Herkes risk altında! Bunu yapmak artık zorunlu oldu
Teknolojinin ilerlemesi ile sağlığımızda tehlike altına giriyor. Evlerimizde kullandığımız ve işimiz bitince birer atığa dönüşen atıkların, Resmi Gazete’de yayınlanan ve artık yasal olarak senede bir kez imalatçı firmanın bu atıkları geri alım kampanyası yapması zorunlu hale geldiDolayısı ile kullanılan bu ürünler her yenisinin çıkması ve insanların eskiyi bırakıp yeni ürünlere meyletmesi eski ürünlerin diğital yada elektronik atık olarak çöp haline geliyor
Diğitaj iletişim araçlarının had safhada ve digital yoğunlukla, teknoloji araçlarının kullanımı zirve noktaya çıktı. Dolayısı ile kullanılan bu ürünler her yenisinin çıkması ve insanların eskiyi bırakıp yeni ürünlere meyletmesi eski ürünlerin diğital yada elektronik atık olarak çöp haline geliyor. Uzmanlarının da uyarı yaptığı ve sağlık açısından oldukça tehlikeli olan bu atıklar, artık geri dönüşüm yoluyla tüketici ile yeniden buluşuyor. Bu sayede eski ürün değil yeni ürün kullanımıda hem verim hem de sağlık açısından ön plana çıkıyor.
Posta gazetesinden İpek Alemdar Göde'nin haberine göre, İnsan sağlığı ve çevrenin korunmasına katkıda bulunmak amacıyla elektrikli ve elektronik atık ürünlerin geri dönüşümüne ilişkin Resmi Gazete’de yeni bir yönetmelik yayınlandı. Yönetmelikte üreticilerin senede en az bir kez geri alım kampanyası düzenlemesi zorunlu hale geldi. Yeni düzenleme ile hayata geçirilen kampanyalar kapsamında tüketiciler atık ürünler karşılığında daha uygun fiyatlara yeni elektronik ürünlere ulaşma imkanı sahibi olacaklar.
ÇOCUKLAR VE ANNE ADAYLARI RİSK ALTINDA
Dünya Sağlık Örgütü yeni yayınladığı raporda e-atıkların neden olduğu sağlık riskleri için devamlı uyarılarda bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çöpe atılan elektrikli veya elektronik cihazların yasal olmayan şekilde işlemde olması sonucu çocuklar, ergenler ve bebek bekleyen annelerin sağlıklarının tehlike altında olduğunu bildirdi.
Küresel E-Atık İstatistikleri Ortaklığı’na göre 2019 yılında 53.6 milyon ton olarak ortaya çıkan e-atıkların sadece yüzde 17.4’ü kayıtlı şekilde toplanıp uyumlu şekilde geri hizmete sunuldu.
TEMEL GÖREVLERDEN BİRİ
Uygulanacak Tüketici Başvuru Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, getirilen yeni uygulamanın yansımalarını değerlendirdi. Kampanyaların senede birden fazla kere yapılması gerektiğinin altını çizen Ağaoğlu, “Teknolojinin gelişmesine paralel olarak tüketicilere sunulan elektronik ürünlerde gelişmeler ile beraber yenilikler ortaya
çıkmakta tüm dünya elektronik atık çöplüğüne dönmektedir. Yapılan bu yeni düzenleme çevre açısından olumlu, üreticilerin ve tüketicilerin önemle uymaları gereken bir durumdur.
Tüketicilerimizin elektronik eşyalarını, buzdolabı, televizyon, cep telefonu, kablo gibi ürünleri miadı dolduktan sonra rastgele çevreye atmamaları bilinçli kullanıcı olmaları ana görevlerinden biridir.
İKİ TARAF İÇİN DE OLUMLU SONUÇLARI VAR
Uygulama ile hem çevrenin hem de ekonominin korunmasına olumlu katkılar sağlanacağını ifade eden Ağaoğlu, “Kullanılan pil, akü, elektronik cihazlar kesinlikle belli bir sistem dahilinde toplanmalı, geri dönüşümde tüketicilerin de itinalı olmaları açısından kampanya ile elektronik ürünlerin toplanmasına destek göstermeliler.
Mesela eski çamaşır makinesini, bilgisayarını getirip satıcıya teslim eden tüketiciye yeni ürün bir miktar indirim ile sunulmalı. Böylece hem çevre korunur hem de ekonomik çıkar sağlanmış olur.
“EVRENSEL HAKLARDAN BİRİ”
Ağaoğlu açıklamasında sağlıklı çevrede yaşamanın 8 evrensel tüketici haklarından birisi olduğunu ifade ederek “Bilinçli tüketicilerin de dünyayı elektronik çöplüğüne dönüştürmemeyi görev bilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Diğital Türk lirasında büyük adım! İlk ödeme yapıldı
Hepsi Burada'dan reddedilemeyecek teklif! Son 3 gün kaldı... 28 Aralık fiyat listesi |