Ekonomi

Herkes bunu merak ediyor! Memur ve emekliye refah zammı verilecek mi?

Yeni yılda memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zam için yarın açıklanacak enflasyon rakamları beklenirken, bu iki kesimde ilave zam beklentisi yükseldi.

Yeni yılda memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zam için yarın açıklanacak enflasyon rakamları beklenirken, bu iki kesimde ilave zam beklentisi yükseldi.

Ekonomistler, 2022 yılı enflasyonunun yüzde 66 civarında açıklanmasını beklerken, enflasyon vereleri ile hesaplanacak zamlara refah payının eklenip eklenmeyeceği ise merak konusu oldu.

Kasım ayında 5 aylık enflasyon yüzde 14,04 olarak gerçekleşirken, aralık ayı ile birlikte 6 aylık enflasyonun yüzde 17’nin üstünde çıkacağı tahmin ediliyor.

Eğer rakamlar bu şekilde gerçekleşirse, memurların yüzde 18 ile yüzde yüzde 19 arasında, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarına ise yüzde 17 ile 17,5 arasında zam gelecek.

 

AA Finan tarafından 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre, bir önceki ay yüzde 84,39 olan yıllık Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 66,59’a gerileyeceği hesaplandı. Enflasyonda aralık ayındaki artış ise aylık bazda yüzde 2,61 olarak tahmin ediliyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), kasımda bir önceki aya göre yüzde 2,88 artış göstermiş, yıllık TÜFE artışı ise yüzde 84,39 seviyesinde gelmişti.

Reuters’ın 12 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette ise aralık ayı için aylık enflasyon tahminleri yüzde 1,4 ila yüzde 4,1 arasında. Ankete göre, enflasyonun aralıkta aylık yüzde 2,7 artması yıllık olarak ise baz etkisiyle yüzde 84,39’dan yüzde 66,8’e sert düşmesi öngörülüyor.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin anketinde göre ise piyasa aktörleri aralık ayı için enflasyonda yüzde 2,8, yıllıkta ise yüzde 67 artış bekliyor.

EMEKLİ VE MEMURLARIN MAAŞLARINA NE KADAR ZAM GELECEK?

Enflasyonda yüzde 2,6 artış beklentisinin gerçekleşmesi halinde temmuz-aralık dönemi enflasyon yüzde 17,02 olacak ve böylece memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 10,11’lik enflasyon farkı ve toplu sözleşme gereğince yüzde 8’lik zam ile yüzde 18,11’lik artış yapılması gerekecek. Enflasyonun bu şekilde gelmesi halinde ise SSK ve BAĞ-KUR emeklileri de yüzde 17,1’lik zam alacak.

Aralık enflasyonunun yüzde 3 çıkması halinde ise memur ve memur emeklilerine yüzde 18,6, SSK, BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarına  ise yüzde 17,5 zam yapılacak. Aylık enflasyonun yüzde 4 çıkması halinde ise memurlara yüzde 19,7; SSK, BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 18,6 zam gelecek.

MEMUR VE EMEKLİ REFAH ZAMMI BEKLİYOR

Öte yandan asgari ücrete yapılan yüzde 55 zam sonrası memur maaş zammının yüzde 18’lerde mi kalacağı merak konusu oldu. Memur ve emeklilere enflasyonun üzerinde refah zammı konusunda beklentinin karşılanıp karşılanmayacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.