Herkes bu sorunun yanıtını merak ediyor! Yeni binalar depremde nasıl yıkılıyor?
Depremde eski binaların yıkılmasının yanı sıra yeni binaların da çökmesi insanlarda büyük tedirginlik yaratırken, pek çok kişi de yeni binaların depremde nasıl yıkıldığını merak ediyor. İşte o sorunun cevabı…
Meydana gelen depremlerde eski binaların yıkılmasının yanı sıra yeni binaların da çökmesi insanlarda büyük tedirginlik yaratırken, pek çok kişi de yeni binaların depremde nasıl yıkıldığını merak ediyor ve araştırıyor.
Bunun en sebebi inşaat malzemeleri ve yapı teknolojilerinde yaşanan onca hızlı gelişmelere rağmen gerekliliklerin uygulanmaması olarak belirtilirken, 19,1 bin takipçili İnşaat Doktoru resmi X hesabı https://twitter.com/insaatdr üzerinden yeni binaların depremde nasıl yıkıldığını anlattı.
İnşaat Doktoru’nun paylaşımı şu şekilde:
YENİ BİNALAR DEPREMDE NASIL YIKILIYOR
Deprem bölgesinde yapılmış olan yapıların statik tasarımları elbette belirli standartlara göre yapılıyor, kontrol ediliyor ve hesapta dayanımı sağlıyor.
Ancak sizlere bu flood ile problemleri ve piyasadaki gerçekleri sıralayalım
1.Statik ofislerdeki kalitesizlik
Statik tasarımları yapan ofislerin pek çoğu maalesef kalifiye olmayan personeller çalıştırıyor. Projeleri basite alıyor ve iyi denetlemiyor.
Aynı zamanda yapmış oldukları tasarımın sahadaki uygulamasını da uygun mu diye denetlemiyor
2.Belediyeye verilen ruhsat projeleri
Statik ofislerde hazırlanan ruhsat projeleri belediyelerde (bazen ve bazı kişilerce) doğru kontrol edilmiyor ve pek çok hatalı projeye rastgele onay verilebiliyor
3. Sahada uygulanan proje
Normal şartlarda ruhsatta onaylanan projenin sahada uygulamaya geçmesi beklenir. İster istemez ufak farklılıklar gündeme gelebilir. Ancak pek çok inşaatta uygulama projesi adı altında ruhsattakinden çok farklı projeler kullanılıyor.
4. Müteahhit imalat hataları
Sahada inşaatların basite alınarak hızlı bir şekilde yapıldığı, haritacının veya mühendisin kontrolünden geçmeyen, sağanak yağışta beton dökülen, segregasyonların üstüne sıva basılan inşaatlar maalesef şehrin merkezinde bile devam ediyor.
5. Yapı denetim eksiklikleri
Yapı denetim firmalarının bir kısmı denetimleri çeşitli sebeplerle(!) doğru gerçekleştirmiyor, kontrolün zayıf olduğu bu yapılarda kalfalar istediği gibi at koşturabiliyor
6. Malzeme kalitesizliği
Özellikle beton üretiminde yapılan kritik hatalar büyük risk oluşturuyor. Mikserlerden numune alınsa da bazı kalitesiz beton üreticileri ile ilgili haberleri halen duyuyoruz
7. Ucuza kaçan tasarım
Örneğin 4-5 kattan yüksek binalarda işçilikte kolaya kaçmak ve ucuza getirmek amacıyla asmolen döşemeler tercih edilebiliyor bu döşemeler yatay yüklerde (deprem) verimsiz. Ayrıca balkon gibi çıkmalarda yapılan pek çok hata mevcut.
Türkler yılın ilk 9 ayında yurt dışından 1 milyar 377 milyon dolarlık gayrimenkul aldı!