Herkes denetleniyor ama milyon dolarlık gayrimenkulleri bakkaldan ekmek alır gibi alanlara dokunulmuyor!
Para Analiz köşe yazarı Çetin Ünsalan, gayrimenkulde kayıt dışılık ve denetim konusu ile ilgili yazısında "Herkes denetleniyor ama milyon dolarlık gayrimenkulleri bakkaldan ekmek alır gibi alanlara dokunulmuyor" dedi. İşte ayrıntılar...
Para Analiz köşe yazarı Çetin Ünsalan, gayrimenkul sektörü ile ilgili bir yazı kaleme aldı ve kayıt dışılık konusuna değindi. Ünsalan, söz konusu yazısına "Her Şimşek döneminde aynı şey oluyor. Tasarruf konuşuluyor, kayıt dışı ile mücadeleden ve verginin önemli olduğundan söz ediyoruz ve günün sonunda artan vergileri ve satılan kamu mallarını görüyoruz" ifadelerini kullanarak başladı.
2012 yılındaki Bakan Şimşek beyanatlarıyla, 2024 senesindeki söylemlerin aynı olmasının sonuç alınamadığının göstergesi olduğunu dile getiren Ünsalan, "Sene 2002, vatandaşın tüm finans sistemine borcu 6,4 milyar lira, sene 2024 borç 3 trilyon lira. Satın alma gücü tamamen bitmiş, krediler döndürülemez duruma gelmiş, milyarlarca dolarlık özelleştirme yapılmış, ama bütçe büyüklüğü 12 trilyon liraya, faiz ödemesi de 1,2 trilyon liraya dayanmış" açıklamasında bulundu.
Çetin Ünsalan, bahsettiği yıllarda da gayrimenkul piyasasında sürekli projelerden alınan işlere atıfta bulunarak, bunun sorgulanması gerektiğini yazdığını belirtti ve mesele gündeme gelince bir çıkış yapıldığının “Bundan böyle müteahhitlerin kaynakları sorulacak” denildiğinin altını çizdi.
Ünsalan, ardından kendisinin bir yazı daha yazdığına "Müteahhidi bırak, onun kaynağının bulunması kolay. Ya öz sermayedir ya da banka kredisidir. Asıl bu milyon dolarlık ürünlerden her projeden 3’er 5’er toplayanlar kim ona bakmak gerek" dediğine dikkat çekti.
Bu denetlemenin mümkün olmadığına dikkat çeken Ünsalan, "Son dönemlerde de artan konut fiyatları, talep düşmesine rağmen çığırından çıkarken, işin kontrolden çıktığını hepimiz biliyoruz. Hatta o kadar kontrolden çıktı ki, kira fiyatları da konut fiyatlarıyla birlikte patladı. Konu artık sosyal bir sorun haline geldi" dedi ve her kriz döneminde teşvik diye çıkılarak elde kalan binaların kamu kaynaklarıyla tüketilmesi gibi bir dizi yanlışlara gidildiğini aktardı.
"Müteahhitlerden kiracılara, emlakçılardan mülk sahiplerine kadar herkesin üzerine gidildi de, o kırmızı çizgiye bir türlü dokunulmadı" ifadelerini kullanan Ünsalan, şimdi de kiracılar için şartlar oluştuğuna vurgu yaptı.
Konut sahipleri rtık kiralama süreçlerinde bir memurun kefaletinden kredi notuna, SGK belgesinden sicil kaydına kadar’ bir dizi belge talep ediyor.
Ünsalan, konuya ilişkin "Bunun aslında inisiyatif değil, yasal düzenleme olması gerektiği fikrindeyim. Ancak yine bir kesime dokunulmuyor. Milyon dolarlık gayrimenkulleri bakkaldan ekmek alır gibi alanlara…" açıklamasında bulundu.
Herkesin akıllara geldiğine ancak kayıt dışı ile mücadeleden gri listeden çıkma sürecine kadar sadece bunlara sıra gelmediğine vurgu yapan Ünsalan, "Sizce de bu durum garip değil mi? Yanlış anlaşılmasın, alınmasına karşı durmuyorum Ancak paranın kaynağı açıklanabildiği sürece…" diyerek yazısını tamamladı.
TMSF'den Bursa’da 2 milyar 450 milyon TL'lik dev arsa satışı!
Fitch'den Türkiye için yeni rapor: Türk tahvil piyasası canlandı!
Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ara zam ve emekli Temmuz zammı için net cevap!