Sektörel

Herkes fabrika kapatırken Betek Boya fabrika temeli attı

Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, Gebze'de sektörün en büyük tesisleri arasında yer alan fabrikalarının temelini attıklarını anımsatarak bu yıl da Mart ayında ek yatırım yatırım yaptıklarını belirtti

2004'te yıllık üretim kapasitesi 150 bin ton olan Gebze Fabrikası'nın, bu yıl 30 milyon Avro'luk ek yatırımla kapasitesinin yıllık 348 bin tona çıktığını ifade eden Küçükoğlu, "2001 krizinde herkes fabrika kapatırken, biz Gebze'de Avrupa'nın en büyük tesisinin temelini attık. Bu yatırımlar ve günümüz ihtiyaçlarına uygun ürün programları bizi başarıya götürdü. Cesur davranıyoruz, ülkemize güveniyoruz" dedi.

Betek, gamında inşaat boyaları sınıfında farklı amaçlara hizmet eden su ve solvent bazlı boyalar, vernikler, astarlar, fırça ve diğer yardımcı ürünler barındırıyor. Mayıs 2003'te ısı yalıtım sektörüne de giren Betek, toz ve su izolasyon grubu ürünleri yanısıra mobilya ve sanayi boyaları, dekoratif duvar kaplamaları ve kağıtları, tutkal grubu ürünlerinde faaliyet gösteriyor.

1996 yılından itibaren kurşunsuz, 2000'den bu yana da kurşunsuz- aromatsız boya üreten şirketin mobilyada da çok sayıda yenilikçi ürüne imza attı. Isı yalıtımında yatırımı Ocak 2009'da tamamlanan tesisi ile boya ve yalıtım sektörlerini konsolide eden bir yapıya ulaşan Genel Müdürü Küçükoğlu, konutlardaki doğru ısı yalıtımıyla yıllık 7 milyar dolarlık bir tasarruf sağlanabileceğini belirtti. Toplam satışın yüzde 10'unu ihraç ettiklerini belirten Küçükoğlu Gürcistan'da pazar lideri olduklarını, Azerbaycan'da 2. sırada olduklarını ifade etti. Özbekistan, Romanya, Bulgaristan ve Ukrayna'da büyümelerini sürdüren Betek'in Mısır'da kurulu fabrikasıyla da bu bölgeye satış yaptığını ifade etti.

2008'de boya sektöründe yüzde 8 büyüme hedefiyle yıla başlayan sektörde beklentinin aksine yaşanan yüzde 8 küçülme olduğu halde büyüdü. 2007 yılını 348 milyon TL ciro ile tamamlayan Betek, 2008'i de 380 milyon ciro ile kapattı. 2009'u da 2008 seviyelerinde tamamlamayı hedefleyen şirketin ihracatı 20 milyon dolar seviyesinde.


ÇYDD ile Filli Okullar Sosyal sorumluluk ilkesiyle çeşitli restorasyon ve koruma çalışmalarına destek olan Filli Boya, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile beraber yürüttüğü Filli Okul projesinde, Türkiye genelindeki 51 okulu 2008 - 2009 eğitim ve öğretim yılına hazır hale getirmişti.

Şirket ayrıca, 2005'te başlattığı Milli Saraylar projesine boya ve teknik desteği 2011'e kadar sürdürme kararı aldı. Bu çerçevede, söz konusu yıllar arasında Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Ihlamur Kasrı, Yıldız Şale, Istabla-ı Amire-i Ferhan, Aynalıkavak Kasrı, Maslak Kasrı, Florya Atatürk Köşkü, Yalova Atatürk Köşkü ve Beykoz Kasrı olmak üzere toplam 11 saray, köşk ve kasrın restorasyonunda Filli Boya ürünleri kullanılıyor.

Fatma Koşar/Cumhuriyet