27 / 04 / 2024

Herkes emlakçılık yapabilir mi? Emlakçı olmak için ne yapmak gerekir?

Herkes emlakçılık yapabilir mi? Emlakçı olmak için ne yapmak gerekir?

Emlakçılık kanunun çıkmasıyla birlikte, emlakçı olma süreçleri ve şartları düzenlenmiştir. Peki artık herkes emlakçı olabilecek mi? Emlakçı olmak için üniversite okumuş olmak şart mı? Emlakçılık sertifikası nedir? İşte emlakçı olmak isteyenler için tüm cevaplar haberin devamında…



EMLAKÇI OLMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

5 Haziran 2018 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan "Taşınmaz Ticareti hakkında Yönetmelik," halk arasında bilinen adıyla "Emlakçılık Kanunu," gayrimenkul danışmanlığı hizmetinin düzenlenmesi amacıyla hayata geçti.

Bu yönetmeliğe göre, emlakçı olmak için artık yetki belgesi almak zorunludur. Bu düzenleme ile, gayrimenkul danışmanlığı yapmak isteyenlerin belirli standartları ve yeterlilikleri karşılaması gerekmektedir. Yetki belgesine sahip olmayan kişiler artık emlakçılık yapamayacaklar.

EMLAKÇILIK YETKİ BELGESİ ŞARTLARI NELERDİR?

Emlakçılık yetki belgesi almak isteyen kişilerin uygunluk şartları şu şekildedir:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak

  • En az lise mezunu olmak

  • Emlakçı olmak isteyenlerin iflas etmemiş olmaları gerekmektedir. Eğer kişi iflas etmişse, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması gerekmektedir.

  • Konkordato ilan etmemiş olmak da bir şarttır.

  • Emlakçı olmak isteyenlerin, kasten işlenen bir suçtan veya belirtilen suçlardan dolayı hüküm giymemiş olmaları gerekmektedir. Ayrıca, ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olmak da emlakçılık yetki belgesi almak için bir koşuldur. Devletin güvenliğine, Anayasal düzene, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı ve diğer suçlardan hüküm giymiş kişiler emlakçı olamazlar.

  • Meslek Odası’na kayıtlı olmak

  • Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması


Geri Dön