Genel

Herkes için Mimarlık Derneği, eski köy okullarını yeniden inşa ediyor!

Herkes için Mimarlık Derneği, eğitime sunduğu gönüllü hizmetle gönülleri kazanıyor. "Atıl Köy Okulları Projesi" ile artık kullanılmayan okul binaları elden geçirilerek yeniden eğitime hizmet edebilir hale getiriliyor...

Herkes için Mimarlık Derneği, eğitime sunduğu gönüllü hizmetle gönülleri kazanıyor. "Atıl Köy Okulları Projesi" ile artık kullanılmayan okul binaları elden geçirilerek yeniden eğitime hizmet edebilir hale getiriliyor.



Sosyal sorunlara mimarlık alanında zümler üretmek amacıyla kurulan Herkes için Mimarlık Derneği, "Atıl KÖy Okulları Projesi" ile Türkiye'nin farklı noktalarında faaliyetlerine devam ediyor. Ülke genelinde atıl kalmış okulların tadilatını yaptıklarını belirten Herkes için Mimarlık Derneği İzmir Proje Sorumlusu Didem Veryeri, "Şimdiye kadar Ordu'da, Edirne'de, İzmir'de çalışmalarımız oldu. Ordu'nun Kargı köyünde yaptığımız çalışmayı geçen sene tamamladık ve okul eğitime başladı. Amacımız diğer bölgelerde başlattığımız projelerin de uygulamaya geçmesi. Bu amaçla bize destek olmak isteyen tüm yardımseverlere kapımız açık" dedi.


YENİDEN DEĞERLENDİRİLİYOR 

Ülke genelinde bir sorun olarak beliren atıl köy okullarından, potansiyel yeni kazanımlar yaratmayı hedeflediklerini ve Tufarklı bölgelerinde dönuştuülecek okullarla uygulanabilir bir model oluşturmayı planladıklarını da vurgulayan Veryeri, şöyle devam etti: "Güncel olarak İzmir, Erzincan, Ordu, Edirne, Konya illerinde proje çalışmalarımız devam ediyor. Atıl Köy Okulları Projesi bizim ana projemiz. Bu konuda kurulduğumuz tarih olan 2011 yılı Aralık ayından bu yana çalışmaktayız. Projemizin hedefi taşımalı eğitim sistemi nedeni ile kullanılmayan köy okullarının yeniden değerlendirilmesi. Ancak bu proje sadece bir bina yenileme projesi değil. Proje hem bu boş binaların hem de binaların bulunduğu köylerin bugüne kadar yaşadıklarını ve bugünkü durumlarını değerlendirmeyi amaçlıyor." 


21 ATÖLYE ÇALIŞMASI YAPTILAR 

Geride bıraktıkları iki yılda farklı şehirlerde eş zamanlı sürdürdükleri "Atıl Köy Okulları Projesi"nin yanı sıra; "Gezi Parkı Şenlikleri", "Beyoğlu Sineması", "Mahalle (3 Yaşamsal Dokunuş)" gibi kente ilişkin projelere de imza attıklarını söyleyen Didem Veryeri, yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli başlıklarda 21 atölye ve 18 sunum gerçekleştirdiklerini belirtti. 


Köylülerle birlikte çalıştılar 

Ordu Pilot Proje - Okul İyileştirilmesi

Atıl Kalmış Köy Okulları Projesi, önuyıllarda yapacağı geniş çaplı projeye örnek olması amacıyla Ordu ilini seçti. Eski okul binası okulun artan nuyetersiz kalınca, öğrencilerin başka köylerdeki okullara dağılmasını istemeyen köylukendi olanaklarıyla yeni bir bina inşa etmeye başlamışlar. Dört senedir tamamlanamayan ikinci okul binası, 300 öğrencisini sağlıksız ve tehlikeli bir ortamda eğitim görmeye zorluyordu. Gönuarasından seçilen 10 kişi ile proje yöneticileri, 24 Ağustos-3 Eyluarası köylutarafından misafir edildi. 10 gusuçalışmalar sırasında okulun eksik kalan inşaat işleri (ısı tesisat sistemi, boya, kazan dairesi, bina yalıtımı) tamamlandı.


İzmir Ödemiş - Zihinsel Engelli Meslek Okulu 

Herkes İçin Mimarlık, Atıl Köy Okulları Projesi kapsamında Ege Bölgesi'nde çalışmalar yuamacı ile İzmir İl Milli Eğitim Muğuile iletişime geçti ve muğuyönlendirmesi sonrası Ödemiş İlçesi'nde çalışmalara başladı. Ödemiş İlçe Milli Muğuile gerçekleştirilen göruşmeler sonucunda Ödemiş ve çevre ilçelerin zihinsel engelli meslek eğitimi konusunda ihtiyaçlarının olduğu belirlendi ve bu kapsamda dönuştuülebilecek bir okul arayışıyla Şube MuMehmet Sakal ile beraber saha gezileri gerçekleştirildi. Ocaklı ve Çayır köyleri ile Ovakent Beldesi'ne yapılan geziler neticesinde meslek eğitimi için gerekli kapasitenin Ovakent'te sağlanabileceğine karar verildi. Ödemiş ve çevre ilçelerden yaklaşık 100 öğrencinin eğitim görmesinin planladığı okulda, öğrencilerin taşınması işlemi için Ödemiş Milli Eğitim Muğugerekli organizasyon planlamalarını yapıyor. 


ÖZGÜ ERÇETİNGÖZ/ Yeni Asır