaret Odası ve Çevre Bakanlığı’nın birlikte düzenlediği Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği gibi kurumların destek sağladığı“ Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi” Balkonuk Center’da yapıldı


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi,  Balıkesir Ticaret Odası ve Çevre Bakanlığı’nın birlikte düzenlediği Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği ve TÜBİTAK MAM gibi kurumların destek sağladığı“ Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi” Balkonuk Center’da yapıldı. Deprem riski taşıyan ve ayrıca buna bağlı olarak niteliksiz konuk stokuna sahip Türkiye’yi yakından ilgilendiren, gelecek 20 yılda ekonominin  lokomotifi olacak kentsel dönüşüm konusunun ele alındığı zirvede; kamudan, özel sektörden ve üniversitelerden önemli isimler konuşmacı olarak yer aldı. Zirve öncesi açılış konuşması yapan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Balıkesir’de 88 bin konutun kentsel dönüşümle yenilenmesi gerektiğini açıkladı. Ermişler sözünü şöyle sürdürdü: “Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun tasarısı ile birlikte ülke genelinde 14 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor. Balıkesir’de ise sadece il merkezinde bu rakam en az 88 bin adet.  Balıkesir’in tamamı deprem kuşağında yer almaktadır. 17 Ağustos gibi bir afetin Balıkesir’de olma ihtimali bu denli yüksek iken kentsel dönüşüm biz Balıkesirliler için büyük bir tedbir projesidir” dedi. Depremlerin ardından kentsel dönüşüm planlarının uygulanmaya başlandığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tahsin Şahin,  Deprem Eylem planlarının yayınlamasının ardından 6306 Sayılı Kanunun yayınlandığını kaydeden Badem, Balıkesir’e 2 milyon lira faiz desteği sağlandığını vurgularken, Gönen ilçesinin riskli alan ilan edildiğini açıkladı.

Başkan Uğur: “Balıkesir’i Sağlam  Zeminlerin Üzerine İnşa Edeceğiz”

Konuşmasına Hakkari’de şehit düşen İvrindili Astsubay Fatih Tomuşoğlu ve terörle mücadele esnasında şehit olan güvenlik güçlerine Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin Balıkesir ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi. Göreve geldiği günden bu yana Balıkesir’i şehircilik anlamında geleceğe hazırladıklarını ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur,  Balıkesir’in kentleşmesini tamamlayamadığını, son 40-50 yılda kentin tarım arazilerine doğru genişlediğine dikkat çekti. Büyük yatırımlarla oluşacak istihdamın yerleşeceği güvenli alanlar oluşturacaklarını söyleyen Başkan Uğur, “ Göreve geldiğimiz günden bu yana Balıkesir’i yakın gelecekteki rolüne hazırlaya çalışıyoruz.  Üçüncü Köprü, İzmit Körfez geçişi, İstanbul-İzmit Otoyolu, hızlı tren ile Çanakkale Köprüsü projelerinin tamamlanmasıyla oluşacak altın halkada Balıkesir merkez bir rol üstlenecektir.  Tarımdan turizme, sanayiden lojistiğe kadar birçok yatırımcı kuruluş şimdiden yer seçimlerini tamamladı. Ancak farkındayız ki; Balıkesir maalesef planlı kentleşme hamlesini yıllardır yapamadı. Gerçeği konuşmak gerekirse kent merkezimiz kasaba görüntüsünde. Çamlık Tepesi’nden baktığımızda görebileceğimiz tek şey beton yığınları. Balıkesir’in birçok ilçesinin deprem kuşakları üzerinde olduğu bilinen bir gerçektir. Üstelik son 30 yılda kenti gevşek zeminli ovalara, tarım arazilerine doğru genişletmişler. Önceliğimiz mega altyapıları takip eden büyük yatırımlar sonrası oluşacak istihdamın yaşanacağı alanları sağlam zeminler üzerine tesis etmek. Balıkesir’in Şehremini olarak burada yaşayan insanların can güvenliğinden ve refahından kendimi ve ekibimi sorumlu görüyorum” dedi.


Başkan Uğur, “ Sadece Şehir Merkezleri Değil Kırsal Alanlarında Dönüştürülmeye İhtiyacı Var”


Kentleşmenin sadece yerleşim merkezleri yapmak olmadığını, yaşam alanları da  oluşturulması gerektiğini ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, bu konuda birçok mega projenin altına imza attıklarını açıkladı. Başkan Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çay Deresi, Çamlık Tepesi, Fuar ve Kongre Merkezi, Çocuk Köyü gibi projelerle kentin sosyal altyapısını güçlendirecek yatırımlar yapıyoruz. Geçen hafta “2400 Konutluk Yeni Karesi” projesi ile estetik, planlı ve sürdürülebilir kentleşme hamlemizin ilk adımını attık. Balıkesir merkezinde prestijli yaşam alanlarını, Karesi ilçemizin tepelerine, 2. Çay Mahallesi’nin, Kuva-yi Milliye Mahallesinin kuzeyine taşımaya başlıyoruz. Böylelikle dönüşüm için ihtiyaç duyacağımız rezerv alanları da buralarda oluşturacağız. Bu arada dönüşüm denilince, ben sadece eski yapıları yıkmak ve yenilerini yapmayı anlamıyorum. Daha geniş yollar ve donatı alanları açmadıkça yakıp yenilemek istenen sonucu tam anlamıyla veremeyecektir. Sadece yıkmak ve yenilemek de değil, kimi alanlarda fonksiyonel değişikliklerle, kullanım değişiklikleri ile köhnemiş yapıları da güçlendirerek ekonomiye kazandırabiliriz. Sadece ilçe merkezlerinde değil, kırsal alanlarımızda da dönüştürülmeye ihtiyaç duyulan meskun saha var. Her an gelebilecek bir deprem nedeniyle dönüşüm ne kadar acil bir ihtiyaçsa, yakın gelecekte yeniden dönüştürülmeye ihtiyaç duyulmayacak yaşam alanlarının planlanmasına zaman ayırmak, kafa yormak ve fikir üretmek de bir o kadar elzem. Bu etkinlikten temel beklentim budur. Türkiye örnekleri ile mukayeseler, Balıkesir’in Bandırma’dan, Ayvalık’a farklı iklim topografya ve kültüre sahip ilçelerine münhasır dönüşüm ihtiyaçları ve modelleri tartışılarak ortaya yeni fikirler ve öneriler çıkacaktır diye düşünüyorum. Sizlerinde desteği ile Marmara’nın yükselen yıldızı Balıkesir’i tarihi köklerine bağlı modern bir turizm, sanayi ve lojistik merkezi olarak yeniden kuralım” dedi.  

Tavit Kölevatitoğlu: “Balıkesir’de En Büyük Şans Yerel İnisiyatif”

Başkan Uğur’un konuşmasının ardından yapılan özel oturumda TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ekrem Zor, “Risk Nedir, Kentsel Dönüşümün Neresindedir?” “ Deprem Riski ve Kentsel Dönüşüm İlişkisi” konulu sunum yaptı.  Zor yaptığı açıklamada, sismik tehlike paylarını hesapladıklarını belirtirken, Balıkesir’de de zemin etüt çalışmalarını tamamlayıp, raporlayacaklarını, deprem data altyapısını kuracaklarını söyledi. Management Plus Danışmanlık ve Eğitim Genel Müdürü Haldun Ersen’in moderatörlüğünde başlayan zirvenin ilk oturumunda “Kentsel Dönüşümün Önemi ve Yapılması Gerekenler” konusu tartışıldı. Konuyla ilgili ilk konuşmayı yapan Oturum Başkanı  Atlas Conceptia Yönetim Kurulu Başkanı Tavit Kölevatitoğlu, “Türkiye şehircilik hareketlerine hazırlıksız yakalandı. Sanayi devrimi ve kentleşmenin dışında kaldık. Türkiye’de şehirleşme şehrin çekmesi, kırın itmesi şeklinde oluştu. Türkiye bugün şehirleşmede önde ülkelerden biri olsa da şehirleşme politikaları açısından sorunlu bir ülkedir. Türkiye ve Balıkesir’in kentsel dönüşümü kurumsal firmalarla gerçekleşmelidir. Tüm unsurlarıyla kentsel dönüşümde bilimsel verilere dikkat ediyoruz.Balıkesir hataları tekrar etmeme konusunda çok şanslı. En büyük şans ise yerel inisiyatif’ dedi.  Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel “Kentsel Dönüşüm Yasalarıyla” ilgili katılımcıları bilgilendirirken, belediye kanunun ya da polis mevzuatında riskli bina tahliyesinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.  Balıkesir’de kentsel dönüşüm konusunda bir farkındalığın oluştuğunu belirten SİNPAŞ GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik,  Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un kentsel dönüşüm konusunda gösterdiği hassasiyetten dolayı kendisine teşekkür etti. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, hak sahibi, müteahhit ve kamu kurumlarının memnun olmadan kentsel dönüşümün yapılamayacağını söyledi. Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Haki, kentsel dönüşümü finansal açıdan değerlendirdi. İlk oturumun son konuşmacısı Doç. Dr. Pelin Pınar Özden, kentsel dönüşümün sosyal açıdan el aldı. 

 


Balıkesir Belediyesi